Przy okazji kolejnego wspólnego gotowania Pela zaproponowała nam przygotowanie sałatki, w której znaleźć miał się indyk, jogurt i zioła. Od razu pomyślałam o czymś lekkim i dietetycznym. Postawiłam na połączenie mięsa ze świeżymi warzywami. Miałam jeszcze dodać do sałatki awokado, jednak ostatecznie o nim zapomniałam. Jeśli dbacie o linię, taka sałatka z pewnością wkomponuje się w Wasze menu.
SAŁATKA Z INDYKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- 2 miniaturowe sałaty rzymskie (lub pół dużej)
- pół małej czerwonej cebulki
- garść pomidorków koktajlowych
- pół krótkiego ogórka
- 1 sznycel z indyka (około 170-200 g)
- sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 10 listków bazylii, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy ev, sól i pieprz do smaku
Umyte liście sałaty siekamy. Cebulkę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Pomidory kroimy na pół, ogórka w plastry. Indyka przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron, odkładamy na papierowy ręcznik. Mięso kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią, oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu możecie dodać także drobno posiekany mały ząbek czosnku. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.
Świetnie wygląda !
🙂
Przepysznie wygląda, taka lekka! 🙂
Zjadłabym taką z wielką przyjemnością na obiad:)
Fajna. W sam raz na lunch do pracy. Kradnę przepis jak nic 🙂
😉