Kurczak pieczony z pomidorami

przez Malwina
Pałeczki z kurczaka pieczone z pomidorami
Kurczak pieczony z pomidorami
W kolejnej odsłonie wspólnego gotowania razem z Karoliną i Edytą przygotowałyśmy kurczaka pieczonego z pomidorami i ziemniakami. Pierwotny przepis nie do końca mi odpowiadał, ponieważ mięso było dodatkowo podlewane w końcowej fazie pieczenia bulionem. Chciałam, by ziemniaki zachowały swoją chrupiącą skórkę, dlatego pominęłam ten etap. Dodatkowo pod skórę włożyłam listki świeżych ziół, dzięki czemu mięso stało się jeszcze bardziej aromatyczne.
Kurczak z pomidorami i ziemniakami
KURCZAK PIECZONY Z POMIDORAMI


Składniki (na 4 porcje):

  • 1,5 kg elementów z kurczaka
  • kilka listków szałwii, bazylii i gałązek oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • marynata: 4 łyżki ketchupu, 1 łyżka oleju, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki sosu chili, 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • około 600 g małych ziemniaków (u mnie młode ziemniaki wyszorowane, razem ze skórką)
  • oliwa do skropienia ziemniaków i sól morska do posypania
  • 3-4 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 2-3 cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki
Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Pod skórę wkładamy po listku szałwii, bazylii i gałązce oregano. Składniki marynaty mieszamy. Smarujemy nią mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso układamy w dużej blasze do pieczenia. Pomiędzy elementami z kurczaka umieszczamy ziemniaki pokrojone na pół. Kropimy je oliwą i posypujemy solą morską. Do naczynia dokładamy cebulę. Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni, aż ziemniaki będą miękkie (czas będzie uzależniony od użytej odmiany ziemniaków). Po tym czasie dodajemy pomidory i pieczemy dalej przez 15 minut. Kurczaka pieczonego z pomidorkami podałam z dodatkiem dipu jogurtowego z dodatkiem odrobiny czosnku, szczypiorku i koperku.

*przepis znalazła Edytka w czasopiśmie „Sól i Pieprz”

Czas przygotowania: 1 godzina.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

kabamaiga 08/07/2014 - 8:06 am

Też pominęłam to podlewanie bulionem. Śliczne zdjęcia Malwina

Odpowiedz
Justyna Kwil 08/07/2014 - 10:11 am

Pycha !
Zapisuje do zrobienia bo wygląda absolutnie pięknie 🙂

Odpowiedz
Edyta 08/07/2014 - 12:07 pm

Ja podlałam, ale wodą i zmniejszyłam ilość o połowę. Piekłaś ziemniaki ze skórką, więc nie dziwię się, że nie chciałaś, żeby zmiękła. U mnie danie jadły także dzieci, więc ziemniaki obrałam.

Odpowiedz
Zuzanna 08/07/2014 - 12:12 pm

Wygląda apetycznie i bardzo po śródziemnomorsku:)

Odpowiedz
Magda C. 08/07/2014 - 12:18 pm

Pyszności!

Odpowiedz
Karalajn 08/07/2014 - 12:29 pm

wszystko wygląda bardzo apetycznie 😀
mniaaaaaaaaaaaaaaaaaam 😛

Odpowiedz
JustInka 14/07/2014 - 11:11 am

Powiem Ci, że mimo iż w moim ostatnim menu brakuje mięsa, to Twojego kurczaka zjadłabym w ilości nieograniczonej! Wygląda absolutnie obłędnie. Muszę przetestować ten patent z ziołami pod skórką 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/10/2014 - 2:49 pm

Właśnie robię, przepis jest świetny! Te zapaszki unoszące się z piekarnika to coś pięknego <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies