Mititei to rumuńskie kiełbaski z mielonego mięsa, serwowane najczęściej w towarzystwie musztardy i zimnego piwa. Podobnie, jak bułgarskie cevapcici przygotowuje się je z mieszanego mięsa. Najlepiej sprawdzą się trzy rodzaje- wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Ponieważ w mojej okolicy nie mam możliwości zakupienia dobrej jakościowo jagnięciny, moje kiełbaski przygotowałam tylko z dwóch rodzajów mięsa.
MITITEI
Składniki (na 3-4 porcje):
- 200 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pieprz i sól
W misce umieszczamy mięso, dodajemy pozostałe przyprawy, sodę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut dłonią. Pamiętajcie o tym, by dobrze wyrobić mięso, nie wystarczy tylko wymieszać je z przyprawami. Jeśli mięso jest dość chude, wówczas warto dodać do masy tłuszcz (olej, stopione masło). Z mięsa formujemy podłużne kiełbaski. Natłuszczamy je olejem i układamy na talerzu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed grillowaniem należy ocieplić mięso, zostawiając je w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Kiełbaski smażymy na patelni lub przygotowujemy na ogrodowym grillu. Podajemy z pieczywem i musztardą.
Czas przygotowania: 20 minut.
9 komentarzy
pysznie wyglądają
Wow, pysznie wyglądają te kiełbaski 🙂
Wyglądają jak idealna propozycja na mój dzisiejszy obiad 🙂
Soda? Jaką tutaj pełni rolę? Generalnie kiełbaski aż "gotują" się do zjedzenia… Kumin i kolendra na pewno dodają im niepowtarzalnego smaku. Świetne!
Soda sprawia, że mięso jest delikatniejsze.
Wow, super, dziękuję za przydatne info 🙂
Bardzo fajny przepis. Ponieważ robię chłopakom kiełbaski które ostatnio gotowałyśmy razem, takie też chętnie zrobię.
smaczny obiad:)
Świetne:) …. już kiedys czytałam o dodawaniu sody do mięsa, ale myślałam, ze to błąd w druku, a jednak nie:)