Przygotowałam dla Was siedem przepisów na te hiszpańskie kanapeczki. Pamiętajcie o nich szczególnie przy okazji planowania menu na spotkanie w gronie przyjaciół. Gwarantuję Wam, że takie małe i niepozorne grzaneczki z pewnością przypadną im do gustu i umilą spędzony razem czas.
Składniki (na 6 sztuk):
- 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 6 plastrów szynki serrano
- 6 grillowanych karczochów z oliwy
- 6 kawałków pieczonej papryki (obranej wcześniej ze skórki)
- wykałaczki
Składniki (na 6 sztuk):
- 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
- miękki kozi ser
- 1 mały upieczony burak, obrany ze skórki i pokrojony w plastry
- prażone orzechy włoskie
- płynny miód
Opieczone kromki bagietki smarujemy kozim serem. Na wierzchu układamy plasterki buraka, orzechy. Polewamy delikatnie miodem. Zamiast miodu możecie użyć glassy balsamicznej.
Składniki (na 6 sztuk):
- 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
- aioli
- 18 plasterków salami
- pieczona papryka, obrana ze skórki
- 6 marynowanych pieczarek
- 6 oliwek
- wykałaczki
Składniki:
- 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej cebuli
- 3-4 łyżeczki aioli
- sól i pieprz do smaku
- zielone oliwki
- 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 6 plastrów szynki serrano
- 1 pomidor lub kilka koktajlowych
- czarne oliwki
- 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
- miękki kozi ser
- rukola
- dojrzałe i słodkie truskawki
- kolorowy pieprz
- glassa balsamiczna (opcjonalnie)
Składniki:
- 6 kromek bagietki lub wąskiej podłużnej bułki
- miękki kozi ser
- rukola
- plastry pieczonej papryki
- 6 plasterków salami
- 6 czarnych oliwek
- wykałaczki
Czas przygotowania: 15 minut.
17 komentarzy
Fantastyczne kanapeczki! Są takie śliczne, aż mi ślinka cieknie:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
jejku, chyba nie wiedziałabym, którą wybrać – wszystkie takie dobre! 🙂
Mam takie pytanie. Widziałam u Pani kilka przepisów na dania z fasolą… Jak Pani ją gotuje ?
Fasolę moczę przez całą noc a następnie gotuję do miękkości (zazwyczaj z dodatkiem liścia laurowego i cząbru).
a ja na diecie – JAKIE ZŁO!!! ja tam bym się nie bawiła w wybieranie, tylko zeżarła wszystko, tylko okruszki by leciały 😀
Wspaniałe! Na imprezy faktycznie jak znalazł. Ja dla siebie poproszę z szynką serrano i pomidorkami 🙂
2,4,6- to zdecydowanie moje klimaty 🙂
pyszności:)
Nigdy nie widziałam tak pięknych w żadnym hiszpańskim barze.
Jezu! Jakie piękne grzaneczki! Jak w Hiszpanii! ♥
jak ja Ci dziękuję:) za 3 tygodnie mam właśnie spotkanie w gornie przyjaciół:)
jak długo opiekasz chlebek?
Robię to na dużej patelni bez tłuszczu (przy dużej ilości kromek robienie to przy użyciu tostera zajęłoby strasznie dużo czasu). Ciężko mi powiedzieć, jak długo. Gdy lekko się zrumienią z jednej strony, odwracam je i podgrzewam do zrumienienia drugiej strony. Można je też opiec na blasze w piekarniku.
Wspaniałe! Porywam te z pieczonymi burakami i truskawkami 🙂
to są "pinchos". Montadito to małe bagietki, typu kanapka – po dwóch stronach chleb
Różnice pomiędzy pinchos a montaditos są dość niewielkie. Pinchos są przebite wykałaczką, jednak i montaditos także mogą mieć wbitą pośrodku wykałaczkę. Zresztą samo słowo pinchos może odnosić się nie tylko do małych kanapek, ale i do szaszłyków. A montaditos mogą mieć postać kanapki otwartej lub zamkniętej. Pinchos są mniejsze od montaditos i to chyba zasadnicza różnica pomiędzy nimi.
Pamiętam, że kiedyś poszukując informacji na ten temat, natrafiłam w sieci na filmik z dyskusją dotyczącą różnic pomiędzy montadidos a pinchos. Przy okazji rozprawiano, czy te drugie mogą być uznawane za tapas. Niestety film był w języku hiszpańskim, więc nie zrozumiałam z niego praktycznie nic.
Po rozmowie z mieszkającej w Barcelonie koleżanką, która obejrzała filmik, mogę dodać, że ani montaditos, ani pinchos nie można określić mianem tapas.
Wspaniałe pomysły 🙂 Takie właśnie szukałam. Kradnę je i zastosuję 🙂 Moje klimaty.