Dziś mam dla Was prosty przepis obiadowy, który robi się praktycznie sam, czyli duszone kotlety. Od czasu do czasu lubię przygotować coś z naszej rodzimej kuchni. Są to najczęściej właśnie mięsa duszone w sosie. Na blogu prezentowałam Wam już kotlety w sosie musztardowym na białym winie oraz w sosie chrzanowym. Tym razem postawiłam na sos koperkowy, który dobrze komponuje się z wieprzowiną. Do tego młode ziemniaki oraz ulubiona surówka i mamy nieskomplikowany polski obiad.
KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki (na 4 porcje):
- 8 plastrów szynki o grubości 1 cm
- mąka do oprószenia mięsa
- woda
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- 4 łyżki posiekanego koperku (lub więcej wg preferencji)
- sól i pieprz do smaku
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso przez 1-2 minuty z obu stron. Przekładamy do garnka. Zalewamy wodą (wlewamy jej tyle, by zakryła mięso), dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut lub dłużej do momentu, aż mięso będzie miękkie. W kubku mieszamy dokładnie mąkę ze śmietaną. Dolewamy chochelkę sosu z mięsa, szybko mieszamy, by nie było grudek. Śmietanę z mąką dodajemy do mięsa, mieszamy. Dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilkę podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Podajemy z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki.
Czas przygotowania: 50 minut.
7 komentarzy
Poezja na talerzu .. Cudnie wyglądają i pewnie fantastycznie smakują 🙂
Uwielbiam sos koperkowy, moja mama zawsze go robi w połączeniu z jajkami na twardo i ziemniakami: )
klasyka, sos koperkowy;p
pozdrawiam
Marta
To takie wspomnienie dzieciństwa. Niestety moi panowie nie jadają kopru! No wyobrażasz to sobie 😉
Zrobiłam już dwa razy, rodzinka zachwycona. A sos to podobno mistrzostwo świata 🙂
Można zamienić szynkę na pierś z kurczaka?
Jasne, ale należy skrócić czas gotowania do około 15-20 minut.