Cemitas, bułki meksykańskie z sezamem

przez Malwina
Bułki Cemitas

Cemita to nazwa pieczywa a także popularnej w krajach Ameryki Łacińskiej kanapki. Wyglądem cemita przypomina bułki do hamburgerów, jednak jej smak jest troszkę inny. Ciasto na cemitas przygotowuje się z dodatkiem jajek i tłuszczu, w postaci oleju lub stopionego masła. Bułki mają delikatny miąższ, są miękkie w środku, lekko słodkie i delikatne. Są doskonałą bazą do kanapek, nie tylko tych z wytrawnym nadzieniem, ponieważ dobrze komponują się również ze słodkimi dodatkami, np. dżemem. Bułki cemitas przygotowałyśmy razem z Shinju do jej akcji Hola Mexico 4. Już jutro rano zapraszamy Was na cemita sandwich, czyli wypasioną kanapką na bazie dzisiejszych bułeczek.


Bułeczki z sezamem przepis

CEMITA
(MEKSYK)

Składniki (na 4 sztuki):

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 małe jajka
  • pół szklanki gęstego kefiru lub maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szklanki oleju (lub stopionego i przestudzonego masła)
  • żółtko roztrzepane z odrobiną wody lub mleka do posmarowania
  • sezam do posypania
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżki cukru i mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą i pozostałym cukrem. Dodajemy drożdże, jajka, gęsty kefir lub maślankę, olej. Wyrabiamy ciasto, podsypując je w trakcie mąką. Łącznie w trakcie wyrabiania dosypałam około 1/4 szklanki mąki. Ciasto będzie delikatne i miękkie, lekko klejące. Wyrobione ciasto przekładamy do miski lekko wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając je lekko dłonią. Przekładamy na blat podsypany mąką. Ostrym nożem dzielimy je na 4 części. Każdą formujemy w okrągłą bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem lub silikonową matą do pieczenia i wysypanej mąką (jeśli ciasto będzie się kleić, oprószcie je lekko mąką). Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 13-15 minut lub dłużej. Upieczone bułki studzimy na kratce. Zachowują świeżość przez 2 dni. Cemitas to idealna baza do przygotowania kanapek. Dobrze smakują zarówno z wytrawnym, jak i słodkim nadzieniem, np. dżemem.

*inspiracją do tego przepisu była receptura znaleziona na stronie Homesticktexan.com

Bułki z Meksyku

Bułki z sezamem przepis

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magda C. 26/05/2014 - 9:39 am

Obłędnie wyglądają, zapisuję 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 10:36 am

Apetyczne te bułeczki. Musze zrobić w końcu większą ilość. Mam nadzieję, że wyjdą mi równie ładne jak Twoje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/04/2015 - 7:04 pm

A czy takie bułki mozna mrozić ?

Odpowiedz
Malwina 23/04/2015 - 10:24 am

Tak, można je mrozić, jednak najsmaczniejsze będę przygotowane na świeżo.

Odpowiedz
Anonimowy 22/11/2017 - 8:02 pm

Wypróbowałam przepis, bułki wyszły genialne! Dzięki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies