Oladuszki to małe placuszki wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Jada się je na śniadanie i podaje najczęściej z kwaśną śmietaną i dżemem. Ciasto na oladuszki przygotowuje się na bazie mąki, jajek, kefiru (ew. kwaśnej śmietany, maślanki), cukru i środków spulchniających (proszku do pieczenia, sody a czasem drożdży). Moje placki przygotowałam na maślance. Podałam do nich dżem z borówek i jeżyn a zamiast kwaśnej śmietany podałam lekki krem.
Polecam Wam także przepis na syrniki, rosyjskie placki z twarogu
OLADUSZKI
(ROSJA)
Śniadanie Mistrzów #183
Z naleśnikiem dookoła świata #10
Składniki (na około 10 sztuk):
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru (lub więcej wg preferencji)
- szczypta soli
- do podania: kwaśna śmietana, dżem, sezonowe owoce
W misce umieszczamy maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier i szczyptę soli. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto mieszamy, następnie przy pomocy chochelki wylewamy małe porcje ciasta na patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki odkładamy na papierowy ręcznik. Oladuszki podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany, dżemu, ulubionych owoców, kremu lub bitej śmietany. Ja do oladuszków podałam dżem z jeżyn i borówek oraz kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany, który został mi po ozdabianiu tortu.
Czas przygotowania: 20 minut.
8 komentarzy
Niebo w gębie 🙂
Bardzo lubię placuszki na maślance 🙂 Twoje prezentują się świetnie !
Przepiekne fotki … uwielbiam ogladac twoje przepisy 🙂 Pobudzaja moj apetyt 😉
Pysznie wyglądają 🙂
Śliczne placuszki. Koniecznie muszę je zrobić!
Można użyć czegoś zamiast maślanki?
Możesz wykorzystać kefir.
pyszne! dzieci uwielbiają!