Paluszki rybne to danie, które lubią szczególnie najmłodsi. Nie musicie jednak kupować gotowych paluszków w sklepie. Bez problemu przygotujecie je w domu. Do takich domowych paluszków rybnych świetnie będą pasować pieczone w piekarniku frytki, sos remoulade oraz ulubiona surówka, np. coleslaw.
PALUSZKI RYBNE
Składniki (na 2 porcje):
- 350 g białej ryby bez ości i skóry o zwartym mięsie (np. miruna, dorsz)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- mąka
- 1 jajko, roztrzepane
- pół szklanki bułki tartej
- do podania: frytki z piekarnika lub pieczone ziemniaki, francuski sos remoulade lub sos tysiąca wysp, coleslaw lub inna ulubiona surówka
Rybę kroimy w podłużne kawałki o szerokości około 2 cm. Przyprawiamy je solą. 3-4 łyżki mąki mieszamy ze skórką z cytryny, koperkiem i natką. Rybę obtaczamy w mące, następnie zanurzamy ją w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej*. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy rybę z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem remoulade.
*świetny efekt otrzymacie zamieniając klasyczną bułkę tartą na azjatycką panierkę panko
Czas przygotowania: 20 minut.
3 komentarze
Idealny zestaw dla mnie 🙂
smacznie wygląda:)
jestem na tak:) …. a mirunę uwielbiamy:)