Krupnik z kurczakiem

przez Malwina

Krupnik z kurczakiem przepis

Krupnik to jedna z ulubionych zup Połówka. Najczęściej przygotowuję ją na rosole drobiowym, który gotuję kilka razy w miesiącu. Tym razem tę popularną zupę wzbogaciłam o dodatek piersi z kurczaka, dzięki czemu jest bardziej pożywna. Co do samego rosołu, to zazwyczaj mam w zapasie kilka niewielkich porcji w zamrażarce (wlewam je do woreczków na lód, dzięki czemu zajmują mniej miejsca) i wykorzystuję je w razie potrzeby. 

Zupa z kaszą i kurczakiem przepis

KRUPNIK Z KURCZAKIEM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1,2 litra esencjonalnego rosołu
  • 4  ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Marchewki obieramy, kroimy w mniejszą kostkę (młode marchewki, które szybciej się gotują możecie pokroić w talarki). Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. W garnku umieszczamy rosół. Kiedy się zagotuje dodajemy mięso, warzywa i kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy z zupy, kroimy w kostkę i z powrotem dokładamy do garnka. Gorącą zupę rozlewamy pomiędzy 4 miseczki, posypujemy natką i podajemy.

*jeśli macie zamiar jeść zupę kolejnego dnia, zwiększcie ilość użytego rosołu. W trakcie pobytu w lodówce kasza mocno napęcznieje i zagęści zupę

Zupa z kurczakiem i kaszą

Krupnik z drobiem przepis

    Czas przygotowania: 20 minut.

    7 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    7 komentarzy

    Justyna Żak 13/03/2014 - 5:53 pm

    wygląda smacznie:)

    Odpowiedz
    Anonimowy 13/03/2014 - 6:44 pm

    W sumie to dawno nie jadłam krupniku, zatęskniłam trochę za tym smakiem – a Twoja wersja wygląda nieprawdopodobnie zachęcająco! 🙂 Uwielbiam, gdy zupa jest przyozdobiona zieleniną tak "od serca". 😉

    Odpowiedz
    Majana 13/03/2014 - 8:24 pm

    Przepyszna zupa! 🙂

    Odpowiedz
    Justyna Kwil 14/03/2014 - 6:11 pm

    Nawet nie wiesz jak ja uwielbiam krupnik… Zawsze gdy jadę w odwiedziny do rodziców mama mi gotuje 🙂

    Twój z chęcią bym zjadła, wygląda na bardzo pyszny !

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 16/03/2014 - 6:21 am

    Krupnik uwielbiam … ale odkąd pamiętam jak tylko zobaczyłam mięso w zupie nie dałam rady jej zjeść … mimo, iż przecież mięso lubię:)

    Odpowiedz
    Magda C. 17/03/2014 - 12:21 pm

    Kurczak z krupnikiem? Ciekawe połączenie, zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
    Mama 19/04/2016 - 11:48 am

    Szybko (jeśli jest już bulion :-)) i mega smacznie, dzięki za kolejne "codzienne" inspiracje 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies