Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

przez Malwina
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to niedrogie i pożywne danie, o którym warto pamiętać szczególnie wtedy, gdy w portfelu coraz większe pustki a do wypłaty trzeba jeszcze troszkę poczekać. Jest nie tylko przyjazne dla naszych portfeli, ale i smaczne. Kojarzy mi się z naszą rodzimą kuchnią. Gdy byłam mała, moja Mama często przygotowywała zapiekankę ziemniaczaną z różnymi dodatkami. Jeśli dobrze pamiętam, nie zalewała jej żadnym sosem. Były to raczej plastry ziemniaków przekładane warstwami cebuli i warzyw zapieczone w naczyniu żaroodpornym. Z kolei w domu Połówka robiło się ziemniaki po nelsońsku. Ta potrawa jest mi akurat nieznana. Google podpowiada mi, że to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem grzybów i ugotowanych na twardo jaj. A jakie potrawy na bazie ziemniaków były lub są popularne w Waszych domach?

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ


Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g ziemniaków z dużą zawartością skrobi (waga po obraniu)- użyłam odmiany tajfun
  • 1 duża cebula lub 2 średnie, obrane i posiekane w kostkę
  • 250 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plasterki lub kostkę
  • 150 g jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany)
  • 100 ml mleka
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 100 g żółtego sera (lub więcej wg preferencji), u mnie Edamski, startego na tarce
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy ziemniaki, gotujemy około 5-7 minut. Odcedzamy na durszlaku i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy kiełbasę, smażymy dalej przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Jogurt łączymy z mlekiem, jajkiem, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, wędzoną paprykę i sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Naczynie do zapiekania (moje o wymiarach 14 cm na 28 cm) natłuszczamy masłem, wykładamy warstwę ziemniaków, następnie połowę kiełbasy z cebulą, 1/3 startego sera, kolejną warstwę ziemniaków, resztę cebulki z kiełbasą, 1/3 sera i ostatnią warstwę ziemniaków. Całość zalewamy sosem z mleka i jogurtu. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 180 stopni. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy pozostałym serem. Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest już gotowa? Wystarczy wbić w nią czubek ostrego noża lub widelec. Jeśli wchodzi bez oporu w warstwę ziemniaków, zapiekanka jest już upieczona.

Wypróbujcie także przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiszoną kapustą

Czas przygotowania: 50 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Anna S 29/04/2014 - 6:02 pm

A u mnie, w rodzinnym domu zapiekanek nigdy nie było. Moja mama jest fanką ziemniaków, ale jada je tylko albo pieczone w całości albo jako pure. Innych form nie uznaje (nawet frytek nie lubi). Za to kiełbaska to tylko w plasterkach smażona z cebulką wykonana przez mojego tatę. Z kolei do mojego obecnego domu kartofle nie mają wstępu 😉 ale za to zapiekanki robię z makaronu lub ryżu.

Odpowiedz
Magda C. 30/04/2014 - 5:49 am

Super ta zapiekanka! Z kiełbasą rządzi <3

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/05/2014 - 6:11 am

W moim rodzinnym domu nie robiło się praktycznie żadnych zapiekanek …. ich smak poznałam dopiero, gdy po raz pierwszy zrobił mi ją mój Mąż. Od tej pory zapiekanka ziemniaczana jest stałym punktem naszego menu:)

Odpowiedz
JustInka 09/05/2014 - 1:04 pm

U mnie robiło się zapiekanki z ziemniaków surowych, gotowanych. Coś a'la pieczonki 🙂 No i zawsze towarzyszył im ser żółty. Była też wyjątkowa, ziemniaki, mleko cebula i przyprawy. Cudowna!

Odpowiedz
klaudynas 12/06/2015 - 12:11 pm

A jak sądzisz Malwinko lepiej ją przygotować dzień wcześniej i odgrzać, czy przygotować dzień wcześniej a zapiec przed samym podaniem?

Odpowiedz
Malwina 12/06/2015 - 12:13 pm

Przygotuj ją dzień wcześniej i odgrzej przed podaniem w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni). Możesz przykryć naczynie folią aluminiową lub pokrywką, jeśli potrawa będzie się za bardzo przypiekać.

Odpowiedz
Unknown 02/03/2016 - 1:29 pm

Podzas pieczenie zakrywasz naczynie czy pieczesz zapiekankę otwartą?

Odpowiedz
Malwina 02/03/2016 - 1:35 pm

Przy zapiekankach zawsze piekę w naczyniu bez przykrycia.

Odpowiedz
Anonimowy 30/03/2018 - 4:58 pm

A co jakby dodac chilli do zapiekanki?

Odpowiedz
Malwina 30/03/2018 - 5:02 pm

Jeśli tylko lubisz 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies