Pierogi z serem i jagodami |
Jagody i ser to niezwykle zgrany duet. Jeśli tylko mieliście okazję jeść kiedyś pierogi z takim farszem, to wiecie o czym mówię. Wpadłam w pierogową manię, niczym przysłowiowa śliwka w kompot. Jakby nie patrzeć, to co tydzień robię jakieś inne pierogi. Jutro mam w planach pierogi z białym serem a i ruskie czekają na swoją kolej. Później przyjdzie pora na pierogi z odległych zakątków świata (może jakiś nowy tematyczny cykl przy okazji?). Miłośnicy tej potrawy z pewnością już niedługo znajdą na blogu sporą garść pierogowych inspiracji. Razem ze mną w wałkowanie i lepienie pierogów bawiła się Justinka.
PIEROGI Z SEREM I JAGODAMI
Składniki (na około 30 sztuk):
- ciasto: 2 szklanki mąki, 3/4-1 szklanka gorącej wody, 1 łyżka oleju lub stopionego masła
- farsz: 250 g twarogu w kostce, 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru pudru, szklanka jagód
- do podania śmietana lub jogurt wymieszany z cukrem pudrem, jagody, listki mięty
Przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 3/4 szklanki wody, olej lub masło, mieszamy łyżką. Ciasto zagniatamy dłonią przez 5-7 minut, dodając w razie potrzeby odrobinę więcej wody. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Przygotowujemy farsz z jagód i sera: W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy ser, żółtka i cukier. Miksujemy do połączenia. Dodajemy jagody, mieszamy łyżką. Jeśli nie macie rozdrabniacza, możecie ser dokładnie rozgnieść widelcem.
Lepienie i gotowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm na blacie posypanym mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środku każdego układamy farsz i zlepiamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez 2,5 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Ja pierogi gotuję w dwóch partiach.
Pierogi z jagodami i serem podajemy z dodatkiem śmietany lub jogurtu wymieszanego z cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy jagodami.
Pierogi z serem i jagodami |
Czas przygotowania: 50 minut.
Przepis na pierogi z jagodami w wykonaniu czytelników:
8 komentarzy
Wow, jakie cudowne te pierożki! ; )
Prezentują się idealnie!
wyglądają przepysznie! jagody mam więc się może jutro pokuszę 🙂
Ojej ale smakowitości, aczkolwiek wolę bez serka 🙂
przepyszne!!! właśnie zrobiłam i połowę zjadłam od razu 🙂
Wyglądają fenomenalnie! Szkoda, że u nas nie można dostać prawdziwych jagód, bardzo za nimi tęsknię:( może spróbuję z borówkami. Pozdrawiam!
Twoje pierogi mnie urzekają idealnością formy 🙂 Serio piękne Ci wychodzą!
Właśnie z rodziną skończyliśmy zajadać! Wyszło ich 31, ciasto elastyczne i delikatne. Farsz również bardzo dobry i nie za słodki. Do ciasta użyłam mąki pszennej zwykłej i pełnoziarnistej w proporcji 50:50, a podałam z jogurtem greckim.
Pycha! Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Pierogi pyszne. Super ciasto! Nie cierpialam robic pierogi, wlasnie ze wzgledu na ciasto. Teraz mam ochote robic je codziennie! Dzieki za przepis i zycze powodzenia.