Make bento, not war! #36

przez Malwina
Dziś dłuższe podsumowanie, bo obejmujące dwa ostatnie tygodnie. Minął już rok odkąd fotografuję przygotowywane przeze mnie zestawy i pokazuję je Wam w cotygodniowych podsumowaniach. W tym czasie uwieczniłam ponad sto takich zestawów (często składające się z dwóch a czasem nawet trzech pojemników). Bento stało się nieodłącznym elementem mojego życia i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie, by przestać je robić. Jutro rano na blogu pojawi się kolejny wpis w ramach cyklu „Make bento, not war!”, tym razem dotyczący planowania i przygotowywania zestawów. 

*Jeśli i Ty na co dzień przygotowujesz sobie lub komuś z Twoich najbliższych jedzenie do pracy/szkoły i chciałbyś się  podzielić zdjęciami swoich zestawów, wyślij je wraz z krótkim opisem na adres mailowy filozofiasmaku(at)gmail.com. Zostaną umieszczone w osobnej zakładce ze zdjęciami czytelników.

Poniedziałkowe bento:
1) Na śniadanie australijskie placuszki pikelets, konfitura z brzoskwiń i malin
2) Na drugie kurczak w ziołowej przyprawie, kuskus z ziołami, cytryną i oliwą, kawałki ogórka, papryki i rzodkiewka

Poniedziałkowe bento cd.:
Na obiad kuskus z ziołami, kurczak z sumakiem (mięso przygotowane jak przy szaszłykach z sumakiem), fasolka szparagowa, pomidor, oliwki

Wtorkowe bento:
1) Na śniadanie twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (z dodatkiem jogurtu naturalnego) plus osobno bułka, kawałki pomidora i oliwki
2) Na drugie kasza jęczmienna, kurczak w ziołowej przyprawie, kiełki pora, kawałki papryki

Wtorkowe bento cd.
Na obiad pierś z kurczaka w marynacie z oregano, czosnku i soku z cytryny, kasza jęczmienna z sosem sojowym i szalotką, gotowany na parze brokuł

Czwartkowe bento:
Na śniadanie granola kawowo-bananowa (przepis postaram się opublikować w najbliższych dniach) plus mleko

Czwartkowe bento cd. 
Pasta z makreli, cebulki dymki i ogórków kiszonych, marynowane pieczarki, korniszony
Filet w domowej przyprawie do kurczaka, pomidorki koktajlowe, kawałki papryki, kiełki

Czwartkowe bento cd.
Na obiad kasza jaglana, kurczak grillowany na patelni, kiełki, ogórki konserwowe, papryka

Środowe bento poświąteczne
1) Plastry wiejskiej szynki, chrzan, ogórek konserwowy,
2) Pierś w domowej przyprawie do kurczaka, kawałki pomidora i rzodkiewki
3) Zraz z mielonego mięsa, sałata, ogórek, papryka

Środowe bento cd.
Na obiad kasza kuskus (przyprawiona oliwą i sokiem z cytryny), kurczak i gotowana na parze fasolka szparagowa

Piątkowe bento:
1) Na śniadanie kanapki z chleba razowego z pastą z szynki i ricotty, ogórek konserwowy, sałatka z rzodkiewki i jajka
2) Jako drugi posiłek kurczak souvlaki, makaron penne z papryką, oliwkami, szczypiorkiem (przyprawiona oliwą ev, sokiem z cytryny i oregano)

Piątkowe bento cd.
Tarta z szynką i porem, pomidorki, papryka, ogórek, czerwona cebula (osobno słoiczek z dressingiem)

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Anonimowy 28/04/2014 - 10:55 am

Bardzo podobają mi się twoje propozycje bento. Zadam sakramentalne pytanie-gdzie można kupić
taki pojemnik na bento z pojemniczkami-szukam właśnie czegoś takiego.

Odpowiedz
Malwina 28/04/2014 - 11:07 am

Zerknij sobie tutaj (http://filozofiasmaku.blogspot.com/p/bento.html), masz tam linki do recenzji większości pojemników, z których korzystam i odesłania do odpowiednich sklepów.

Odpowiedz
Magda C. 28/04/2014 - 7:36 pm

Kolejne wspaniałe lunch boxy do pracy 🙂

Odpowiedz
bentomonia 28/04/2014 - 8:20 pm

Stare liczydło w tle zdjęcia – genialne… Mam podobne 🙂

Odpowiedz
JustInka 09/05/2014 - 11:47 am

Jak zawsze super smakowite zestawy do pracy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies