Paluszki rybne z sosem remoulade

przez Malwina
Przepis na paluszki rybne

Paluszki rybne to danie, które lubią szczególnie najmłodsi. Nie musicie jednak kupować gotowych paluszków w sklepie. Bez problemu przygotujecie je w domu. Do takich domowych paluszków rybnych świetnie będą pasować pieczone w piekarniku frytki, sos remoulade oraz ulubiona surówka, np. coleslaw.

Jak zrobić paluszki rybne

PALUSZKI RYBNE

Składniki (na 2 porcje):
  • 350 g białej ryby bez ości i skóry o zwartym mięsie (np. miruna, dorsz)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • mąka
  • 1 jajko, roztrzepane
  • pół szklanki bułki tartej
  • do podania: frytki z piekarnika lub pieczone ziemniaki, francuski sos remoulade lub sos tysiąca wysp, coleslaw lub inna ulubiona surówka 
Rybę kroimy w podłużne kawałki o szerokości około 2 cm. Przyprawiamy je solą. 3-4 łyżki mąki mieszamy ze skórką z cytryny, koperkiem i natką. Rybę obtaczamy w mące, następnie zanurzamy ją w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej*. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy rybę z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem remoulade.

*świetny efekt otrzymacie zamieniając klasyczną bułkę tartą na azjatycką panierkę panko

Paluszki rybne przepis

Ryba w panierce

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze
0

3 komentarze

Magda C. 04/03/2014 - 7:00 am

Idealny zestaw dla mnie 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 04/03/2014 - 9:39 am

smacznie wygląda:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/03/2014 - 7:30 am

jestem na tak:) …. a mirunę uwielbiamy:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies