Oladuszki, rosyjskie placuszki

przez Malwina
Oladuszki

Oladuszki to małe placuszki wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Jada się je na śniadanie i podaje najczęściej z kwaśną śmietaną i dżemem. Ciasto na oladuszki przygotowuje się na bazie mąki, jajek, kefiru (ew. kwaśnej śmietany, maślanki), cukru i środków spulchniających (proszku do pieczenia, sody a czasem drożdży). Moje placki przygotowałam na maślance. Podałam do nich dżem z borówek i jeżyn a zamiast kwaśnej śmietany podałam lekki krem. 


Polecam Wam także przepis na syrniki, rosyjskie placki z twarogu

Rosyjskie naleśniki


OLADUSZKI
(ROSJA)
Śniadanie Mistrzów #183
Z naleśnikiem dookoła świata #10

Składniki (na około 10 sztuk):
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (lub więcej wg preferencji)
  • szczypta soli
  • do podania: kwaśna śmietana, dżem, sezonowe owoce
W misce umieszczamy maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier i szczyptę soli. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto mieszamy, następnie przy pomocy chochelki wylewamy małe porcje ciasta na patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki odkładamy na papierowy ręcznik. Oladuszki podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany, dżemu, ulubionych owoców, kremu lub bitej śmietany. Ja do oladuszków podałam dżem z jeżyn i borówek oraz kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany, który został mi po ozdabianiu tortu. 
Placuszki na maślance

Oladuszki przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Bartłomiej Popławski 26/06/2014 - 8:49 am

Niebo w gębie 🙂

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 26/06/2014 - 8:57 am

Bardzo lubię placuszki na maślance 🙂 Twoje prezentują się świetnie !

Odpowiedz
Piekarnik na Emigracji 26/06/2014 - 9:56 am

Przepiekne fotki … uwielbiam ogladac twoje przepisy 🙂 Pobudzaja moj apetyt 😉

Odpowiedz
Agnieszka 26/06/2014 - 1:29 pm

Pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
JustInka 30/06/2014 - 11:06 am

Śliczne placuszki. Koniecznie muszę je zrobić!

Odpowiedz
Anonimowy 07/12/2014 - 8:58 am

Można użyć czegoś zamiast maślanki?

Odpowiedz
Malwina 07/12/2014 - 9:20 am

Możesz wykorzystać kefir.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies