Krokiety z mięsem |
Krokiety to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Niestety ich przygotowanie jest rozciągnięte w czasie. Ja najczęściej w dzień ugotowania rosołu mielę mięso i przygotowuję farsz a także smażę naleśniki. Kolejnego dnia wystarczy już tylko rozłożyć nadzienie na każdym naleśniku, zawinąć krokiety, obtoczyć i usmażyć na patelni.
Krokiety podawaj z dodatkiem barszczu czerwonego:
Barszcz czerwony na Wigilię
|
Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
- naleśniki: 2 jajka, 250 ml mleka, 100 g mąki, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju
- farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu oddzielonego od skóry i kości, przekręconego w maszynce do mięsa (u mnie drób i kawałek wołowiny), 2 cebule, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, około pół szklanki rosołu, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
Krokiety z mięsem |
Czas przygotowania: 30 minut.
18 komentarzy
same pyszności u Ciebie! 🙂
Boskie te krokiety, z barszczykiem – cudo 🙂
krokiety,barszczyk… mniam !
świetne Ci wyszły:) smacznie wyglądają:D
jak dla mnie do barszczyku jednak wygrywają te z kapustą i grzybami, ale i takimi bym nie pogardziła, szczególnie tak perfekcyjnie zrobionymi! pycha 🙂
Mam nietypowe pytanie – jak dokładnie składasz krokiety, że tak dobrze wyglądają? Naleśnik w ogóle na siebie nie nachodzi, zdradź proszę swój sekret 😉
Przy następnych zrobię fotorelację krok po kroku, jak zawijać takie krokiety 🙂
Już się cieszę na tę fotorelację, bo moje krokiety nigdy tak nie wyglądają 😉 A Twoje są boskie, w dodatku z barszczykiem!
Świetny pomysł, dzięki 🙂
Tutaj znajdziecie instrukcję, jak je składać http://filozofiasmaku.blogspot.com/2014/03/krokiety-z-miesem-i-pieczarkami.html
Oj tak. Pięknie zwijasz krokiety! Mogłabyś szkolenia w tej dziedzinie przeprowadzać!
Piękne są, takie równiutkie: )
Gdybym chciała przygotować sobie naleśniki na śniadanie to mogę zrobić ciasto wieczorem i wstawić do lodówki? Czy nie bardzo ? 🙂
A nie lepiej usmażyć je wieczorem, schować do pojemnika i rano zjeść już gotowe? Jeśli wolisz naleśniki na ciepło, zawsze możesz je podgrzać w piekarniku. Możesz surowe ciasto odstawić do lodówki (przykryć naczynie talerzykiem), ale rano najlepiej byłoby je przez kilkadziesiąt minut potrzymać w temperaturze pokojowej, by się ociepliło.
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Muszę popróbować jak będzie najlepiej.
Mmm…klasyka. Barszczyk i krokiecik 🙂
U nas z mięsem z rosołu to jest problem … bo moi Chłopcy najczęściej obgołocą wszystko:) …. spróbowałabym je na coś innego przerobić:) … buziaki
Przepis został przeze mnie wypróbowany i mogę szczerze powiedzieć, że krokieciki mają wyśmienity smak. Moim zdaniem są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych;)