Mititei- rumuńskie kiełbaski

przez Malwina
Kiełbaski z mielonego mięsa

 

Mititei to rumuńskie kiełbaski z mielonego mięsa, serwowane najczęściej w towarzystwie musztardy i zimnego piwa. Podobnie, jak bułgarskie cevapcici przygotowuje się je z mieszanego mięsa. Najlepiej sprawdzą się trzy rodzaje- wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Ponieważ w mojej okolicy nie mam możliwości zakupienia dobrej jakościowo jagnięciny, moje kiełbaski przygotowałam tylko z dwóch rodzajów mięsa. 

 

Mititei rumuńskie przepis

 

MITITEI
Składniki (na 3-4 porcje):
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pieprz i sól
W misce umieszczamy mięso, dodajemy pozostałe przyprawy, sodę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut dłonią. Pamiętajcie o tym, by dobrze wyrobić mięso, nie wystarczy tylko wymieszać je z przyprawami. Jeśli mięso jest dość chude, wówczas warto dodać do masy tłuszcz (olej, stopione masło). Z mięsa formujemy podłużne kiełbaski. Natłuszczamy je olejem i układamy na talerzu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed grillowaniem należy ocieplić mięso, zostawiając je w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Kiełbaski smażymy na patelni lub przygotowujemy na ogrodowym grillu. Podajemy z pieczywem i musztardą.
Kiełbaski z wołowiny

 

Czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy
0

9 komentarzy

Izaa 19/03/2014 - 8:15 am

pysznie wyglądają

Odpowiedz
Magda C. 19/03/2014 - 9:23 am

Wow, pysznie wyglądają te kiełbaski 🙂

Odpowiedz
Ivka 19/03/2014 - 10:38 am

Wyglądają jak idealna propozycja na mój dzisiejszy obiad 🙂

Odpowiedz
Amisha 19/03/2014 - 1:10 pm

Soda? Jaką tutaj pełni rolę? Generalnie kiełbaski aż "gotują" się do zjedzenia… Kumin i kolendra na pewno dodają im niepowtarzalnego smaku. Świetne!

Odpowiedz
Malwina 19/03/2014 - 1:17 pm

Soda sprawia, że mięso jest delikatniejsze.

Odpowiedz
Amisha 19/03/2014 - 1:18 pm

Wow, super, dziękuję za przydatne info 🙂

Odpowiedz
JustInka 19/03/2014 - 2:19 pm

Bardzo fajny przepis. Ponieważ robię chłopakom kiełbaski które ostatnio gotowałyśmy razem, takie też chętnie zrobię.

Odpowiedz
Justyna Żak 19/03/2014 - 3:13 pm

smaczny obiad:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/03/2014 - 10:04 am

Świetne:) …. już kiedys czytałam o dodawaniu sody do mięsa, ale myślałam, ze to błąd w druku, a jednak nie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies