Currywurst

przez Malwina
Kiełbasa w sosie curry

Currywurst to danie popularne w Niemczech, na które składają się kawałki kiełbasy w sosie pomidorowym z dodatkiem curry. Jako dodatek do currywurst podaje się najczęściej frytki lub pieczywo. Istnieje wiele receptur na currywurst. Podstawą sosu jest ketchup, koncentrat lub pomidory. Oczywiście ja postawiłam na te ostatnie. Currywurst w najprostszej wersji podawany jest z ketchupem wymieszanym z dodatkiem przyprawy curry. Jednak skoro już decydujemy się na popularny fast-food, zdecydowanie lepiej przygotować wersję o wiele bogatszą i pełną smaku. Currywurst, które dziś Wam prezentuje od razu kojarzy się z kuchnią indyjską. Wzbogacone zostało o takie dodatki, jak imbir i chili a także mleko kokosowe. Sos jest lekko pikantny i maślany. Myślę, że danie jest naprawdę warte uwagi i jeśli tylko lubicie kiełbasę powinniście je wypróbować. Co do wyboru kiełbasy, postawcie na tę, której smak najbardziej Wam odpowiada. Ja do przygotowania currywurst użyłam wędzonej kiełbasy swojskiego wyrobu. 


Currywurst przepis

CURRYWURST
(NIEMCY)


Składniki (na 4 porcje):

  • 4 większe kawałki kiełbasy (lub 8 frankfurterek)
  • 1 cebula, obrana i posiekana w kostkę
  • 2 większe ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mieszanki curry (lub więcej wg preferencji)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, posiekanych (400 g), w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów
  • 100 ml kremówki (30 %)
  • 200 g mleka kokosowego z puszki
  • do podania: frytki
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki (możecie pozostawić kiełbaski w całości, o ile będzie Wam wygodnie je później jeść). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, obsmażamy kiełbaski ze wszystkich stron przez kilka minut, aż ładnie się zrumienią. Odkładamy je na talerz. Dodajemy pozostałe masło, kiedy się stopi, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, chili, smażymy przez kilka minut. Dodajemy curry, mieszamy. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, mleko kokosowe i kremówkę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dokładamy kawałki kiełbasy, całość przyprawiamy do smaku solą, chwilkę podgrzewamy. Podajemy z dodatkiem frytek (ja przygotowałam frytki pieczone w piekarniku). 
*Przepis pochodzi z książki „The Sausage Book” N. Sandler i J. Acton

Kiełbasa w sosie pomidorowym przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Malwina 28/04/2014 - 11:17 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/05/2014 - 8:55 am

Malwi jadłam to danie w Niemczech i mi akurat nie podeszlo …. ale moze to wina tego, ze niemieckie kiełbasy są srednio smaczne:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies