W cyklu „Z naleśnikiem dookoła świata” zawędrowaliśmy do Australii. Z Australią kojarzą mi się kangury, słodkie misie koala i popularny kiedyś serial „Powrót do Edenu”(pamiętacie? Do dziś nie potrafię zrozumieć, co takiego zażywał scenarzysta, by wymyślić tak absurdalną historyjkę). Jeśli chodzi o australijskie potrawy, to chyba najbardziej popularną jest piękna i dostojna Pavlova. Miało być jednak o naleśnikach a oczywiście i Australijczycy mają swoje placuszki. Najpopularniejszymi placuszkami są tutaj pikelets, malutkie, niezbyt słodkie placuszki, wyglądem troszkę przypominające amerykańskie pancakes. Najczęściej podaje się je z dodatkiem dżemu i bitej śmietany jako dodatek do herbaty. Oczywiście w Australii popularne są także pikelets w wersji wytrawnej. Takie placuszki podawane są często z różnymi dodatkami jako przystawka na przyjęciach.
Pikelets są naprawdę urocze. Małe i niezobowiązujące, idealne na śniadanie i podwieczorek. Przez swoje niewielkie rozmiary świetnie sprawdzają się również w bento.
Pikelets są naprawdę urocze. Małe i niezobowiązujące, idealne na śniadanie i podwieczorek. Przez swoje niewielkie rozmiary świetnie sprawdzają się również w bento.
PIKELETS
(AUSTRALIA)
Śniadanie Mistrzów #151
Z naleśnikiem dookoła świata #2
Śniadanie Mistrzów #151
Z naleśnikiem dookoła świata #2
Składniki (na około 14 małych placuszków):
[przepis własny]
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka roztopionego przestudzonego masła
- do podania: dżem, cukier puder, bita śmietana
Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajko, wlewamy mleko i masło, wbijamy jajko. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy na 20 minut (jeśli bardzo się śpieszycie możecie pominąć czas odpoczywania ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wlewamy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron (pamiętajcie o przemieszaniu ciasta przed smażeniem). Pikelets podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem dżemu i cukru pudru lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Czas przygotowania: 20 minut.
4 komentarze
Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.
Bardzo apetyczne placuszki:). Własnie mi uświadomiłas jak dawno nie robiłam żadnych, prócz nalesników:)
Czy mogę użyć mąki żytniej?
Pszenna żytnia będzie ok, o ile oczywiście lubisz jej posmak w słodkich potrawach.