Rogaliki drożdżowe z dżemem

przez Malwina
Rogaliki drożdżowe przepis

Słyszeliście może kiedyś o „kłopotkach”? W książce Magdaleny Kordel „Malownicze. Wymarzony dom” to pyszne rogaliki, które od czasu do czasu w swojej herbaciarni sprzedaje jedna z bohaterek, Krystyna. Większość bywalców myśli, że wypieka je tak rzadko, ponieważ ich receptura i wykonanie są niezwykle skomplikowane. Prawdą jednak jest, że piecze je tylko wtedy, gdy ma jakieś zmartwienia. „Kłopotki” to nic innego, jak coś, co daje nam spokój i wyciszenie, pozwala zapomnieć o problemach i chociaż na chwilę oderwać się od szarej rzeczywistości.

Gdy przeczytałam ten fragment książki, od razu poczułam, że mam coś wspólnego z Krystyną. Nie zliczę, ile razy zaszywałam się w kuchni, by chłonąc każdy ciepły podmuch z piekarnika, choć na chwilę poprawić sobie nastrój. I absolutnie nie jedzeniem, a pieczeniem właśnie. Cały proces wyrabiania ciasta, nadawania mu kształtów, patrzenia jak rośnie cudownie mnie wycisza. Pewnie większość osób tego typu czynności raczej irytują, aniżeli uspakajają. Jednak, jak widzicie, ile osób, tyle sposobów na drobne kłopoty. A może i Wy macie też takie swoje „kłopotki”?
Dziś mam dla Was przepis właśnie na rogaliki. Wprawdzie nie takie, jakie sprzedawała w swojej herbaciarni wspomniana Krystyna. Jej „kłopotki” były  bowiem rogalikami z ciasta kruchego, moje z kolei są rogalikami na cieście drożdżowym. Mój wypiek skrywa w środku domową konfiturę z jeżyn, borówek i brzoskwiń. Rogaliki są puszyste i mięciutkie. W sam raz, by zapakować je do torby i wybrać się na spacer. 


Zachęcam Was do upieczenia rogalików a zainteresowanych odsyłam na fanpage autorki wspomnianej książki, Magdaleny Kordel. Uzyskacie tam więcej informacji o książce, jak i samej autorce. 

Rogaliki z ciasta drożdżowego

ROGALIKI Z DŻEMEM


Składniki (na 16 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 60 g miękkiego masła (lub roztopionego)
  • gęsty dżem lub konfitura o ulubionym smaku
  • do posmarowania: żółtko roztrzepane z niewielką ilością wody
  • cukier do posypania
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, żółtko, masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując w razie potrzeby delikatnie mąką. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto uderzamy lekko pięścią i odgazowujemy. Dzielimy je na 2 części. Każdą wałkujemy na cienki okrągły placek. Ostrym nożem dzielimy każde koło na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu (nie przesadzajcie z jego ilością) i zawijamy lekko dociskając palcami brzegi (patrz: zdjęcie poniżej). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy rogaliki żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, posypujemy cukrem. Pieczemy rzez 17-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone rogaliki studzimy na metalowej kratce. 
Zawijanie rogalików

Rogaliki z dżemem przepis

Przepis na rogaliki

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Majana 07/04/2014 - 7:44 pm

Doskonałe rogaliki!

Odpowiedz
Justyna Żak 07/04/2014 - 8:01 pm

wyglądają pysznie:)

Odpowiedz
Kamila 08/04/2014 - 6:01 am

Pyszny sposób na odstresowanie 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 08/04/2014 - 6:54 am

ale mi smaka narobiłaś, akurat piję poranną kawkę;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 09/04/2014 - 1:46 pm

Mniam, pyszności! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 6:04 pm

Fajne te kłopotki – pyszne:) pozdrawiam

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:28 pm

Cudne te "Kłopotki". Mimo iż nie mam teraz zmartwień, to może pokuszę się o ich przygotowanie 🙂

Odpowiedz
Unknown 14/11/2015 - 1:10 pm

jakiego rozmiaru powinien być placek z którego wykrawamy trójkąty aby wygodnie się je zawijało i rogaliki nie wyszły za małe ani za duże? 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/11/2015 - 1:31 pm

Około 30-35 cm.

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2015 - 3:25 pm

dziękuję! 🙂

Odpowiedz
margaret 08/02/2016 - 11:45 pm

Przepis rewelacja! trochę czasu mi się zeszło ale wyczarowałam małe drożdżowe cuda!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies