Ostatnio jednym z ulubionych wytrawnych Połówkowych śniadań jest omlet ze szparagami. Obowiązkowo z dodatkiem sera grana padano, czasem wzbogacony o dodatek świeżych ziół. W tym miesiącu powtarzałam go już kilkakrotnie, jednak za każdym razem nie był wystarczająco fotogeniczny. Moja patelni jest dość kapryśna i niestety czasem zdarza się, że niektóre potrawy do niej przywierają. Ostatnio pokusiłam się nawet o zakup nowej patelni, niestety nie przemyślałam jednej rzeczy, mianowicie jej średnicy. Tym sposobem nabyłam patelnię 28 cm. Jak możecie się domyślić, dla jednej osoby jest stanowczo dużo za duża. Będzie za to idealna do przyrządzania letnich gulaszy. Muszę jedynie zaopatrzyć się w pokrywkę do niej.
OMLET ZE SZPARAGAMI
Śniadanie Mistrzów #169
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka startego grana padano
- 5-6 zielonych szparagów
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez 4-6 minut, aż będą al dente (możecie je też przygotować w garnku do gotowania szparagów lub ugrillować). Przelewamy je zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wylewamy jajka. Smażymy z jednej strony do preferowanego ścięcia. Posypujemy serem, na połowie omletu układamy ugotowane szparagi, omlet składamy i zsuwamy na talerz. Gorący omlet możecie posypać z zewnątrz dodatkowym serem.
*masę jajeczną możecie wzbogacić o dodatek świeżych ziół, tj. oregano, bazylia, natka pietruszki, szczypiorek
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
świetny pomysł ostatnio też staram się jak najwięcej używać szparag:)
super smaczne i pożywne śniadańko 🙂
pysznie!
Uwielbiam szparagi i omlety.
Twój wygląda na bardzo smaczny ! 🙂
Wspaniała prezentacja 🙂
Mniam, wygląda przepysznie 🙂
Pięknie wygląda! Zjadłabym taki omlecik 🙂