Make bento, not war! Test pojemnika na lunch Box Appetit

przez Malwina

Pojemnik na lunch

W najbliższym czasie w cyklu Make bento, not war! będę Wam przedstawiać pojemniki przeznaczone do transportu posiłków. W lutym mam w planach przygotować  artykuł podsumowujący, który mam nadzieję ułatwi Wam wybór odpowiedniego  lunchbox’u.
Bento pojemnik

Na pierwszy ogień poszedł pojemnik na lunch Box Appetit marki black+blum. To kwadratowe pudełko o boku długości 19 cm i łącznej pojemności 880 ml. Dołączony jest do niego pojemnik z przykrywką, pozwalający podzielić lunchbox na dwie części, dzięki czemu mamy możliwość transportu dwóch osobnych potraw. 
Pojemnik na jedzenie

W zestawie znajduje się też mały zamykany pojemnik, który przeznaczony jest do transportu sosu. Umieszcza się go we wgłębieniu w rogu pojemnika. Jeśli lubicie sałatki na bazie świeżych warzyw, które tuż przed podaniem należy zalać dressingiem lub jesteście wielbicielami sushi, to na pewno często będziecie z niego korzystać. Do małego pojemniczka możecie także zapakować Wasz ulubiony sos lub dip. 
Luinch box test

Do pojemnika dołączony jest widelec, który może służyć także jako nóż. Dla niektórych osób jedzenie tego typu widelcem może nie być zbyt komfortowe. Połówek do tej pory zabierał ze sobą plastikowe widelce, które nie są  trwałe i przy wbiciu w bardziej zwartą strukturę, lubią pozostawiać swoje ząbki w potrawie. Widelec jest wykonany z dobrej jakości materiału, nie wygina się, bez problemu można go wbić w mięso czy bardziej sprężyste kawałki warzyw. Co do noża (czyli boku widelca, który może służyć, jako element rozdzielający kawałki potraw), to raczej z tej funkcji widelca korzystać nie będziemy. Zawsze, gdy przygotowuję potrawy do bento, dzielę je na mniejsze kawałki, w sam raz do buzi. Jest to po prostu o wiele wygodniejsze. Przy pokrywce znajduje się miejsce na widelec. 

Lunchbox Box Appetit wyposażony jest w szczelną pokrywkę z uszczelką Po przygotowaniu pierwszego zestawu, postanowiłam sprawdzić, jak pojemnik sprawdziłby się podczas bardzo intensywnego transportu. Kilka razy porządnie nim potrząsnęłam, poobracałam do góry nogami. Wszystko pozostało na swoim miejscu. 

Test pojemnika na lunch

W pojemniku możecie zmieścić dwa posiłki. Ja najczęściej umieszczam w nim śniadanie oraz obiad. Kiedy Połówek zostaje dłużej w pracy lub wybiera się na siłownię, wówczas przygotowuję dwa posiłki obiadowe. Jest to najczęściej porcja węglowodanów w postaci makaronu, ryżu lub kaszy i porcja białka w postaci drobiu lub ryby.

Dla kogo? Absolutnie dla każdego, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych a przede wszystkim dla osób, które starają się dbać o to, co jedzą poza domem.



Pudełko na lunch Box Appetit- podsumowanie


Plusy:
– solidne wykonanie z dobrej jakości materiałów (nie zawiera BPA)
– dodatkowy pojemnik dzielący lunchbox na dwie części, który umożliwia transport dwóch potraw i zapobiega mieszaniu się składników
– pojemnik na sos lub dressing przyda się szczególnie miłośnikom lekkich sałatek doprawianych dressingiem lub sushi.
– szczelne zamykanie
– dołączony widelec
– potrawy w pojemniku możecie podgrzać później w mikrofalówce
– pojemnik można myć w zmywarce
– ładny design, pokrywka sprawia wrażenie wykonanej ze szkła
– kilka wersji kolorystycznych do wyboru
– możliwość dokupienia torby do transportu pojemnika

Minusy:
Na tym etapie użytkowania ich nie odnajduję

Moja ocena (w skali od 1 do 10) to zasłużona dziesiątka

Koszt zakupu lunchboxu Box Appetit to około 77 zł. 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Justyna Żak 20/01/2014 - 9:55 am

świetne:)

Odpowiedz
Magda C. 20/01/2014 - 11:52 am

Bardzo fajny ten pojemnik 🙂

Odpowiedz
Natalie 20/01/2014 - 1:25 pm

Genialny jest taki pojemniczek ! 🙂 Muszę się w taki zapatrzyć 🙂

Odpowiedz
Natalie 20/01/2014 - 1:25 pm

*zaopatrzyć

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 20/01/2014 - 4:11 pm

Świetny ten pojemnik! Może jakiś konkursik, w którym można wygrać podobny? ;D

Pozdrawiam,
Paulina

Odpowiedz
Malwina 23/01/2014 - 8:46 am

Paulinko, pomyślimy 🙂

Odpowiedz
Ma J. 20/01/2014 - 6:03 pm

Super ten pojemnik.

