Przygotowanie pieczonej owsianki jest banalnie proste. Tym razem postawiłam na wersję truskawkową dodatkiem kokosu. By była ekstremalnie truskawkowa, zrobiłam ją na musie owocowym, a nie na mleku i jogurcie, jak zazwyczaj. Konsystencja owsianki z piekarnika jest zupełnie inna, aniżeli tej tradycyjnej, gotowanej. Taką owsiankę możecie po ostudzeniu wyjąć z naczynka, zapakować do lunchbox’u i ze smakiem zjeść na drugie śniadanie w pracy lub szkole.
OWSIANKA TRUSKAWKOWA Z PIEKARNIKA
Śniadanie Mistrzów #178
Śniadanie Mistrzów #178
Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- około 150 g truskawek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1-2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- chipsy kokosowe do posypania*
- truskawki do przybrania
Truskawki miksujemy przy pomocy blendera i przelewamy do miski. Dodajemy jajko, ekstrakt, cukier, łączymy składniki przy pomocy trzepaczki lub miksera. Wsypujemy płatki, wiórki, mieszamy. Masę przelewamy do naczynka żaroodpornego, na wierzchu układamy truskawkę i dociskamy delikatnie. Posypujemy chipsami kokosowymi. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
Świetny pomysł! 😉
Wygląda pięknie!
pyszności, idealne niedzielne śniadanie:)
takie owsianki to moje małe uzależnienie – uwielbiam i koniecznie muszę zrobić znowu z sezonowymi owocami 🙂
Oj takie śniadanie to jest coś!
absolutnie moje smaki, uwielbiam owsiankę, ale takiej bez mleka czy jogurtu naturalnego nie hadłam,
pozdrawiam
Marta
Połączenie truskawek i kokosa musiało wyjść genialnie !
Wygląda cudownie. Uwielbiam truskawki!
Cudowna owsianka 🙂
właśnie zrobiłam – ale z bananem i ananasem 🙂 pycha!
Jest pyszna! Idealna na niedzielne śniadanie.