Burrito z wieprzowiną

przez Malwina
Burrito z carnitas
Carnitas, które prezentowałam Wam wczoraj, wykorzystałam do przygotowania m.in smacznych burritos. Pszenny placek tortilli skrywa w środku soczysty farsz z mięsa wieprzowego z dodatkiem domowej salsy meksykańskiej, czerwonej fasoli i sera cheddar. Do burritos podałam kwaśną śmietanę i pico de gallo, czyli świeżą salsę na bazie pomidorów. Oczywiście możecie postawić na inną ulubioną salsę, choćby popularne guacamole. 

Przepis na burrito z wieprzowiną dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 4. 

Tortilla z wieprzowiną
BURRITO Z CARNITAS


Składniki (na 2 porcje):

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i obsmażamy je przez kilka minut, dodajemy salsę i fasolę, mieszamy. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu. Na tym etapie spróbujcie farszu i doprawcie go według własnych preferencji solą i pieprzem (u mnie nie było takiej potrzeby). Na drugiej patelni podgrzewamy z obu stron placki do tortilli. Środek każdego placka posypujemy tartym serem, nakładamy farsz. Podwijamy końce i zawijamy. Burrito układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany i salsy pico de gallo. 

Czas przygotowania: 15 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 27/05/2014 - 7:13 am

świetny pomysł, ja zazwyczaj robię z drobiowym mięsem:) wygląda bardzo apetycznie:)

Odpowiedz
wedith1 27/05/2014 - 9:14 am

Pysznie wygląda!

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 10:09 am

Super się prezentują. Muszę tą salsę przygotować. Coś czuję że bardzo mi się przyda 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/05/2014 - 2:07 pm

Justinka, bardzo Ci ją polecam. To był mój eksperyment ubiegłego lata, jednak bardzo udany. Można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów.

Odpowiedz
Angie 27/05/2014 - 5:01 pm

Mega apetycznie wyglądają, jestem pewna, że zakochałabym się w nich: )

Odpowiedz
Magda C. 28/05/2014 - 1:51 pm

Mniam, zjadłabym takiego burrito 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/05/2014 - 2:50 pm

Jestem zachwycona, że udaje Ci się tak ładnie składać burito. Mi się przeważnie rozpada. a Twoje wygląda idealnie 🙂

Magda

Odpowiedz
Malwina 29/05/2014 - 7:19 am

Postaram się przy następnej okazji zrobić zdjęcia z zawijania 🙂

Odpowiedz
Chase 28/05/2014 - 5:11 pm

Przepis wygląda fajnie, ale w składnikach tak troszkę brakuje mięsa 😛

Odpowiedz
Malwina 28/05/2014 - 5:35 pm

Chase, absolutnie niczego nie brakuje 🙂 Carnitas to nazwa mięsa wieprzowego przygotowywanego w specyficzny sposób. Po kliknięciu w słowo na liście składników zostaniesz przekierowany do konkretnego przepisu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies