Pikelets, australijskie placuszki

przez Malwina
Naleśniki australijskie

W cyklu „Z naleśnikiem dookoła świata” zawędrowaliśmy do Australii. Z Australią kojarzą  mi się kangury, słodkie misie koala i popularny kiedyś serial „Powrót do Edenu”(pamiętacie? Do dziś nie potrafię zrozumieć, co takiego zażywał scenarzysta, by wymyślić tak absurdalną historyjkę). Jeśli chodzi o australijskie potrawy, to chyba najbardziej popularną jest piękna i dostojna Pavlova. Miało być jednak o naleśnikach a oczywiście i Australijczycy mają swoje placuszki. Najpopularniejszymi placuszkami są tutaj pikelets, malutkie, niezbyt słodkie placuszki, wyglądem troszkę przypominające amerykańskie pancakes. Najczęściej podaje się je z dodatkiem dżemu i bitej śmietany jako dodatek do herbaty. Oczywiście w Australii popularne są także pikelets w wersji wytrawnej. Takie placuszki podawane są często z różnymi dodatkami jako przystawka na przyjęciach. 
Pikelets są naprawdę urocze. Małe i niezobowiązujące, idealne na śniadanie i podwieczorek. Przez swoje niewielkie rozmiary świetnie sprawdzają się również w bento. 

Placuszki pikelets przepis

PIKELETS
(AUSTRALIA)
Śniadanie Mistrzów #151
Z naleśnikiem dookoła świata #2

Składniki (na około 14 małych placuszków):
[przepis własny]

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka roztopionego przestudzonego masła
  • do podania: dżem, cukier puder, bita śmietana
Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajko, wlewamy mleko i masło, wbijamy jajko. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy na 20 minut (jeśli bardzo się śpieszycie możecie pominąć czas odpoczywania ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wlewamy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron (pamiętajcie o przemieszaniu ciasta przed smażeniem). Pikelets podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem dżemu i cukru pudru lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Naleśniki pikelets przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Malwina 28/04/2014 - 11:17 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2014 - 11:28 am

Bardzo apetyczne placuszki:). Własnie mi uświadomiłas jak dawno nie robiłam żadnych, prócz nalesników:)

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2015 - 5:08 pm

Czy mogę użyć mąki żytniej?

Odpowiedz
Malwina 28/06/2015 - 7:06 am

Pszenna żytnia będzie ok, o ile oczywiście lubisz jej posmak w słodkich potrawach.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies