Babka cytrynowa |
Babka cytrynowa to jeden z popularniejszych wielkanocnych wypieków. To proste ucierane ciasto, nieskomplikowane w przygotowaniu, którego wykonanie nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. Musicie jednak pamiętać o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie łatwo o zakalec. Nie należy także przesadzać z czasem ucierania poszczególnych składników. Dziś mam dla Was przepis na naprawdę mocno cytrynową babkę. Przygotowałam ją w formie z kominem o średnicy 23 cm. Babka nie jest zbyt duża, jeśli chcecie otrzymać wyższą babkę, użyjcie mniejszej formy (np. o średnicy 20 cm) lub zwiększcie ilość składników. Możecie ją przygotować także w keksówce o długości około 18-20 cm. Czas pieczenia wydłuży się wówczas do orientacyjnie 45-55 minut. Jeśli lubicie wypieki z mocno wyczuwalną nutą cytrynową, ta babka z pewnością trafi w Wasze gusta.
Wypiek powstał w ramach wspólnego gotowania z Justinką. Zajrzyjcie na jej bloga i zobaczcie jej wersję tej pysznej babki. Przepis na babkę cytrynową bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV.
BABKA CYTRYNOWA
Słodka Sobota #35
Słodka Sobota #35
Składniki (na formę z kominem o średnicy 20-23 cm):
[przepis własny]
- 120 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2-3 cytryn
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- lukier do ozdobienia, cukier puder lub roztopiona czekolada
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem, mieszamy ze skórką otartą z cytryny. W dwóch turach dodajemy na zmianę mąkę i sok z cytryny, za każdym razem ucierając do połączenia składników. Formę z kominem o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (przy formie silikonowej nie musicie tego robić). Ciasto przekładamy do formy, pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto jest suchy po wyciągnięciu. Upieczoną babkę studzimy na kratce. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy. Dowolnie ją ozdabiamy. Ja babkę cytrynową polałam niezbyt gęstym lukrem i posypałam cukrową posypką dekoracyjną.
*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
Babka cytrynowa |
Babka cytrynowa |
Pieczemy przez około 40 minut.
15 komentarzy
wygląda pysznie:)
Jaka piękna:)
cudowne zdjęcia!
Cudne zdjęcia!
Mniam, wygląda wyjątkowo kusząco 🙂
Pyszna… jak tylko ją zobaczyłam zabrałam się do roboty. Teraz już jest jej połowa bo zaczęła znikać zanim ostygła 🙂
Babka jest bardzo cytrynowa i robi się ją ekspresowo. Co bym zmieniła? Hmmm następnym razem zrobię podwójną porcję 🙂 Jednym słowem: PYCHA!
zdjęcia – cudo!
pozdrawiam
Marta
Piękna! PRZEPIĘKNA! A jakie zdjęcia 🙂 I ta patera! Same achy i ochy !!!!!!!!!!!
Boska taka babka 🙂
Bardzo lubimy babki, juz dziś kombinuję jaka upiec na weekend:)
Oj kochana, Twoja babka wygląda super! No i te zdjęcia! Jak zwykle zapierają dech w piersiach 🙂
Piękne te zdjęcia z motylami <3 Tak słodko i czarująco.
Czy tą babkę można zrobić w formie z kominem 3l?
Można, ale będzie dość niska. Najlepiej zrób ją z 1,5 porcji ciasta.
Wyjdzie równie pyszna jeśli zrobię ją z jasnej mąki orkiszowej? 🙂