Kasza manna jagodowa |
Jagodowa kasza manna to deser, który naprawdę warto przygotować, póki trwa jeszcze sezon na jagody. W czerwcu pokazywałam Wam truskawkową wersję tego popularnego w Finlandii deseru (taka owocowa kaszka po fińsku to vispipuuro). Sekretem tej kaszki jest ubicie jej przy pomocy miksera po ostygnięciu. Dzięki temu zabiegowi staje się delikatna i puszysta. Razem ze mną vispipuuro przygotowała Ania i Mirabelka.
Przepis na vispipuuro bierze udział w akcji Mopsika- Skandynawskie Lato.
KASZA MANNA JAGODOWA
Składniki (na 1 porcję):
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 3 łyżki kaszy manny
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jagody miksujemy na gładkie puree (możecie je dodatkowo przetrzeć przez sito, ja tego nie robiłam). W garnku umieszczamy pół szklanki mleka, cukier i mus jagodowy. Mieszamy. Do pozostałego mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy. Garnek stawiamy na gazie, gotujemy na małym ogniu. Gdy jagodowe mleko zagotuje się, dodajemy kaszę mannę i szczyptę kardamonu. Gotujemy przez 3-4 minuty, ciągle mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kasza manna ostygnie, miksujemy ją na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobi się puszysta. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem podałam ją z jogurtem naturalnym.
Kasza manna jagodowa |
Czas przygotowania: 15 minut.
8 komentarzy
Dziękuję za podrzucenie pomysłu na danie do mojej akcji. Ta kaszka stanie się nieodłącznym elementem lata u mnie w domu!
świetne śniadanko:)
Niesamowity kolor:)
pyszny ten kolor wyszedl
Nigdy nie lubiłam kaszy manny, ale ta wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Jak czarna polewka 😉 A tak poważnie wyszedł piękny kolor i na pewno smakuje wybornie!
Kolor ma nieziemski! Muszę ją w końcu zrobić 🙂
Super kolor, mniam 🙂