Choripan, argentyński sandwich z chimichurri

przez Malwina
Kanapka z sosem z pietruszki
Choripan to popularny w Argentynie, Chile, Paragwaju i Urugwaju sandwich. Składa się on z pieczywa (najczęściej krótkiej bagietki), grillowanej kiełbasy i sosu chimichurri. Do przygotowania tej kanapki używa się argentyńskiego chorizo. Różni się ono od znanego w Europie chorizo hiszpańskiego, ponieważ nie jest poddawane suszeniu ani wędzeniu. Argentyńskie chorizo to surowa kiełbasa wołowo-wieprzowa (średnio 70% wołowiny), czasem wykonana tylko z wieprzowiny, mniej pikantna od kiełbasy z Półwyspu Iberyjskiego. Jak możecie się domyślić, argentyńskie chorizo jest w naszym kraju praktycznie niedostępne. Jedynym wyjściem byłoby przygotowanie go samodzielnie w domu (to kolejne danie po spetzofai, przy którym miałam problem z wyborem odpowiedniej kiełbasy, w przyszłości będę musiała pomyśleć o zakupie sprzętu do domowego wyrobu kiełbas). Ostatecznie do przygotowania mojej kanapki użyłam białej surowej kiełbasy. Jak na złość, nigdzie nie mogłam dostać grubej kiełbasy, dlatego w moim sandwichu wylądowało kilka sztuk cieniutkich kiełbasek. Wiem, że nasza biała kiełbasa ma się nijak do tej argentyńskiej, jednak była chyba najlepszym z możliwych wyborów, biorąc pod uwagę wędliny dostępne w naszym kraju. 
Choripan w Chile podaje się z dodatkiem salsy zwanej pebre. Istnieje kilka rodzajów pebre. Najbardziej popularne są przygotowywane na bazie pomidorów lub zieleniny (podobnie jak chimichurri). Ja oprócz chimichurri do mojego sandwicha dodałam także salsa criolla, która moim zdaniem fajnie komponuje się z innymi składnikami. Choripan to zapewne najpopularniejszy fast food w Argentynie. Rocznie spożywa się około 600 mln tych kanapek. Towarzyszy także argentyńskim kibicom w trakcie rozgrywek piłki nożnej

Kanapka z białą kiełbasą
CHORIPAN
(ARGENTYNA)
Śniadanie Mistrzów #172
Projekt Sandwich #27


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 krótkie bagietki (lub bułki typu paluch)
  • 2 surowe białe kiełbasy (lub kilka cienkich)
  • chimichurri
  • salsa criolla (opcjonalnie)
Kiełbasę smażymy na patelni lub na grillu. Bułki opiekamy krótko w piekarniku, aż zrobią się chrupiące. Każdą bułki rozcinamy wzdłuż (nie do końca), smarujemy chmichurri, wkładamy kiełbasę, ponownie smarujemy chimichurri i nakładamy salsa criolla. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Czas przygotowania: 15 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Magda C. 09/06/2014 - 9:01 pm

Mmm wygląda fantastycznie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:40 am

Wygląda super!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies