Omlet ze szparagami

przez Malwina
Omlet z zielonymi szparagami

Ostatnio jednym z ulubionych wytrawnych Połówkowych śniadań jest omlet ze szparagami. Obowiązkowo z dodatkiem sera grana padano, czasem wzbogacony o dodatek świeżych ziół. W tym miesiącu powtarzałam go już kilkakrotnie, jednak za każdym razem nie był wystarczająco fotogeniczny. Moja patelni jest dość kapryśna i niestety czasem zdarza się, że niektóre potrawy do niej przywierają. Ostatnio pokusiłam się nawet o zakup nowej patelni, niestety nie przemyślałam jednej rzeczy, mianowicie jej średnicy. Tym sposobem nabyłam patelnię 28 cm. Jak możecie się domyślić, dla jednej osoby jest stanowczo dużo za duża. Będzie za to idealna do przyrządzania letnich gulaszy. Muszę jedynie zaopatrzyć się w pokrywkę do niej. 

Jajka ze szparagami

OMLET ZE SZPARAGAMI
Śniadanie Mistrzów #169

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka startego grana padano
  • 5-6 zielonych szparagów
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez 4-6 minut, aż będą al dente (możecie je też przygotować w garnku do gotowania szparagów lub ugrillować). Przelewamy je zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wylewamy jajka. Smażymy z jednej strony do preferowanego ścięcia. Posypujemy serem, na połowie omletu układamy ugotowane szparagi, omlet składamy i zsuwamy na talerz. Gorący omlet możecie posypać z zewnątrz dodatkowym serem. 
*masę jajeczną możecie wzbogacić o dodatek świeżych ziół, tj. oregano, bazylia, natka pietruszki, szczypiorek

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Justyna Żak 31/05/2014 - 7:50 am

świetny pomysł ostatnio też staram się jak najwięcej używać szparag:)

Odpowiedz
Kuchnia i Podróże 31/05/2014 - 11:37 am

super smaczne i pożywne śniadańko 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 31/05/2014 - 7:21 pm

pysznie!

Odpowiedz
Justyna Kwil 31/05/2014 - 7:35 pm

Uwielbiam szparagi i omlety.
Twój wygląda na bardzo smaczny ! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/06/2014 - 8:40 am

Wspaniała prezentacja 🙂

Odpowiedz
Magda C. 02/06/2014 - 7:51 am

Mniam, wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 11:59 am

Pięknie wygląda! Zjadłabym taki omlecik 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies