Słodkie bułeczki z Majorki (Pan de Mallorca)

przez Malwina
Bułki drożdżowe

Pan de Mallorca to pyszne bułeczki z Majorki, maślane i niezwykle delikatne. Można podać je na podwieczorek w towarzystwie szklanki mleka lub kakao bądź na śniadanie w wersji wytrawnej z dodatkiem sera i szynki. Druga wersja może niektórych dziwić, w podobny sposób podaje się na przykład sandwich Monte Cristo (wytrawny sandwich podobny do nadziewanych tostów francuskich podawany często z cukrem pudrem i konfiturą). Połówek na drugi dzień próbował tych bułeczek z wytrawnymi dodatkami i w takim połączeniu były całkiem ciekawe w smaku. Oczywiście wszystko jest kwestią naszych osobistych preferencji, więc Wy możecie poprzestać na potraktowaniu ich jako deseru. Bułeczki te można formować na dwa sposoby. Pierwszy zakłada pocięcie rozwałkowanego ciasta na podłużna paski i zwijanie ich, drugi polega na zawinięciu ciasta w roladę i dzieleniu go na porcje. Wybrałam drugą opcję, o wiele bardziej wygodną. 
Z ciastem na bułeczki pracuje się bardzo przyjemnie, nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. Najlepiej smakują przekrojone na pół, posmarowane masłem i dobrą konfiturą. 

Drożdżowe ślimaczki przepis

SŁODKIE BUŁECZKI Z MAJORKI
Śniadanie Mistrzów #153


Składniki (na 8-10 sztuk):

  • 375 g mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 żółtka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • dodatkowo: 20 g masła
  • żółtko roztrzepane z niewielką ilością wody lub mleka do posmarowania bułeczek (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
Do mąki dodajemy sól i 3/4 cukru, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy pozostały cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, masło, żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pozostałym roztopionym masłem, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Ostrym nożem kroimy na 8-10 kawałków. Układamy w bliskiej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30-40 minut. Bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Pieczemy przez 22-25 minut w temp. 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Bułki świetnie smakują przekrojone na pół z dodatkiem masła i dobrej konfitury. 
*przepis na Pan de Mallorca pochodzi ze strony sbs.com.au
Bułeczki z cukrem pudrem

Bułki z Majorki przepis

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

6 komentarzy
0

6 komentarzy

Angie 28/04/2014 - 6:32 am
Odpowiedz
Malwina 28/04/2014 - 11:16 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2014 - 10:40 am

Aż się proszą o rodzynki albo jakąś masę w roladę 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2014 - 6:17 pm

Cudowne:) ….. zapisuję przepis:)

Odpowiedz
JustInka 09/05/2014 - 11:18 am

Prezentują się super. Idealne na śniadanko!

Odpowiedz
Anonimowy 23/07/2017 - 6:42 pm

Rewelacyjne! Zamiast masła starłam marcepan i posypałam suszoną żurawiną. Świetne do kubka herbaty i na drugie śniadanie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies