Ptysie to małe niezobowiązujące słodkości. Ostatnio piekę je dość często i kombinuję z dodatkami i kremami. Tym razem postawiłam na lekki krem na bazie mascarpone z dodatkiem ekstraktu waniliowego i pyszny sos karmelowy. W takim połączeniu smakują obłędnie.
Polecam Wam także ptysie z bitą śmietaną i ptysie z kremem toffi i czekoladą.
PTYSIE Z SOSEM KARMELOWYM
Słodka Sobota #29
Słodka Sobota #29
Składniki (na około 25 sztuk):
- domowe ptysie
- krem waniliowy z mascarpone: 250 g mascarpone, 1-2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku),100 ml kremówki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sos karmelowy
Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z ekstraktem i cukrem. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i krótko miksujemy do połączenia składników. Upieczone i ostudzone ptysie kroimy na pół. Krem przekładamy do szprycy, napełniamy nimi połówki ptysiów, przykrywamy „czapeczkami”. Przed podaniem ptysie polewamy sosem karmelowym.
Czas przygotowania: 50 minut.
9 komentarzy
Jadłabym 😀
Istnieje jakaś mniej kaloryczna wersja? 🙂
Bajeczne! Pozdrawiam
Prześliczne!
Cudowne!!!Ochota na nie mi nie mija 🙂 W końcu trzeba zrobić 🙂
Uroczo wyglądają takie maleńkie ptysie! Mniam w sam raz do kawki 🙂
Oj, a ile cukru dodać do mascarpone? Upiekłam już ptysie – choć przyznam, że nie wyrosły mi takie wysokie i mają posmak jajka – może jakaś porada? (Jajko dodawałam do lekko ciepłego ciasta – tak jak pisałaś w przepisie na domowe ptysie.)
Mithra- do mascarpone dodaj 1-2 łyżki cukru pudru lub więcej wg preferencji. Jeśli będzie ptysie podawać z sosem karmelowym, który jest dość słodki, to nie przesadzaj z ilością cukru w kremie. Co do wyczuwalnych jajek, to zapewne zbyt krótko ucierałaś je z ciastem.
Dziękuję ! 🙂
Mniamuśnie wyglądają … i ten spływający karmel:)