Saltimbocca oznacza „skaczący w ustach”, „skaczący do ust”. Tradycyjnie tę włoską potrawę przyrządza się z cielęciny. Wersje bazujące na mięsie drobiowym są równie popularne. Kawałki mięsa z dodatkiem listków szałwii zostały zawinięte w prosciutto a następnie usmażone na patelni. Zwieńczeniem potrawy jest aromatyczny sos na bazie masła, białego wina i soku z cytryny. Do kurczaka saltimbocca podaję najczęściej malutkie kluseczki gnocchi. Przygotowuję je wcześniej, a gdy jestem na etapie smażenia mięsa, gotuję je w osolonym wrzątku. Gnocchi polewam resztą sosu z kurczaka. Polecam Wam wzbogacić sos o posiekane kapary, które bardzo przyjemnie komponują się z resztą składników. Potrawę tę powtarzam dość często, szczególnie wtedy, gdy mam mieć gości.
Przepis na kurczaka saltimbocca wylosowałam w ramach kolejnego gotowania z Karoliną ze Sto kolorów kuchni oraz Edytką z bloga Przy kuchennym stole. Autorem przepisu jest Aldo Zilli.
SALTIMBOCCA Z KURCZAKA
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 8 listków szałwii
- 8 plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto di parma)
- oliwa do smażenia
- 25 g masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki kaparów (opcjonalnie)
- do podania: gnocchi lub lekka sałatka
Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy plaster szynki i listek szałwii. Listki szałwii zabezpieczamy wykałaczką, aby nie spadły (równie dobrze możecie je włożyć pod szynkę i wówczas nie będzie potrzeby używania wykałaczki). Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso przez kilka minut z obu stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy masło, kiedy się rozpuści wlewamy wino, sok z cytryny. Gdy sos się zagotuje, dokładamy mięso i smażymy je dalej przez 1-2 minuty, polewając mięso sosem. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy bujając patelnią. Zdejmujemy na 4 talerze. Na patelnię wrzucamy ugotowane gnocchi, delikatnie mieszamy, by oblepiły się resztą sosu. Kurczaka saltimbocca podajemy z dodatkiem kluseczek gnocchi.
*Sos możecie także wzbogacić o dodatek kaparów (dodajemy je razem z natką pietruszki).
Polecam Wam także przepis na saltimbocca z polędwiczek wieprzowych
Czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
Malwino ależ cudnie się u Ciebie prezentuje.
widziałam kiedyś, jak Pascal robił w jakimś programie.
kuszące danie.
Bardzo ciekawe danie, może spróbuję zrobić w majówkę 🙂
To musi być pyszne !
Szałwia świetnie pasuje do kurczaka 🙂
Pyszności !!!! Nie raz jadłam ale nigdy z takimi ślicznymi gnocchi!
Pozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Całość wygląda naprawdę zachęcająco; )
Połączenie smaków, które lubię! A te zdjęcia! !!!! Ach i och!
Dziękuję za przepyszną propozycję 🙂
Ciesze się, że jednak udało mi się kupić szałwię.
Bardzo podoba mi się wasz kurczak:). Od dawna zbieram się do wypróbowania przepisu (odkąd zobaczyłam go u Jamiego), ale jakoś ciągle mi nie po drodze:)
Mmm 😉