Kurczak w sosie pomarańczowym

przez Malwina
Kurczak w sosie pomarańczowym przepis

Zainspirowana przepisem Kevina zrobiłam jakiś czas temu niezwykle aromatycznego kurczaka w sosie pomarańczowym. Jego przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu. Okazało się, że gdy potrawa była już gotowa, ryż nawet nie zdążył się ugotować. Sos jest słodki i lekko pikantny za sprawą dodatku sosu sambal oelek. Jeśli wolicie bardziej wyraźną nutkę chili w potrawach, zwiększcie jego ilość. 

Pierso z kurczaka w sosie z pomarańczy


KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWYM

Składniki (na 4 porcje):

  • pół kg piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • 1 łyżka miodu 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek (lub pikantnego azjatyckiego sosu chili)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • posiekana dymka do posypania
  • ryż do podania
Mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka przez kilka minut, aż przestanie być różowy w środku. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy 30 sekund. Sok z pomarańczy, sos sojowy, ocet, sambal oelek, skórkę z pomarańczy, miód, wodę i mąkę dokładnie mieszamy. Wlewamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Podajemy razem z ryżem. 

Czas przygotowania: 10 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Mathias Zamęcki 16/03/2014 - 8:32 pm

cornstarch to chyba skrobia kukurydziana nie mąka :D?

Odpowiedz
Malwina 16/03/2014 - 8:36 pm

Mathias, mąka kukurydziana do zagęszczania tego typu sosów równie dobrze się sprawdza. A jest o wiele łatwiej dostępna i tańsza 🙂

Odpowiedz
Mathias Zamęcki 18/03/2014 - 1:11 pm

tak czy inaczej dobre własnie zjadłem i bardzo spoko!

Odpowiedz
Malwina 19/03/2014 - 5:59 pm

Bardzo mnie to cieszy 🙂

Odpowiedz
Angie 16/03/2014 - 9:33 pm

Kurczak i pomarańcze zdecydowanie ze sobą współgrają. Robiłam kiedyś zapiekanego kurczaka w soku pomarańczowym i był smaczny, więc i ta wersja zapewne jest bardzo dobra; )

Odpowiedz
Marzena 16/03/2014 - 10:20 pm

Malwinko wyglada to smakowicie i faktycznie szybki do zrobienia 🙂 Swietny przepis 🙂

Odpowiedz
Majana 16/03/2014 - 10:27 pm

O, wygląda naprawdę pysznie! 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 17/03/2014 - 5:04 am

jadłam kiedyś takiego kurczaka w restauracji i bardzo mi zasmakował! teraz chętnie odtworzę ten smak w domu, i myślę, że już znalazłam idealny przepis- dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/03/2014 - 12:21 pm

Mmm… pyszności!

Odpowiedz
JustInka 19/03/2014 - 2:30 pm

Wspaniały kurczak musiał być, jeżeli smakował choć w połowie jak wyglądał 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/03/2014 - 6:50 am

Ja nie przepada m za mięsem z dodatkiem owoców, ale urody temu daniu nie można odmówić:)

Odpowiedz
ola_pl 25/02/2015 - 4:51 pm

zrobiłam dokładnie według przepisu. Jakiż zawód przeżyłam po spróbowaniu – w moim wykonaniu wyszło okruuuutnie niesmaczne 🙁

Odpowiedz
Malwina 26/02/2015 - 6:50 am

Ola, widocznie to nie Twoje smaki

Odpowiedz
Jadźka Wiertarka 18/05/2016 - 6:11 pm

Właśnie skończyłam jeść. Pyszne, idealnie przenikają się smaki. Zmieniłam tylko tyle, że nie dałam czosnku, bo nie lubię i dałam więcej imbiru, bo bardzo lubię 🙂

Tylko mam jedną uwagę. W składnikach wymieniony jest miód, a w samym przepisie już go nie ma. Ja go wymieszałam z sosem przed wlaniem na patelnię, ale może trzeba inaczej? :O

Pozdrawiam
Jadzia 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/05/2016 - 6:14 pm

Jadziu, bardzo dobrze zrobiłaś 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2017 - 7:35 pm

Ja zamiast sambalu ponieważ nie posiadałem dodałem trochę musztardy efekt był bardzo fajny dobre to jest również z kaszą kuskus idealnie komponuje się ze słodyczą pomarańczy i smakiem kurczaka, zrobiłem to inaczej na osobnej patelni udusiłem z kapką oliwy z oliwek, cytryną oraz rozmarynem kurczaka a w garnuszku wsypałem 2 łyżki cukru, cukier musi zrobić się złoty jeżeli przesadzimy zepsujemy całe danie bo będzie gorzkie wlałem soku z pomarańczy około szklanki udało mi się uzyskać z 2 dużych pomarańczy z jednej starłem skurkę uważałem na to białe bo to jest również gorzkie i popsuło by smak posiekałem troszkę świeżej mięty i wszystko wymieszały później żeby zagęścić sos dodałem ćwiartkę masła oraz trochę śmietany, dodałem 2 łyżki octu oraz wdusiłem sok z jednej cytryny około dwóch łyżek musztardy i doprawić solą i pieprzem sos się zredukował tak że był tylko na kurczaku dodałem wody całą szklankę i potem smażyłem/gotowałem przez następne 2/3 minuty zrobiłem kaszę kuskus i gotowe bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies