Przyprawa berbere

przez Malwina
Przyprawa berbere przepis

Berbere to mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni etiopskiej. To niezastąpiony dodatek do wielu potraw, w tym popularnej potrawki z kurczaka o nazwie doro wat. Przepisy na tę mieszankę mogą różnić się między sobą, jednak w każdej powinny pojawić się takie przyprawy jak ziele angielskie, kardamon, goździki, imbir, czarny pieprz, kozieradka i spora ilość pikantnej papryki (często w różnych odmian). Berbere wzbogaca się niekiedy o kmin rzymski, kolendrę lub gałkę muszkatołową. Najlepszy efekt uzyskamy wykorzystując przyprawy w nasionach, które po uprażeniu na suchej patelni zmielimy w młynku lub utrzemy w moździerzu. Możecie oczywiście bazować na już zmielonych przyprawach i lekko je podprażyć na patelni a następnie wymieszać. Berbere można dodawać do potraw w postaci sypkiej lub używać w formie pasty po wymieszaniu z posiekanymi szalotkami, imbirem i czosnkiem, olejem i wodą lub winem. 
Berbere jest pikantna i to bardzo. Dodawajcie ją do potraw z umiarem. Wzbogaca smak mięsnych i warzywnych gulaszy, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami, które w swoim składzie mają pomidory. 


Przyprawa berbere przepis
Berbere w formie pasty

PRZYPRAWA BERBERE
(ETIOPIA)


Składniki:
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków 
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
Przyprawy umieszczamy na patelni i krótko prażymy na niedużym ogniu (uważajcie, aby ich nie przypalić) a następnie studzimy. Jeśli część naszych przypraw jest w formie nasion, wówczas ucieramy je w moździerzu lub mielimy w młynku (przyprawy zmielone i w nasionach prażcie oddzielnie, by uniknąć kopciuszkowego zajęcia przy wybieraniu nasionek). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Przechowujemy z zamkniętym pojemniku w zacienionym miejscu. Prażenie nasion nie jest konieczne, jednak ten zabieg sprawia, że mieszanka zyskuje na aromacie. Jeśli chcecie przygotować berbere w formie pasty, wówczas nie dodawajcie do suchej mieszanki sproszkowanego imbiru i czosnku. Po uprażeniu i wymieszaniu składników, dodajcie do nich po 1 łyżeczce drobno posiekanego czosnku i imbiru oraz 2 łyżki posiekanej szalotki. Całość wymieszajcie z olejem i winem na pastę (na tę ilość przypraw dodałam 1 łyżkę czerwonego wytrawnego wina, oczywiście może być to także woda i dodałam kilka łyżek oleju do otrzymania niezbyt suchej pasty). Przyprawę w formie pasty przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.
*Przepis na przyprawę berbere znalazłam na stronie The Congo Cookbook. 

*większość moich przypraw miała już zmieloną postać. Jedynie goździki, kolendra, ziele angielskie, kozieradka i gałka muszkatołowa były w całości. 

Czas przygotowania: 10 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Malwina 28/04/2014 - 11:17 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2014 - 11:10 am

Malwi pierwszy raz słysze o takiej przyprawie. ma bardzo ciekawy skład:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies