Pizza śniadaniowa z jajecznicą i awokado

przez Malwina
Pizza z jajecznicą i awokado

Ta ekspresowa, lekko oszukana pizza to świetny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Bazę do niej, czyli chlebki z patelni możecie przygotować wieczorem dzień wcześniej. Jeśli dbacie o linię, wybierzcie ser o mniejszej zawartości tłuszczu a chlebki przygotujcie na bazie mąki pełnoziarnistej.
Flatbread z jajecznicą

ŚNIADANIOWA PIZZA Z JAJECZNICĄ I AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #118

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 chlebki z patelni
  • ser cheddar, starty na tarce
  • 5-6 jajek
  • 1 czerwona cebula
  • pół czerwonej papryki
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 awokado
Ser trzemy na grubych oczkach i posypujemy nim wierzch chlebków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Na patelni rozgrzewamy masło (lub olej), wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy przez 5 minut. Wbijamy jajka, dodajemy sól i oregano, smażymy mieszając do ścięcia jajek. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, miąższ kropimy sokiem z cytryny. Na chlebki wykładamy jajecznicę, kawałki awokado. Podajemy od razu po przygotowaniu. W sezonie letnim warto wzbogacić takie mini pizze o kawałki pomidora i posiekany szczypiorek.

Chleb z jajecznicą i awokado

Szybka pizza z jajkiem

Czas przygotowania: 10 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Ervisha 26/01/2014 - 8:05 am

Kiedyś robiłam podobne chlebki tylko cieńsze i używałam ich jako zamiennik tortilli 🙂 fajny pomysł z tą pizzą…. Czy przepis na chlebki jest na małą patelnię ok. 20cm ?

Odpowiedz
Malwina 26/01/2014 - 10:06 am

20-22 cm

Odpowiedz
My Tasty Kitchen 26/01/2014 - 8:10 am

Piękne zdjęcia, zachęcają do jedzenia!

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2014 - 8:15 am

A co to flatbread???

Odpowiedz
Malwina 26/01/2014 - 10:07 am

To ogólna nazwa dla rodzaju płaskiego pieczywa. Pieczywem typu flatbread jest np. pizza, chlebki naan, lavash, pita, podpłomyki.

Odpowiedz
Justyna Żak 26/01/2014 - 8:56 am

wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz
Majana 26/01/2014 - 8:57 am

Fajny pomysł, takie inne śniadanko 🙂
Miłego dnia.

Odpowiedz
marianna 26/01/2014 - 9:09 am

Jajko i awkoado to jest nieśmiertelny duet. Nastepnym razem spróbuję połączenia z cheddarem

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 26/01/2014 - 10:15 am

Smakowite zdjęcia! A chlebki robię często 🙂

Odpowiedz
martanovacka 26/01/2014 - 10:17 am

Genialny pomysł, bardzo smaczne śniadanie i prawdziwa bomba energii 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2014 - 10:24 am

a wrzucisz przepis na podpłomyki? 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/01/2014 - 10:26 am

Nie ma sprawy. Dawniej często je robiłam na piecu u mojej Babci. A tymczasem zachęcam do wypróbowania przepisu na flatbread, który wykorzystałam do zrobienia tej śniadaniowej pizzy:)

Odpowiedz
little.monster. 26/01/2014 - 11:22 am

wygląda przepysznie! i te zdjęcia achh 😀

Odpowiedz
Jey 26/01/2014 - 1:58 pm

pizza na śniadanie? mistrzostwo! 🙂

Odpowiedz
Josia 26/01/2014 - 3:37 pm

Ha! Ty to potrafisz zaskoczyć 😉

Odpowiedz
JustInka 27/01/2014 - 1:25 pm

Czasami żałuję że nie można podróżować w czasoprzestrzeni. Przeniosłabym się do tego zdjęcia!

Odpowiedz
Magda C. 27/01/2014 - 7:11 pm

Rewelacja! Ale bym zjadła… 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/02/2014 - 6:31 am

Malwi to jest prawdziwe śniadanie Miatrzów:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies