Owsianka truskawkowa z piekarnika

przez Malwina
Owsianka z truskawkami

Przygotowanie pieczonej owsianki jest banalnie proste. Tym razem postawiłam na wersję truskawkową dodatkiem kokosu. By była ekstremalnie truskawkowa, zrobiłam ją na musie owocowym, a nie na mleku i jogurcie, jak zazwyczaj. Konsystencja owsianki z piekarnika jest zupełnie inna, aniżeli tej tradycyjnej, gotowanej. Taką owsiankę możecie po ostudzeniu wyjąć z naczynka, zapakować do lunchbox’u i ze smakiem zjeść na drugie śniadanie w pracy lub szkole.


Pieczona owsianka z truskawkami

OWSIANKA TRUSKAWKOWA Z PIEKARNIKA
Śniadanie Mistrzów #178

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • około 150 g truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • chipsy kokosowe do posypania*
  • truskawki do przybrania
Truskawki miksujemy przy pomocy blendera i przelewamy do miski. Dodajemy jajko, ekstrakt, cukier, łączymy składniki przy pomocy trzepaczki lub miksera. Wsypujemy płatki, wiórki, mieszamy. Masę przelewamy do naczynka żaroodpornego, na wierzchu układamy truskawkę i dociskamy delikatnie. Posypujemy chipsami kokosowymi. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.

Różowa owsianka

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Martha 15/06/2014 - 9:10 am

Świetny pomysł! 😉
Wygląda pięknie!

Odpowiedz
Justyna Żak 15/06/2014 - 9:28 am

pyszności, idealne niedzielne śniadanie:)

Odpowiedz
teenager ;) 15/06/2014 - 9:38 am

takie owsianki to moje małe uzależnienie – uwielbiam i koniecznie muszę zrobić znowu z sezonowymi owocami 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/06/2014 - 3:56 pm

Oj takie śniadanie to jest coś!

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2014 - 9:29 am

absolutnie moje smaki, uwielbiam owsiankę, ale takiej bez mleka czy jogurtu naturalnego nie hadłam,

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 11:53 am

Połączenie truskawek i kokosa musiało wyjść genialnie !

Odpowiedz
Stylowo i Zdrowo 16/06/2014 - 7:56 pm

Wygląda cudownie. Uwielbiam truskawki!

Odpowiedz
Magda C. 18/06/2014 - 6:41 pm

Cudowna owsianka 🙂

Odpowiedz
Karola 12/04/2015 - 8:11 am

właśnie zrobiłam – ale z bananem i ananasem 🙂 pycha!

Odpowiedz
Anonimowy 05/06/2016 - 6:46 pm

Jest pyszna! Idealna na niedzielne śniadanie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies