Cordon Bleu

przez Malwina
Cordon Bleu przepis

Cordon Bleu to potrawa, którą w oryginale przygotowuje się z cielęciny. Istnieje też popularna odmiana tego dania, której bazą jest mięso drobiowe. Moje kotlety przygotowałam z piersi z kurczaka i nadziałam dobrej jakości szynką oraz serem. Mięso możecie formować w kieszonkę lub w roladkę. Mi zdecydowanie bardziej odpowiada pierwsza wersja. 

Piersi z kurczaka z serem i szynką

CORDON BLEU

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry żółtego sera, np. Ementalera
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
Każdą pierś nacinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę. Mięso rozbijamy przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na połowie mięsa układamy plaster szynki i sera (należy je przyciąć, by nie wystawały poza mięso). Przykrywamy drugą połową mięsa. Mięso możecie też zwijać w roladkę. Każdą pierś przyprawiamy z zewnątrz solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar. Kolejno zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron na rumiano do momentu, aż mięso przestanie być różowe w środku.

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Justyna Żak 02/03/2014 - 5:24 pm

pyszności, chętnie bym zjadła takie danie:)

Odpowiedz
wenus-lifestyle 02/03/2014 - 5:42 pm

Świetnie wygląda, zapisuję sobie przepis i na pewno któregoś dnia przygotuję 😉 Mniam! 😉

Odpowiedz
Magda C. 04/03/2014 - 7:09 am

Moje ukochane!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/03/2014 - 7:01 pm

Uwielbiamy takie kotlety … a do tego pieczone ziemniaczki i surówka:) pozdrawiam

Odpowiedz
Unknown 04/01/2017 - 9:43 pm

chyba lepiej byłoby użyć klarowanego masła do smażenia 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies