Kasza manna jagodowa

przez Malwina
 Kasza manna z jagodami
Kasza manna jagodowa

Jagodowa kasza manna to deser, który naprawdę warto przygotować, póki trwa jeszcze sezon na jagody. W czerwcu pokazywałam Wam truskawkową wersję tego popularnego w Finlandii deseru (taka owocowa kaszka po fińsku to vispipuuro). Sekretem tej kaszki jest ubicie jej przy pomocy miksera po ostygnięciu. Dzięki temu zabiegowi staje się delikatna i puszysta. Razem ze mną vispipuuro przygotowała Ania i Mirabelka. 

Przepis na vispipuuro bierze udział w akcji Mopsika- Skandynawskie Lato.
Vispipuuro przepis


KASZA MANNA JAGODOWA


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jagody miksujemy na gładkie puree (możecie je dodatkowo przetrzeć przez sito, ja tego nie robiłam). W garnku umieszczamy pół szklanki mleka, cukier i mus jagodowy. Mieszamy. Do pozostałego mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy. Garnek stawiamy na gazie, gotujemy na małym ogniu. Gdy jagodowe mleko zagotuje się, dodajemy kaszę mannę i szczyptę kardamonu. Gotujemy przez 3-4 minuty, ciągle mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kasza manna ostygnie, miksujemy ją na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobi się puszysta. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem podałam ją z jogurtem naturalnym.

Wypróbuj także przepis na kaszę mannę truskawkową

Deser z kaszą manną i jagodami
Kasza manna jagodowa

Czas przygotowania: 15 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

mopswkuchni 15/07/2014 - 5:05 pm

Dziękuję za podrzucenie pomysłu na danie do mojej akcji. Ta kaszka stanie się nieodłącznym elementem lata u mnie w domu!

Odpowiedz
Justyna Żak 15/07/2014 - 5:22 pm

świetne śniadanko:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 15/07/2014 - 6:46 pm

Niesamowity kolor:)

Odpowiedz
Krzepa 15/07/2014 - 9:02 pm

pyszny ten kolor wyszedl

Odpowiedz
Piekarniczek 16/07/2014 - 5:20 am

Nigdy nie lubiłam kaszy manny, ale ta wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/07/2014 - 7:11 am

Jak czarna polewka 😉 A tak poważnie wyszedł piękny kolor i na pewno smakuje wybornie!

Odpowiedz
JustInka 16/07/2014 - 7:33 am

Kolor ma nieziemski! Muszę ją w końcu zrobić 🙂

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2014 - 11:26 am

Super kolor, mniam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies