Czerwiec ma smak truskawek. Z całą pewnością. Nie byłabym sobą, gdybym i w tym roku nie upiekła drożdżówek z ich dodatkiem. Robię je co roku, powtarzam dość często, dopóki trwa sezon na te pyszne czerwone owoce. Są obłędnie maślane i delikatne. Obowiązkowo posypane sporą ilością kruszonki. W końcu w prostocie tkwi siła.
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI
Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
- 2 szklanki mąki
- 12 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 70 g stopionego i przestudzonego masła
- kasza manna (semolina)
- około 250 g truskawek
- 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody (do posmarowania bułeczek)
- kruszonka: pół szklanki mąki, 60 g masła, 3 łyżki cukru (mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozcieramy między palcami z mąką do powstania kruszonki)*
Do mąki dodajemy 2,5 łyżki cukru, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy pół łyżki cukru, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko, masło, żółtka. Wyrabiamy miękkie i delikatne ciasto, podsypując w razie potrzeby delikatnie mąką. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia na 40 minut. Przy pomocy dna szklanki robimy wgłębienie pośrodku każdej drożdżówki. Do wgłębienia wsypujemy odrobinę kaszy manny, układamy w nim truskawki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni (u mnie zajęło to około 17 minut). Upieczone drożdżówki z truskawkami studzimy na metalowej kratce.
*jeśli zostanie Wam nadmiar kruszonki, możecie wykorzystać ją do przygotowania crumble. Kruszonkę możecie przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić.
** białka które Wam zostaną możecie użyć do zrobienia białkowych placuszków . Białka można też mrozić (umieszczam je w słoiku, zakręcam i wkładam do zamrażarki).
Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.
Drożdżówki z truskawkami w wykonaniu czytelników:
9 komentarzy
piękne! u nas tez dzisiaj bułeczkowo 🙂
Wyglądają fantastycznie!
najlepsze z najlepszych latem – no chyba, że jeszcze te z jagodami…odrobinę odstają wyżej 😉
cudowne są:) bajczne
Pyszniaste!
zrobiłam, są pyszne!!!! Niestety nie umiem wstawic zdjecia bo bym się pochwaliła swoimi 🙂
Domowe bułeczki zawsze najlepsze 🙂
Piękne te drożdżówki! 🙂
Aż ślinka cieknie!Są cudowne 🙂