Krokiety z mięsem

przez Malwina
Krokiety z mięsem przepis
Krokiety z mięsem



Krokiety to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Niestety ich przygotowanie jest rozciągnięte w czasie. Ja najczęściej w dzień ugotowania rosołu mielę mięso i przygotowuję farsz a także smażę naleśniki. Kolejnego dnia wystarczy już tylko rozłożyć nadzienie na każdym naleśniku, zawinąć krokiety, obtoczyć i usmażyć na patelni. 

Polecam Wam także przepis na 
krokiety z pieczarkami oraz krokiety z kapustą i grzybami


Krokiety podawaj z dodatkiem barszczu czerwonego:


Barszcz świąteczny przepis
Barszcz czerwony na Wigilię


Przepis na krokiety z mięsem
KROKIETY Z MIĘSEM


Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]

  • naleśniki: 2 jajka, 250 ml mleka, 100 g mąki, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju
  • farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu oddzielonego od skóry i kości, przekręconego w maszynce do mięsa (u mnie drób i kawałek wołowiny), 2 cebule, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, około pół szklanki rosołu, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 jajko  
  • bułka tarta do obtoczenia
Przygotowujemy farsz:  Cebule siekamy w kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebule przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Dodajemy je do mięsa, mieszamy. Do mięsa dodajemy stopniowo pół szklanki ciepłego rosołu, wyrabiając masę dłonią. Rosołu należy dodać tyle, aby masa nie była sucha. Kolejno dodajemy paprykę i oregano, sól i sporą ilość czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy. 
Przygotowujemy naleśniki: mąkę przesiewamy do miski razem z solą, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na około 15-30 minut. Masę mieszamy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy tłuszcz. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy ją po dnie, przechylając patelnię. Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Z podanego przepisu otrzymacie 6 naleśników. Naleśniki studzimy. Następnie na każdym naleśniku układamy część farszu, rozsmarowujemy go (zostawiamy wolne brzegi), składamy jak na krokiety (patrz-> instrukcja zawijania krokietów). Podobnie postępujemy z pozostałymi naleśnikami. Każdego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku, kolejno w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej (pamiętajcie, że do smażenia krokietów należy użyć większej ilości oleju), smażymy krokiety z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy z czerwonym barszczem.

Krokiety z mięsem z rosołu
Krokiety z mięsem

Czas przygotowania: 30 minut.

18 komentarzy
1

Podobne posty:

18 komentarzy

Kulinarne Inspiracje 23/01/2014 - 8:10 am

same pyszności u Ciebie! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 23/01/2014 - 8:16 am

Boskie te krokiety, z barszczykiem – cudo 🙂

Odpowiedz
Katarzyna Dzierżęga 23/01/2014 - 8:24 am

krokiety,barszczyk… mniam !

Odpowiedz
Justyna Żak 23/01/2014 - 8:39 am

świetne Ci wyszły:) smacznie wyglądają:D

Odpowiedz
teenager ;) 23/01/2014 - 8:52 am

jak dla mnie do barszczyku jednak wygrywają te z kapustą i grzybami, ale i takimi bym nie pogardziła, szczególnie tak perfekcyjnie zrobionymi! pycha 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2014 - 10:39 am

Mam nietypowe pytanie – jak dokładnie składasz krokiety, że tak dobrze wyglądają? Naleśnik w ogóle na siebie nie nachodzi, zdradź proszę swój sekret 😉

Odpowiedz
Malwina 23/01/2014 - 10:44 am

Przy następnych zrobię fotorelację krok po kroku, jak zawijać takie krokiety 🙂

Odpowiedz
Ash 23/01/2014 - 3:52 pm

Już się cieszę na tę fotorelację, bo moje krokiety nigdy tak nie wyglądają 😉 A Twoje są boskie, w dodatku z barszczykiem!

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2014 - 4:20 pm

Świetny pomysł, dzięki 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/06/2014 - 5:18 pm Odpowiedz
Justyna Koziel 23/01/2014 - 12:26 pm

Oj tak. Pięknie zwijasz krokiety! Mogłabyś szkolenia w tej dziedzinie przeprowadzać!

Odpowiedz
Angie 23/01/2014 - 6:03 pm

Piękne są, takie równiutkie: )

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2014 - 7:55 pm

Gdybym chciała przygotować sobie naleśniki na śniadanie to mogę zrobić ciasto wieczorem i wstawić do lodówki? Czy nie bardzo ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/01/2014 - 6:16 am

A nie lepiej usmażyć je wieczorem, schować do pojemnika i rano zjeść już gotowe? Jeśli wolisz naleśniki na ciepło, zawsze możesz je podgrzać w piekarniku. Możesz surowe ciasto odstawić do lodówki (przykryć naczynie talerzykiem), ale rano najlepiej byłoby je przez kilkadziesiąt minut potrzymać w temperaturze pokojowej, by się ociepliło.

Odpowiedz
Anonimowy 24/01/2014 - 4:20 pm

Dziękuję za odpowiedź 🙂 Muszę popróbować jak będzie najlepiej.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/01/2014 - 10:28 am

Mmm…klasyka. Barszczyk i krokiecik 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 28/01/2014 - 5:03 pm

U nas z mięsem z rosołu to jest problem … bo moi Chłopcy najczęściej obgołocą wszystko:) …. spróbowałabym je na coś innego przerobić:) … buziaki

Odpowiedz
Karolina Luka 11/03/2015 - 8:31 pm

Przepis został przeze mnie wypróbowany i mogę szczerze powiedzieć, że krokieciki mają wyśmienity smak. Moim zdaniem są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies