Krupnik to jedna z ulubionych zup Połówka. Najczęściej przygotowuję ją na rosole drobiowym, który gotuję kilka razy w miesiącu. Tym razem tę popularną zupę wzbogaciłam o dodatek piersi z kurczaka, dzięki czemu jest bardziej pożywna. Co do samego rosołu, to zazwyczaj mam w zapasie kilka niewielkich porcji w zamrażarce (wlewam je do woreczków na lód, dzięki czemu zajmują mniej miejsca) i wykorzystuję je w razie potrzeby.
KRUPNIK Z KURCZAKIEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1,2 litra esencjonalnego rosołu
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Marchewki obieramy, kroimy w mniejszą kostkę (młode marchewki, które szybciej się gotują możecie pokroić w talarki). Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. W garnku umieszczamy rosół. Kiedy się zagotuje dodajemy mięso, warzywa i kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy z zupy, kroimy w kostkę i z powrotem dokładamy do garnka. Gorącą zupę rozlewamy pomiędzy 4 miseczki, posypujemy natką i podajemy.
*jeśli macie zamiar jeść zupę kolejnego dnia, zwiększcie ilość użytego rosołu. W trakcie pobytu w lodówce kasza mocno napęcznieje i zagęści zupę
Czas przygotowania: 20 minut.
7 komentarzy
wygląda smacznie:)
W sumie to dawno nie jadłam krupniku, zatęskniłam trochę za tym smakiem – a Twoja wersja wygląda nieprawdopodobnie zachęcająco! 🙂 Uwielbiam, gdy zupa jest przyozdobiona zieleniną tak "od serca". 😉
Przepyszna zupa! 🙂
Nawet nie wiesz jak ja uwielbiam krupnik… Zawsze gdy jadę w odwiedziny do rodziców mama mi gotuje 🙂
Twój z chęcią bym zjadła, wygląda na bardzo pyszny !
Krupnik uwielbiam … ale odkąd pamiętam jak tylko zobaczyłam mięso w zupie nie dałam rady jej zjeść … mimo, iż przecież mięso lubię:)
Kurczak z krupnikiem? Ciekawe połączenie, zjadłabym 🙂
Szybko (jeśli jest już bulion :-)) i mega smacznie, dzięki za kolejne "codzienne" inspiracje 🙂