Surówka z marynowanej marchewki i rzodkwi

przez Malwina
Surówka z rzodkwi i marchewki

Ta prosta w przygotowaniu surówka z marynowanej rzodkwi i marchewki to popularny dodatek do dań kuchni wietnamskiej. Pamiętam, że jakieś dwa lata temu pokusiłam się nawet o zamknięcie jej w słoiczku, niestety nie wiem zupełnie, co się z tym słoikiem stało. Zapewne zawieruszył się w trakcie przeprowadzki lub został na poprzednim mieszkaniu. Przy każdej przeprowadzce o czymś zapominam. Kilkakrotnie sprawdzam każdy kąt a po kilku miesiącach odkrywam, że jednak o czymś zapomniałam. Pidżama, płyta z instruktarzem do tańca brzucha, kolczyki, metalowe plakaty z Marilyn Monroe, kajet pełen skrupulatnie spisywanych przez cały semestr notatek…Na całe szczęście w najbliższym czasie nie planuje zmiany miejsca zamieszkania. Z jednej strony uwielbiam przenosić się w nowe miejsca, z drugiej cały proces pakowania, taszczenia tego wszystkiego i rozpakowywania przyprawia mnie o ból głowy. 
Wracając do tematu surówki. Być może uda mi się w tym roku powtórzyć ją i ponownie zapakować z słoik. Jestem ciekawa, czy po kilku miesiącach jest równie smaczna. Póki co, mam jeszcze dwie calusieńkie półki pełne przetworów z ubiegłego roku. Zrobiłam takie ilości dżemów i ajvaru, jakbym miała wykarmić przez zimę cały pułk wojska. Jeśli więc ktoś z Was będzie kiedyś przejazdem w Świętym Mieście, to chętnie podzielę się moimi skarbami z minionych wakacji. 


PS. Na podsumowanie 34 tygodnia z bento zapraszam Was wyjątkowo jutro rano.



SURÓWKA Z MARCHEWKI I RZODKWI 
(WIETNAM)


Składniki:

  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 marchewki
  • 1 mniejsza rzodkiew lub pół dużej
  • 1 chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 2 łyżki liści kolendry, posiekanych
W garnku umieszczamy ocet, cukier, wodę, sól. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i rzodkiew obieramy, kroimy w cienkie paseczki (julienne). Do ostudzonej marynaty dodajemy chili, liście kolendry, posiekane w paseczki warzywa i odstawiamy na minimum 1-2 godziny do lodówki. Wykorzystujemy jako dodatek do dań z kuchni wietnamskiej (bun cha, banh mi) lub dodatek do dań obiadowych, kanapek.

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 07/04/2014 - 9:34 am

Ja poproszę słoik ajvaru 🙂 Oddasz w dobre ręce, a raczej brzuchy 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 07/04/2014 - 4:30 pm

Chętnie spróbowałabym tych smaków , tym bardziej, że zdjęcie piękne:)

Odpowiedz
Magda C. 09/04/2014 - 1:48 pm

Idealna do mięsa 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 6:51 pm

Szkoda, ze nie napisałas wcześniej, bo chętnie przygarnęłabym troszkę ajvaru:) … a ta surówka ciekawa:) Buziaki

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:31 pm

Wiesz, bardzo lubię marynowane warzywa, ale takiej surówki jeszcze nie jadłam. Koniecznie przetestuję!

Odpowiedz
Magda 30/08/2014 - 5:40 am

Rzodkiew? Czy to ma być 1 mała, normalna, nasza Polska rzodkiewka? Nie będzie jej za mało?

Odpowiedz
Malwina 30/08/2014 - 6:00 am

Duża podłużna biała rzodkiew.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies