Sezon na rabarbar rozpoczęłam prostym ucieranym ciastem. Kojarzy mi się ono z wakacjami spędzanymi u Dziadków na wsi. W końcu to prosty placek z rabarbarem w babcinym stylu. Skromny, niezbyt wysoki, posypany jedynie cukrem pudrem, podany z zimnym kompotem owocowym.
Jako dziecko uwielbiałam rabarbar. Rósł za domem w ogródku kwiatowym. Aby się do niego dostać, trzeba było przedrzeć się przez krzak porzeczki. Miałam obok mały basen dmuchany, popołudnia spędzałam więc na pluskaniu się w wodzie, bawieniu lalkami i zajadaniu rabarbaru. Basen szybko zakończył jednak swój żywot. Jako dziecko miałam dużo dziwnych pomysłów i pewnego dnia postanowiłam zrobić kamizelkę ratunkową dla jednej z lalek. Oczywiście za materiał posłużył mi mój basen, w którym wycięłam sporej wielkości dziurę. Z bawienia się lalkami wyrosłam już dawno temu, jednak miłość do kwaśnego rabarbaru pozostała mi do dziś.
CIASTO Z RABARBAREM
Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):
[przepis własny]
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3-4 laski różowego rabarbaru
- cukier puder do posypania ciasta
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy do połączenia. Dno kwadratowej formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 35 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 40 minut.
10 komentarzy
Idealne! Uwielbiam!
Apetycznie :>
wygląda smacznie:)
najprostsze i najlepsze! brat co chwila o nie prosi 🙂
Wygląda pysznie! Ach te letnie smaki… 🙂
Malwiś, to jest to co ja lubię <3 ! Aż jutro kupię rabarbar i szparagi.
pozdrawiam
A.
Cudowny placek, który i mnie przenosi w czasy dzieciństwa 😉
Wspaniałe to ciasto rabarbarowe 🙂
Klasyka 🙂 Najlepsze wiosenne ciasto 🙂
Oj tak dzieciństwo to badyle rabarbaru zanurzone w cukrze lub zajadane na kwaśno:) …. cudo:) …. placków z rabarbarem upiekłam już kilka w tym sezonie:) …. ale ucierańca jeszcze nie:)