Ten czekoladowy mus z lekką nutką pomarańczy to idealny deser dla łasuchów. Jest stosunkowo prosty w przygotowaniu i nie powinien przysporzyć Wam większych problemów. Podany w filiżankach prezentuje się niezwykle elegancko. Polecam przygotować go na spotkanie z przyjaciółmi.
MUS CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY
Słodka Sobota #26
Słodka Sobota #26
Składniki (na 3 porcje):
[przepis własny]
- 130 g dobrej jakości czekolady (użyłam mlecznej, ale myślę, że deser będzie jeszcze smaczniejszy z gorzką)
- sok z połowy pomarańczy
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- bita śmietana i skórka otarta z połowy pomarańczy do dekoracji
Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy wraz z sokiem w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuszcza, białka ubijamy na sztywną pianę. Rozpuszczoną czekoladę lekko studzimy, następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając trzepaczką. Kolejno dodajemy po 1 czubatej łyżce białka, delikatnie mieszając. Mus umieszczamy w 3 pucharkach. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i otartą skórką z pomarańczy.
Czas przygotowania: 10 minut.
17 komentarzy
Ojej aż ślinka cieknie 🙂 !
Cudo! 😉
Rozpusta!!!
Mniam, pyszności! Chciałabym by ktoś dla mnie taki przygotował 🙂 Pozdrawiam
Uwielbiam musy czekoladowe 🙂 Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Pięknie podany i w ogóle wygląda bardzo apetycznie!:)
Zapisany do wypróbowania!
aż ślinka cieknie, mniam:D
Polizałabym ekran:)
świetny mus! wydaje się być lekki jak chmurka, po prostu rozkosz dla podniebienia! 🙂
Musy czekoladowe lubię oglądać, ale jakoś nie jest to mó ulubiony deser. Za to jak zwykle bardzo apetyczne zdjęcia.
Wspaniałe połączenie, ale ja akurat nie lubię takich musów 😉
alez leciutki … niczym puszek:)
Pięknie wygląda, trzeba wysłać mężusia po czekoladę 🙂
raju, wygląda jak kawa 🙂 złapałabym się 😉
wygląda jak kawa, złapałabym się 😉
Wygląda tak, że aż ślinka cieknie 😛