Saltimbocca z kurczaka

przez Malwina
Saltimbocca z kurczaka przepis
Saltimbocca oznacza „skaczący w ustach”, „skaczący do ust”. Tradycyjnie tę włoską potrawę przyrządza się z cielęciny. Wersje bazujące na mięsie drobiowym są równie popularne. Kawałki mięsa z dodatkiem listków szałwii zostały zawinięte w prosciutto a następnie usmażone na patelni. Zwieńczeniem potrawy jest aromatyczny sos na bazie masła, białego wina i soku z cytryny. Do kurczaka saltimbocca podaję najczęściej malutkie kluseczki gnocchi. Przygotowuję je wcześniej, a gdy jestem na etapie smażenia mięsa, gotuję je w osolonym wrzątku. Gnocchi polewam resztą sosu z kurczaka. Polecam Wam wzbogacić sos o posiekane kapary, które bardzo przyjemnie komponują się z resztą składników. Potrawę tę powtarzam dość często, szczególnie wtedy, gdy mam mieć gości. 
Przepis na kurczaka saltimbocca wylosowałam w ramach kolejnego gotowania z Karoliną ze Sto kolorów kuchni oraz Edytką z bloga Przy kuchennym stole. Autorem przepisu jest Aldo Zilli. 

Saltimbocca z kurczakiem
SALTIMBOCCA Z KURCZAKA


Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 8 listków szałwii
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto di parma)
  • oliwa do smażenia
  • 25 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki kaparów (opcjonalnie)
  • do podania: gnocchi lub lekka sałatka
Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy plaster szynki i listek szałwii. Listki szałwii zabezpieczamy wykałaczką, aby nie spadły (równie dobrze możecie je włożyć pod szynkę i wówczas nie będzie potrzeby używania wykałaczki). Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso przez kilka minut z obu stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy masło, kiedy się rozpuści wlewamy wino, sok z cytryny. Gdy sos się zagotuje, dokładamy mięso i smażymy je dalej przez 1-2 minuty, polewając mięso sosem. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy bujając patelnią. Zdejmujemy na 4 talerze. Na patelnię wrzucamy ugotowane gnocchi, delikatnie mieszamy, by oblepiły się resztą sosu. Kurczaka saltimbocca podajemy z dodatkiem kluseczek gnocchi. 
*Sos możecie także wzbogacić o dodatek kaparów (dodajemy je razem z natką pietruszki).

Polecam Wam także przepis na saltimbocca z polędwiczek wieprzowych
Saltimbocca z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

kabamaiga 30/04/2014 - 7:13 am

Malwino ależ cudnie się u Ciebie prezentuje.

Odpowiedz
Karmel-itka. 30/04/2014 - 8:04 am

widziałam kiedyś, jak Pascal robił w jakimś programie.
kuszące danie.

Odpowiedz
Magda C. 30/04/2014 - 9:43 am

Bardzo ciekawe danie, może spróbuję zrobić w majówkę 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 30/04/2014 - 9:53 am

To musi być pyszne !
Szałwia świetnie pasuje do kurczaka 🙂

Odpowiedz
Myszka 30/04/2014 - 2:53 pm

Pyszności !!!! Nie raz jadłam ale nigdy z takimi ślicznymi gnocchi!
Pozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com

Odpowiedz
Angie 30/04/2014 - 5:46 pm

Całość wygląda naprawdę zachęcająco; )

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/05/2014 - 8:08 am

Połączenie smaków, które lubię! A te zdjęcia! !!!! Ach i och!

Odpowiedz
Edyta 05/05/2014 - 9:44 am

Dziękuję za przepyszną propozycję 🙂
Ciesze się, że jednak udało mi się kupić szałwię.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/05/2014 - 10:35 am

Bardzo podoba mi się wasz kurczak:). Od dawna zbieram się do wypróbowania przepisu (odkąd zobaczyłam go u Jamiego), ale jakoś ciągle mi nie po drodze:)

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2014 - 1:36 pm

Mmm 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies