Przygotowanie tego kremu zajmie Wam dosłownie kilka minut. Nie zawiera on żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego a jego podstawą jest awokado. Teki krem idealnie smakuje na kromce razowego chleba z dodatkiem plasterków banana.
KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO
Zielona Środa #27
Zielona Środa #27
Składniki:
- 1 awokado
- 2 łyżki kakao
- 2-4 łyżki cukru pudru (lub zamiennika cukru, np. stewii)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Awokado obieramy, umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy kakao, ekstrakt i 2 łyżki cukru. Miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru do smaku. Przechowujemy w lodówce do trzech dni. Krem możecie także wzbogacić o dodatek mielonych orzechów laskowych lub migdałów.
Czas przygotowania: 10 minut.
20 komentarzy
pyszne śniadanie:)
zjawiskowy krem:) mniammmm boski!
wow, ja taki krem robię właśnie na bananach, ale na awokado chętnie wypróbuję 🙂
Pozdrawiam cieplutko
Monika
Będę musiała spróbować takiej bananowej wersji. Dzięki za podpowiedź!
Ja wlasnie do awokado dodaje banana i zamiast cukru lyzke miodu, uwielbiam 🙂
Oj pełna rozpusta na śniadanko 🙂
Super, i jakie zdrowie 😀
Uwielbiam go, szkoda, że awokado już dziś zjadłam na bułce 😉
ten krem zdecydowanie stał się jednym z moich ulubionych i żałuję, że jeszcze nie wypróbowałam go na świeżym domowym pieczywie, na pewno to zrobię 🙂
Nutella wlasnej roboty na dodatek z bananem 🙂 Fantastic ! Do tego jeszcze awokado, mniam mniam 🙂
Do kremu zabieram się od daawna, ale mnie frapuje inna sprawa. Jaki to chlebek?
75 % na mące razowej z pestkami dyni. Może niedługo go powtórzę i podzielę się przepisem 🙂
Mnie też to zafrapowało, bo myślałam że to jakieś pyszne cantucci!
Aż ciężko uwierzyć że taki krem powstaje z awokado ! 😉
Najlepszy krem! Uwielbiam go. 🙂 Lubię też eksperymentować z dodatkami – ostatnio dodałam odrobinę cynamonu i migdały. Efekt był niesamowity!
ja dzisiaj robię chleb na mące orkiszowej. zaczynam tydzień zdrowego odżywiania. oczywiście bez katowania i z umiarem 🙂 fajny ten Twój krem, będę miała na śniadanko 🙂
Pyszny krem! Ostatnio bardzo "modny" 🙂
Dlaczego trafiam na ten przepis o tej porze! O rany, palce lizać, jutro chyba wyczaruję ten krem w swojej kuchni!:)
Wygląda obłednie:) ….. nawet miałam dziś w planach awokado, bo wczoraj zjadłam ostatnie:) …. pozdrawiam
Muszę spróbować na mojej małej alergiczce na laktozę. Oby posmakował. Wydaje się, że pomysł świetny, a tak banalny, że aż mi głupio, iż sama na niego nie wpadłam ;(