Kotlety w sosie koperkowym

przez Malwina

Bitki w sosie koperkowym

Dziś mam dla Was prosty przepis obiadowy, który robi się praktycznie sam, czyli duszone kotlety. Od czasu do czasu lubię przygotować coś z naszej rodzimej kuchni. Są to najczęściej właśnie mięsa  duszone w sosie. Na blogu prezentowałam Wam już kotlety w sosie musztardowym na białym winie oraz w sosie chrzanowym. Tym razem postawiłam na sos koperkowy, który dobrze komponuje się z wieprzowiną. Do tego młode ziemniaki oraz ulubiona surówka i mamy nieskomplikowany polski obiad.

Wieprzowina w sosie koperkowym

KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM


Składniki (na 4 porcje):

  • 8 plastrów szynki o grubości 1 cm
  • mąka do oprószenia mięsa
  • woda 
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 4 łyżki posiekanego koperku (lub więcej wg preferencji)
  • sól i pieprz do smaku
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso przez 1-2 minuty z obu stron. Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą (wlewamy jej tyle, by zakryła mięso), dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut lub dłużej do momentu, aż mięso będzie miękkie. W kubku mieszamy dokładnie mąkę ze śmietaną. Dolewamy chochelkę sosu z mięsa, szybko mieszamy, by nie było grudek. Śmietanę z mąką dodajemy do mięsa, mieszamy. Dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilkę podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Podajemy z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki. 

Czas przygotowania: 50 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Konczi i Szpileczka 25/06/2014 - 5:44 pm

Poezja na talerzu .. Cudnie wyglądają i pewnie fantastycznie smakują 🙂

Odpowiedz
Angie 25/06/2014 - 9:37 pm

Uwielbiam sos koperkowy, moja mama zawsze go robi w połączeniu z jajkami na twardo i ziemniakami: )

Odpowiedz
Anonimowy 26/06/2014 - 7:55 am

klasyka, sos koperkowy;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
JustInka 30/06/2014 - 11:09 am

To takie wspomnienie dzieciństwa. Niestety moi panowie nie jadają kopru! No wyobrażasz to sobie 😉

Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2015 - 7:37 am

Zrobiłam już dwa razy, rodzinka zachwycona. A sos to podobno mistrzostwo świata 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2015 - 1:55 pm

Można zamienić szynkę na pierś z kurczaka?

Odpowiedz
Malwina 29/11/2015 - 3:53 pm

Jasne, ale należy skrócić czas gotowania do około 15-20 minut.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies