Drożdżówki z truskawkami

przez Malwina
Drożdżowe bułki z truskawkami

Czerwiec ma smak truskawek. Z całą pewnością. Nie byłabym sobą, gdybym i w tym roku nie upiekła drożdżówek z ich dodatkiem. Robię je co roku, powtarzam dość często, dopóki trwa sezon na te pyszne czerwone owoce. Są obłędnie maślane i delikatne. Obowiązkowo posypane sporą ilością kruszonki. W końcu w prostocie tkwi siła. 

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI


Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 70 g stopionego i przestudzonego masła
  • kasza manna (semolina)
  • około 250 g truskawek
  • 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody (do posmarowania bułeczek)
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 60 g masła, 3 łyżki cukru (mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozcieramy między palcami z mąką do powstania kruszonki)*
Do mąki dodajemy 2,5 łyżki cukru, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy pół łyżki cukru, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko, masło, żółtka. Wyrabiamy miękkie i delikatne ciasto, podsypując w razie potrzeby delikatnie mąką. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia na 40 minut. Przy pomocy dna szklanki robimy wgłębienie pośrodku każdej drożdżówki. Do wgłębienia wsypujemy odrobinę kaszy manny, układamy w nim truskawki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką.  Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni (u mnie zajęło to około 17 minut). Upieczone drożdżówki z truskawkami studzimy na metalowej kratce.
*jeśli zostanie Wam nadmiar kruszonki, możecie wykorzystać ją do przygotowania crumble. Kruszonkę możecie przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić. 
** białka które Wam zostaną możecie użyć do zrobienia białkowych placuszków . Białka można też mrozić (umieszczam je w słoiku, zakręcam i wkładam do zamrażarki).

Przepis na drożdżówki z truskawkami

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

Drożdżówki z truskawkami w wykonaniu czytelników:

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Wiewióra 08/06/2014 - 4:57 pm

piękne! u nas tez dzisiaj bułeczkowo 🙂

Odpowiedz
babka z rodzynkiem 08/06/2014 - 5:01 pm

Wyglądają fantastycznie!

Odpowiedz
teenager ;) 09/06/2014 - 4:10 am

najlepsze z najlepszych latem – no chyba, że jeszcze te z jagodami…odrobinę odstają wyżej 😉

Odpowiedz
Antenka 09/06/2014 - 6:51 am

cudowne są:) bajczne

Odpowiedz
Kamila 09/06/2014 - 8:01 am

Pyszniaste!

Odpowiedz
Emilia 09/06/2014 - 8:43 am

zrobiłam, są pyszne!!!! Niestety nie umiem wstawic zdjecia bo bym się pochwaliła swoimi 🙂

Odpowiedz
Kamciss 09/06/2014 - 4:47 pm

Domowe bułeczki zawsze najlepsze 🙂

Odpowiedz
Magda C. 09/06/2014 - 8:44 pm

Piękne te drożdżówki! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:36 am

Aż ślinka cieknie!Są cudowne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies