Makaron ze szpinakiem i serem

przez Malwina
Makaron ze szpinakiem przepis

Maj sprawia, że moja dezorientacja w warzywniaku sięga zenitu. Wypełnione po brzegi skrzynki ze szpinakiem, botwinką, szparagami i świeżą zieleniną mogą przyprawić o zawrót głowy. Do domu wracam obładowana siatkami a w drodze powrotnej zahaczam jeszcze o miłą Panią, u której zawsze kupujemy kwiaty. Na obiad przygotowuję szybką pastę z dodatkiem świeżego szpinaku. Do tego pikantny por, suszone pomidory w oliwie i parmezan. Prościej już chyba być nie może. 

Sos do makaronu ze szpiankiem

MAKARON ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 200 g ulubionego makaronu
  • pół dużego pora (tylko biała część)
  • 1,5 szklanki posiekanych, wcześniej umytych i osuszonych liści szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, posiekanych (lub więcej wg preferencji)
  • 125 ml kremówki 30 %
  • 125 g ricotty
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżki startego parmezanu plus parmezan do posypania potrawy
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekanego pora, smażymy kilka minut. Dodajemy szpinak, krótko przesmażamy, aż liście zwiędną. Dodajemy suszone pomidory, kremówkę, ricottę i 2 łyżki parmezanu. Podgrzewamy, mieszając, do połączenia składników. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby dodajmy odrobinę wody z gotowania makaronu, by rozrzedzić sos. Wkładamy na patelnię odcedzony makaron, mieszamy. Makaron ze szpinakiem rozkładamy pomiędzy 2 talerze, posypujemy dodatkowym serem i podajemy od razu po przygotowaniu. 
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Kamyczek 08/05/2014 - 5:36 pm

Kocham szpinak 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 08/05/2014 - 6:10 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Rocksanka 08/05/2014 - 8:34 pm

prosto, a jednak..bardzo wykwintnie 😀 kocham wszelkie makaronowe dania z udziałem sera 🙂

Odpowiedz
Stylowo i Zdrowo 08/05/2014 - 10:28 pm

Króluje szpinak <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies