Ciasto cytrynowe z makiem

przez Malwina
Ciasto cytrynowe
ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem to wypiek idealny do popołudniowej filiżanki herbaty lub kawy. Weekendowe pieczenie słodkości jest już tradycją w naszym domu. Połówek jest prawdziwym kawoszem a jak wiadomo najlepszym dodatkiem do mocnej kawy jest porcja smacznego ciasta. Tym razem nie miałam do końca pomysłu na to, co konkretnie upiec. Importowane owoce, których smak pozostawia wiele do życzenia, zupełnie mnie nie interesują. Dlatego w oczekiwaniu na nasze soczyste i słodkie truskawki i maliny, przygotowałam proste ciasto cytrynowe. W końcu takie ciasto dobrze smakuje o każdej porze roku. W pierwotnym zamyśle miałam je ozdobić jedynie cukrem pudrem, jednak gdy przypomniałam sobie o zamrożonej porcji lemon curdu, od razu wpadłam na pomysł, by posmarować wierzch ciasta cytrynowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. Efekt końcowy był bardzo zadowalający.
Przepis na ciasto cytrynowe dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 


Ciasto z cytryną i makiem przepis

CIASTO CYTRYNOWE Z MAKIEM
Słodka Sobota #34


Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):
[przepis własny]

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki maku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • krem: 150 g mascarpone, 200 g gęstego lemon curd
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia. Dodajemy sok z cytryny, ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o boku 20 cm (dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 30-35 minut w temp. 180 stopni do momentu, aż patyczek wbity w ciast będzie suchy po wyciągnięciu. Oczywiście ciasto możecie upiec w tortownicy (o średnicy 20 cm) lub w keksówce o długości 20 cm. Czas pieczenia wówczas zapewne się wydłuży.
Przygotowujemy krem cytrynowy: Mascarpone i lemon curd miksujemy do połączenia. Wierzch ostudzonego ciasta smarujemy warstwą kremu. Ciasto przechowujemy w lodówce. W trakcie pobytu w lodówce krem dodatkowo zgęstnieje.

*pamiętajcie o tym, by składniki były w temperaturze pokojowej

Ciasto cytrynowe z makiem przepis

Ciasto z makiem przepis
Ciasto cytrynowe z makiem

Czas przygotowania: 45 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Gosia 29/03/2014 - 6:52 pm

Chętnie bym porwała kawałek takiego ciasta 🙂
Co do importowanych owoców zgadzam się w 100%. Pięknie i kusząco wyglądają, zwłaszcza jak człowiek jest po zimie spragniony kolorów na talerzu, ale smakują jak woda niestety.

Odpowiedz
Beata FS 29/03/2014 - 7:08 pm

Pozwolisz, że się poczęstuję 😉

Odpowiedz
Justyna Żak 29/03/2014 - 7:15 pm

świetny pomysł, wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Kraina miodem płynąca 29/03/2014 - 7:19 pm

Ach, najbardziej kusi mnie, by zamoczyć palca w tym aksamitnym kremie 🙂

Odpowiedz
Majana 29/03/2014 - 9:34 pm

Cudne! Chętnie bym się poczęstowała. 🙂

Odpowiedz
Marcela 30/03/2014 - 5:19 am

mmm… ależ apetycznie wygląda! kocham takie połączenia smaków!:)

Odpowiedz
Angie 30/03/2014 - 8:08 am

I ta polewa…zjadłabym kawałek zdecydowanie!: )

Odpowiedz
gin 30/03/2014 - 11:54 am

Mmm, rewelacyjne 🙂 Ślicznie wygląda z tymi makowymi kropeczkami – zawsze mnie w ciastach urzekają 🙂

Odpowiedz
Marta 30/03/2014 - 6:18 pm

hmm, można czymś zastąpić lemon curd?

Odpowiedz
Malwina 31/03/2014 - 7:42 am

Marto, niczym go nie zastąpisz. Może skusisz się i go przygotujesz? Jest prosty w wykonaniu a jeśli nie zużyjesz go w całości, zawsze możesz zamrozić.

Odpowiedz
wedelka 31/03/2014 - 8:46 am

Cytryna z makiem to świetne połączenie 🙂 Fajny pomysł z dodaniem lemon curdu do mascarpone 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/04/2014 - 8:49 pm

Zapisuję! Muszę koniecznie je zrobić 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/04/2014 - 10:05 pm

Świetne ciasto! Znam podobne, ale tą polewą z wierzchu totalnie mnie zaskoczyłaś!
A zdjęcia są cudowne!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/04/2014 - 8:59 am

U nas też nie ma weekendu bez ciasta:) …. i lubię tą tradycję:). Bardzo podoba mi się ta cytrynowa kołderka:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/08/2014 - 9:04 pm

Trafiłam tu przypadkiem, cudne ciasto, nie wpadłabym na to połączenie z makiem! Lemon curd również mi się mega spodobał, zakochałam się! 🙂
Na pewno jeszcze tu zajrzę!
Pozdrawiam,
Paulina

Odpowiedz
Truskawka 13/11/2014 - 5:10 pm

Można zastąpić mascarpone ricottą?

Odpowiedz
Malwina 14/11/2014 - 6:51 am

Możesz spróbować, tylko dodawaj curd stopniowo. Być może nie będzie potrzeby wykorzystania całej porcji.

Odpowiedz
Magducha 08/12/2014 - 12:24 pm

Robiliśmy z partnerem to ciasto wczoraj i muszę przyznać, ze połowa blachy zniknęła już wczoraj (z czego większość pożarła osoba deklarująca, że niezbyt przepada za słodyczami 😉
Kwaskowaty lemon curd (robiliśmy go z niecałej szklanki cukru) idealnie pasuje do słodkiego ciasta, poza tym robiłam już kiedyś Twoje muffiny pomarańczowo-grapefruitowe z makiem, więc chyba mam słabość do piegowatych ciast 😉

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2014 - 7:51 pm

Na pewno to robiłaś to w formie kwadratowej 20cm? Wygląda to jak prostokąt 😮

Odpowiedz
Malwina 11/12/2014 - 7:03 am

Tak

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2015 - 1:34 pm

Co to jest dokladnie ten lemon curd,albo jak go zrobic?

Odpowiedz
Malwina 16/08/2015 - 2:04 pm

Przepis na lemon curd jest podlinkowany w składnikach (wystarczy kliknąć na słowo lemon curd). To krem cytrynowy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies