Ciasto z rabarbarem

przez Malwina
Ciasto z rabarbarem przepis

Sezon na rabarbar rozpoczęłam prostym ucieranym ciastem. Kojarzy mi się ono z wakacjami spędzanymi u Dziadków na wsi. W końcu to prosty placek z rabarbarem w babcinym stylu. Skromny,  niezbyt wysoki, posypany jedynie cukrem pudrem, podany z zimnym kompotem owocowym. 
Jako dziecko uwielbiałam rabarbar. Rósł za domem w ogródku kwiatowym. Aby się do niego dostać, trzeba było przedrzeć się przez krzak porzeczki. Miałam obok mały basen dmuchany, popołudnia spędzałam więc na pluskaniu się w wodzie, bawieniu lalkami i zajadaniu rabarbaru. Basen szybko zakończył jednak swój żywot. Jako dziecko miałam dużo dziwnych pomysłów i pewnego dnia postanowiłam zrobić kamizelkę ratunkową dla jednej z lalek. Oczywiście za materiał posłużył mi mój basen, w którym wycięłam sporej wielkości dziurę. Z bawienia się lalkami wyrosłam już dawno temu, jednak miłość do kwaśnego rabarbaru pozostała mi do dziś. 

Proste ciasto z rabarbarem


CIASTO Z RABARBAREM


Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):
[przepis własny]

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3-4 laski różowego rabarbaru
  • cukier puder do posypania ciasta
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy do połączenia. Dno kwadratowej formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 35 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Przepis na ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Kamila 03/05/2014 - 6:07 pm

Idealne! Uwielbiam!

Odpowiedz
Kamciss 03/05/2014 - 6:18 pm

Apetycznie :>

Odpowiedz
Justyna Żak 03/05/2014 - 6:52 pm

wygląda smacznie:)

Odpowiedz
teenager ;) 04/05/2014 - 4:06 am

najprostsze i najlepsze! brat co chwila o nie prosi 🙂

Odpowiedz
Martucha na leśnej polanie 04/05/2014 - 11:46 am

Wygląda pysznie! Ach te letnie smaki… 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 04/05/2014 - 11:53 am

Malwiś, to jest to co ja lubię <3 ! Aż jutro kupię rabarbar i szparagi.
pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/05/2014 - 8:04 am

Cudowny placek, który i mnie przenosi w czasy dzieciństwa 😉

Odpowiedz
Magda C. 06/05/2014 - 7:03 am

Wspaniałe to ciasto rabarbarowe 🙂

Odpowiedz
wedelka 06/05/2014 - 2:09 pm

Klasyka 🙂 Najlepsze wiosenne ciasto 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/05/2014 - 12:46 pm

Oj tak dzieciństwo to badyle rabarbaru zanurzone w cukrze lub zajadane na kwaśno:) …. cudo:) …. placków z rabarbarem upiekłam już kilka w tym sezonie:) …. ale ucierańca jeszcze nie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies