Kurczak pieczony z pomidorami |
Składniki (na 4 porcje):
- 1,5 kg elementów z kurczaka
- kilka listków szałwii, bazylii i gałązek oregano
- sól i pieprz do smaku
- marynata: 4 łyżki ketchupu, 1 łyżka oleju, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki sosu chili, 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- około 600 g małych ziemniaków (u mnie młode ziemniaki wyszorowane, razem ze skórką)
- oliwa do skropienia ziemniaków i sól morska do posypania
- 3-4 gałązki pomidorków koktajlowych
- 2-3 cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Pod skórę wkładamy po listku szałwii, bazylii i gałązce oregano. Składniki marynaty mieszamy. Smarujemy nią mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso układamy w dużej blasze do pieczenia. Pomiędzy elementami z kurczaka umieszczamy ziemniaki pokrojone na pół. Kropimy je oliwą i posypujemy solą morską. Do naczynia dokładamy cebulę. Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni, aż ziemniaki będą miękkie (czas będzie uzależniony od użytej odmiany ziemniaków). Po tym czasie dodajemy pomidory i pieczemy dalej przez 15 minut. Kurczaka pieczonego z pomidorkami podałam z dodatkiem dipu jogurtowego z dodatkiem odrobiny czosnku, szczypiorku i koperku.
*przepis znalazła Edytka w czasopiśmie „Sól i Pieprz”
Czas przygotowania: 1 godzina.
8 komentarzy
Też pominęłam to podlewanie bulionem. Śliczne zdjęcia Malwina
Pycha !
Zapisuje do zrobienia bo wygląda absolutnie pięknie 🙂
Ja podlałam, ale wodą i zmniejszyłam ilość o połowę. Piekłaś ziemniaki ze skórką, więc nie dziwię się, że nie chciałaś, żeby zmiękła. U mnie danie jadły także dzieci, więc ziemniaki obrałam.
Wygląda apetycznie i bardzo po śródziemnomorsku:)
Pyszności!
wszystko wygląda bardzo apetycznie 😀
mniaaaaaaaaaaaaaaaaaam 😛
Powiem Ci, że mimo iż w moim ostatnim menu brakuje mięsa, to Twojego kurczaka zjadłabym w ilości nieograniczonej! Wygląda absolutnie obłędnie. Muszę przetestować ten patent z ziołami pod skórką 🙂
Właśnie robię, przepis jest świetny! Te zapaszki unoszące się z piekarnika to coś pięknego <3