Maj sprawia, że moja dezorientacja w warzywniaku sięga zenitu. Wypełnione po brzegi skrzynki ze szpinakiem, botwinką, szparagami i świeżą zieleniną mogą przyprawić o zawrót głowy. Do domu wracam obładowana siatkami a w drodze powrotnej zahaczam jeszcze o miłą Panią, u której zawsze kupujemy kwiaty. Na obiad przygotowuję szybką pastę z dodatkiem świeżego szpinaku. Do tego pikantny por, suszone pomidory w oliwie i parmezan. Prościej już chyba być nie może.
MAKARON ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 200 g ulubionego makaronu
- pół dużego pora (tylko biała część)
- 1,5 szklanki posiekanych, wcześniej umytych i osuszonych liści szpinaku
- 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, posiekanych (lub więcej wg preferencji)
- 125 ml kremówki 30 %
- 125 g ricotty
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 2 łyżki startego parmezanu plus parmezan do posypania potrawy
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekanego pora, smażymy kilka minut. Dodajemy szpinak, krótko przesmażamy, aż liście zwiędną. Dodajemy suszone pomidory, kremówkę, ricottę i 2 łyżki parmezanu. Podgrzewamy, mieszając, do połączenia składników. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dodajmy odrobinę wody z gotowania makaronu, by rozrzedzić sos. Wkładamy na patelnię odcedzony makaron, mieszamy. Makaron ze szpinakiem rozkładamy pomiędzy 2 talerze, posypujemy dodatkowym serem i podajemy od razu po przygotowaniu.
Czas przygotowania: 15 minut.
4 komentarze
Kocham szpinak 🙂
wygląda bardzo smacznie:)
prosto, a jednak..bardzo wykwintnie 😀 kocham wszelkie makaronowe dania z udziałem sera 🙂
Króluje szpinak <3