Carnitas, które prezentowałam Wam wczoraj, wykorzystałam do przygotowania m.in smacznych burritos. Pszenny placek tortilli skrywa w środku soczysty farsz z mięsa wieprzowego z dodatkiem domowej salsy meksykańskiej, czerwonej fasoli i sera cheddar. Do burritos podałam kwaśną śmietanę i pico de gallo, czyli świeżą salsę na bazie pomidorów. Oczywiście możecie postawić na inną ulubioną salsę, choćby popularne guacamole.
Przepis na burrito z wieprzowiną dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4.
BURRITO Z CARNITAS
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże pszenne tortille
- 1 szklanka carnitas
- 300 g domowej salsy meksykańskiej z papryką (możecie też użyć gotowego produktu)
- 4 łyżki fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej
- starty na grubych oczkach ser cheddar
- do podania: kwaśna śmietana, salsa pico de gallo
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i obsmażamy je przez kilka minut, dodajemy salsę i fasolę, mieszamy. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu. Na tym etapie spróbujcie farszu i doprawcie go według własnych preferencji solą i pieprzem (u mnie nie było takiej potrzeby). Na drugiej patelni podgrzewamy z obu stron placki do tortilli. Środek każdego placka posypujemy tartym serem, nakładamy farsz. Podwijamy końce i zawijamy. Burrito układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany i salsy pico de gallo.
Czas przygotowania: 15 minut.
10 komentarzy
świetny pomysł, ja zazwyczaj robię z drobiowym mięsem:) wygląda bardzo apetycznie:)
Pysznie wygląda!
Super się prezentują. Muszę tą salsę przygotować. Coś czuję że bardzo mi się przyda 🙂
Justinka, bardzo Ci ją polecam. To był mój eksperyment ubiegłego lata, jednak bardzo udany. Można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów.
Mega apetycznie wyglądają, jestem pewna, że zakochałabym się w nich: )
Mniam, zjadłabym takiego burrito 🙂
Jestem zachwycona, że udaje Ci się tak ładnie składać burito. Mi się przeważnie rozpada. a Twoje wygląda idealnie 🙂
Magda
Postaram się przy następnej okazji zrobić zdjęcia z zawijania 🙂
Przepis wygląda fajnie, ale w składnikach tak troszkę brakuje mięsa 😛
Chase, absolutnie niczego nie brakuje 🙂 Carnitas to nazwa mięsa wieprzowego przygotowywanego w specyficzny sposób. Po kliknięciu w słowo na liście składników zostaniesz przekierowany do konkretnego przepisu.