Babka cytrynowa

przez Malwina
Babka cytrynowa przepis
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to jeden z popularniejszych wielkanocnych wypieków. To proste ucierane ciasto, nieskomplikowane w przygotowaniu, którego wykonanie nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. Musicie jednak pamiętać o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie łatwo o zakalec. Nie należy także przesadzać z czasem ucierania poszczególnych składników. Dziś mam dla Was przepis na naprawdę mocno cytrynową babkę. Przygotowałam ją w formie z kominem o średnicy 23 cm. Babka nie jest zbyt duża, jeśli chcecie otrzymać wyższą babkę, użyjcie mniejszej formy (np. o średnicy 20 cm) lub zwiększcie ilość składników. Możecie ją przygotować także w keksówce o długości około 18-20 cm. Czas pieczenia wydłuży się wówczas do orientacyjnie 45-55 minut. Jeśli lubicie wypieki z mocno wyczuwalną nutą cytrynową, ta babka z pewnością trafi w Wasze gusta. 


Wypiek powstał w ramach wspólnego gotowania z Justinką. Zajrzyjcie na jej bloga i zobaczcie jej wersję tej pysznej babki. Przepis na babkę cytrynową bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 


Przepis na babkę wielkanocną

BABKA CYTRYNOWA
Słodka Sobota #35


Składniki (na formę z kominem o średnicy 20-23 cm):
[przepis własny]

  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • lukier do ozdobienia, cukier puder lub roztopiona czekolada
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem, mieszamy ze skórką otartą z cytryny. W dwóch turach dodajemy na zmianę mąkę i sok z cytryny, za każdym razem ucierając do połączenia składników. Formę z kominem o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (przy formie silikonowej nie musicie tego robić). Ciasto przekładamy do formy, pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto jest suchy po wyciągnięciu. Upieczoną babkę studzimy na kratce. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy. Dowolnie ją ozdabiamy. Ja babkę cytrynową polałam niezbyt gęstym lukrem i posypałam cukrową posypką dekoracyjną.

*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Babka cytrynowa przepis

Wielkanocna babka cytrynowa
Babka cytrynowa

Przepis na babkę cytrynową
Babka cytrynowa

Pieczemy przez około 40 minut. 

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Justyna Żak 05/04/2014 - 5:17 pm

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Elexis 05/04/2014 - 7:12 pm

Jaka piękna:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 06/04/2014 - 5:45 am

cudowne zdjęcia!

Odpowiedz
Natalia 06/04/2014 - 9:47 am

Cudne zdjęcia!

Odpowiedz
gin 06/04/2014 - 11:03 am

Mniam, wygląda wyjątkowo kusząco 🙂

Odpowiedz
Kuchnia Izy 06/04/2014 - 5:17 pm

Pyszna… jak tylko ją zobaczyłam zabrałam się do roboty. Teraz już jest jej połowa bo zaczęła znikać zanim ostygła 🙂
Babka jest bardzo cytrynowa i robi się ją ekspresowo. Co bym zmieniła? Hmmm następnym razem zrobię podwójną porcję 🙂 Jednym słowem: PYCHA!

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2014 - 5:56 am

zdjęcia – cudo!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/04/2014 - 9:37 am

Piękna! PRZEPIĘKNA! A jakie zdjęcia 🙂 I ta patera! Same achy i ochy !!!!!!!!!!!

Odpowiedz
Magda C. 10/04/2014 - 10:35 am

Boska taka babka 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 6:24 pm

Bardzo lubimy babki, juz dziś kombinuję jaka upiec na weekend:)

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:36 pm

Oj kochana, Twoja babka wygląda super! No i te zdjęcia! Jak zwykle zapierają dech w piersiach 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 12/04/2014 - 12:21 pm

Piękne te zdjęcia z motylami <3 Tak słodko i czarująco.

Odpowiedz
anna90 22/03/2015 - 4:25 pm

Czy tą babkę można zrobić w formie z kominem 3l?

Odpowiedz
Malwina 23/03/2015 - 7:18 am

Można, ale będzie dość niska. Najlepiej zrób ją z 1,5 porcji ciasta.

Odpowiedz
Hari 23/03/2017 - 10:40 pm

Wyjdzie równie pyszna jeśli zrobię ją z jasnej mąki orkiszowej? 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies