Ptysie z sosem karmelowym

przez Malwina
Ptysie z sosem karmelowym przepis

Ptysie to małe niezobowiązujące słodkości. Ostatnio piekę je dość często i kombinuję z dodatkami i kremami. Tym razem postawiłam na lekki krem na bazie mascarpone z dodatkiem ekstraktu waniliowego i pyszny sos karmelowy. W takim połączeniu smakują obłędnie. 


Domowe ptysie z kremem waniliowym

PTYSIE Z SOSEM KARMELOWYM
Słodka Sobota #29


Składniki (na około 25 sztuk):

Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z ekstraktem i cukrem. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i krótko miksujemy do połączenia składników. Upieczone i ostudzone ptysie kroimy na pół. Krem przekładamy do szprycy, napełniamy nimi połówki ptysiów, przykrywamy „czapeczkami”. Przed podaniem ptysie polewamy sosem karmelowym.

Ptysie z kremem

Czas przygotowania: 50 minut.

9 komentarzy
0

9 komentarzy

Olga 22/02/2014 - 10:07 pm

Jadłabym 😀
Istnieje jakaś mniej kaloryczna wersja? 🙂

Odpowiedz
Kamila 23/02/2014 - 7:22 am

Bajeczne! Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda C. 23/02/2014 - 9:11 am

Prześliczne!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/02/2014 - 4:57 pm

Cudowne!!!Ochota na nie mi nie mija 🙂 W końcu trzeba zrobić 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/02/2014 - 12:07 pm

Uroczo wyglądają takie maleńkie ptysie! Mniam w sam raz do kawki 🙂

Odpowiedz
Mithra 28/02/2014 - 8:02 am

Oj, a ile cukru dodać do mascarpone? Upiekłam już ptysie – choć przyznam, że nie wyrosły mi takie wysokie i mają posmak jajka – może jakaś porada? (Jajko dodawałam do lekko ciepłego ciasta – tak jak pisałaś w przepisie na domowe ptysie.)

Odpowiedz
Malwina 28/02/2014 - 8:07 am

Mithra- do mascarpone dodaj 1-2 łyżki cukru pudru lub więcej wg preferencji. Jeśli będzie ptysie podawać z sosem karmelowym, który jest dość słodki, to nie przesadzaj z ilością cukru w kremie. Co do wyczuwalnych jajek, to zapewne zbyt krótko ucierałaś je z ciastem.

Odpowiedz
Mithra 28/02/2014 - 8:31 am

Dziękuję ! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/03/2014 - 6:59 pm

Mniamuśnie wyglądają … i ten spływający karmel:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies