Berbere to mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni etiopskiej. To niezastąpiony dodatek do wielu potraw, w tym popularnej potrawki z kurczaka o nazwie doro wat. Przepisy na tę mieszankę mogą różnić się między sobą, jednak w każdej powinny pojawić się takie przyprawy jak ziele angielskie, kardamon, goździki, imbir, czarny pieprz, kozieradka i spora ilość pikantnej papryki (często w różnych odmian). Berbere wzbogaca się niekiedy o kmin rzymski, kolendrę lub gałkę muszkatołową. Najlepszy efekt uzyskamy wykorzystując przyprawy w nasionach, które po uprażeniu na suchej patelni zmielimy w młynku lub utrzemy w moździerzu. Możecie oczywiście bazować na już zmielonych przyprawach i lekko je podprażyć na patelni a następnie wymieszać. Berbere można dodawać do potraw w postaci sypkiej lub używać w formie pasty po wymieszaniu z posiekanymi szalotkami, imbirem i czosnkiem, olejem i wodą lub winem.
Berbere jest pikantna i to bardzo. Dodawajcie ją do potraw z umiarem. Wzbogaca smak mięsnych i warzywnych gulaszy, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami, które w swoim składzie mają pomidory.
Berbere w formie pasty |
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki chilli
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
Czas przygotowania: 10 minut.
2 komentarze
Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.
Malwi pierwszy raz słysze o takiej przyprawie. ma bardzo ciekawy skład:)