Pierogi z serem i jagodami

przez Malwina
Pierogi z jagodami i serem
Pierogi z serem i jagodami
Jagody i ser to niezwykle zgrany duet. Jeśli tylko mieliście okazję jeść kiedyś pierogi z takim farszem, to wiecie o czym mówię. Wpadłam w pierogową manię, niczym przysłowiowa śliwka w kompot. Jakby nie patrzeć, to co tydzień robię jakieś inne pierogi. Jutro mam w planach pierogi z białym serem a i ruskie czekają na swoją kolej. Później przyjdzie pora na pierogi z odległych zakątków świata (może jakiś nowy tematyczny cykl przy okazji?). Miłośnicy tej potrawy z pewnością już niedługo znajdą na blogu sporą garść pierogowych inspiracji. Razem ze mną w wałkowanie i lepienie pierogów bawiła się Justinka. 

Pierogi z farszem z sera i jagód

PIEROGI Z SEREM I JAGODAMI


Składniki (na około 30 sztuk):

  • ciasto: 2 szklanki mąki, 3/4-1 szklanka gorącej wody, 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • farsz: 250 g twarogu w kostce, 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru pudru, szklanka jagód
  • do podania śmietana lub jogurt wymieszany z cukrem pudrem, jagody, listki mięty
Przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 3/4 szklanki wody, olej lub masło, mieszamy łyżką. Ciasto zagniatamy dłonią przez 5-7 minut, dodając w razie potrzeby odrobinę więcej wody. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 
Przygotowujemy farsz z jagód i sera: W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy ser, żółtka i cukier. Miksujemy do połączenia. Dodajemy jagody, mieszamy łyżką. Jeśli nie macie rozdrabniacza, możecie ser dokładnie rozgnieść widelcem. 
Lepienie i gotowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm na blacie posypanym mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środku każdego układamy farsz i zlepiamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez 2,5 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Ja pierogi gotuję w dwóch partiach.

Pierogi z jagodami i serem podajemy z dodatkiem śmietany lub jogurtu wymieszanego z cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy jagodami.

Pierogi z jagodami i serem farsz

Pierogi jagodowe
Pierogi z serem i jagodami

Czas przygotowania: 50 minut.

Przepis na pierogi z jagodami w wykonaniu czytelników:

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

Martha 07/07/2014 - 5:04 pm

Wow, jakie cudowne te pierożki! ; )
Prezentują się idealnie!

Odpowiedz
Wiewióra 07/07/2014 - 7:38 pm

wyglądają przepysznie! jagody mam więc się może jutro pokuszę 🙂

Odpowiedz
*Nataleczka* 08/07/2014 - 11:17 am

Ojej ale smakowitości, aczkolwiek wolę bez serka 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 08/07/2014 - 11:35 am

przepyszne!!! właśnie zrobiłam i połowę zjadłam od razu 🙂

Odpowiedz
Martyna 08/07/2014 - 2:59 pm

Wyglądają fenomenalnie! Szkoda, że u nas nie można dostać prawdziwych jagód, bardzo za nimi tęsknię:( może spróbuję z borówkami. Pozdrawiam!

Odpowiedz
JustInka 14/07/2014 - 11:14 am

Twoje pierogi mnie urzekają idealnością formy 🙂 Serio piękne Ci wychodzą!

Odpowiedz
Aneta Marcol 27/07/2014 - 1:05 pm

Właśnie z rodziną skończyliśmy zajadać! Wyszło ich 31, ciasto elastyczne i delikatne. Farsz również bardzo dobry i nie za słodki. Do ciasta użyłam mąki pszennej zwykłej i pełnoziarnistej w proporcji 50:50, a podałam z jogurtem greckim.
Pycha! Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 31/08/2015 - 11:24 am

Pierogi pyszne. Super ciasto! Nie cierpialam robic pierogi, wlasnie ze wzgledu na ciasto. Teraz mam ochote robic je codziennie! Dzieki za przepis i zycze powodzenia.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies