Cordon Bleu to potrawa, którą w oryginale przygotowuje się z cielęciny. Istnieje też popularna odmiana tego dania, której bazą jest mięso drobiowe. Moje kotlety przygotowałam z piersi z kurczaka i nadziałam dobrej jakości szynką oraz serem. Mięso możecie formować w kieszonkę lub w roladkę. Mi zdecydowanie bardziej odpowiada pierwsza wersja.
CORDON BLEU
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- 2 plastry szynki
- 2 plastry żółtego sera, np. Ementalera
- sól i świeżo zmielony pieprz
- mąka do obtoczenia
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
Każdą pierś nacinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę. Mięso rozbijamy przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na połowie mięsa układamy plaster szynki i sera (należy je przyciąć, by nie wystawały poza mięso). Przykrywamy drugą połową mięsa. Mięso możecie też zwijać w roladkę. Każdą pierś przyprawiamy z zewnątrz solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar. Kolejno zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron na rumiano do momentu, aż mięso przestanie być różowe w środku.
Czas przygotowania: 20 minut.
5 komentarzy
pyszności, chętnie bym zjadła takie danie:)
Świetnie wygląda, zapisuję sobie przepis i na pewno któregoś dnia przygotuję 😉 Mniam! 😉
Moje ukochane!
Uwielbiamy takie kotlety … a do tego pieczone ziemniaczki i surówka:) pozdrawiam
chyba lepiej byłoby użyć klarowanego masła do smażenia 😉