Odpowiedz
aanetaak 20/01/2014 - 10:13 pm

pomysłowy i praktyczny pojemnik, pozdrawiam

Odpowiedz
Maggie 23/01/2014 - 8:05 am

Namowilas mnie, wlasnie kupilam czarno-czerwona wersje 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/01/2014 - 8:45 am

Maggie, na pewno będziesz zadowolona 🙂 Ta czarno-czerwona wersja też bardzo mi się podobała, ale ostatecznie wybrałam model z wiosennymi zielonym akcentem 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/01/2014 - 12:49 pm

Bardzo mi się podobają te pojemniczki Bento. Te są naprawdę ślicznie wykonane i sama myślałam że pokrywka jest ze szkła.

Odpowiedz
zosia.samosia 25/01/2014 - 8:46 am

O! to fajny pomysł, na cykl takich artykułów. Do sałatek używałam zazwyczaj zwykłych pojemników, ale czasem właśnie brakowało pojemnika na sos. A do zup mój niezniszczalny, ratujący życie szczególnie zimą, kochany termos Esbit, Trochę obity, obdrapany, ale ma już swoją historię…
No ale dla konkubenta taki pojemnik idealny bedzie- ona ma możliwość podgrzewania w pracy posiłków i nie musi termosów tachać. Za to kilka pojemników, bo tu sałatka, a tu ryż, a tu mięso… A w takim pojemniku to można go elegancko w jedno spakować:)

Odpowiedz
Anonimowy 22/04/2014 - 8:42 am

Który z pojemniczków, które testowałaś jest według Ciebie najbardziej szczelny i można czuć się bezpiecznie z jedzeniem w torbie jadąc na rowerze? 🙂
Pozdrawiam
Kaśka

Odpowiedz
Malwina 22/04/2014 - 8:48 am

Kaśka, poleciłabym Ci Box Appetit. Ma bardzo dobre uszczelki, można go transportować w pozycji pionowej. Lunch Pot z tej samej serii także dobrze się sprawdzi (także przy transporcie potraw w postaci półpłynnej lub płynnej, np. owsianki).

Odpowiedz
Anonimowy 22/04/2014 - 8:55 am

super, dzięki za odpowiedź. bardzo się cieszę, bo widzę, że sklep stacjonarny mam w Poznaniu więc będę mogła pojechać i zobaczyć na żywo chociażby wielkość. chcę taki pojemnik kupić na prezent (szkoda, że są takie drogie bo bym z 2 rodzaje kupiła najchętniej) więc nie ma być wpadki 🙂
Kaśka

Odpowiedz
Anonimowy 22/04/2014 - 8:59 am

Lunch Bento jest chyba bardzo podobne do Box Appetit, prawda? wygląda jakby różnica była tylko w rozmiarze, a to w sumie dobrze, bo to 19×19 wydaje mi się trochę duże (na zdjęciu wygląda bardzo niepozornie)
Kaśka

Odpowiedz
Wiktoria B. 12/08/2014 - 9:28 am

Świetny jest ten pojemnik!

Odpowiedz
mojemenu 20/08/2014 - 5:54 am Odpowiedz
Malwina 20/08/2014 - 10:11 am

Jest jak najbardziej w porządku. Wykonane solidnie, jak to powyżej. Nie wiem tylko jak wychodzi porównanie ich pod względem pojemności.Tylko zamawiałabym go w Fabryce Form, zielone mają teraz po 59 zł, więc wychodzi o wiele taniej, niż na stronie, do której linkowałaś.

Odpowiedz
Anonimowy 07/05/2015 - 12:45 pm

Ja użytkowałam codziennie swój pojemnik ok. 11mc. Po tym czasie plastik się wyrobił i zawiasy pękły. Przezroczysta pokrywka pięknie wygląda ale niestety szybko się rysuje. Po za tym uszczelka po myciu w zmywarce się rozciąga i pojemnik przestaje być szczelny. Pojemniczek na sos jest bardzo nieporęczny. Jak wlejesz trochę za dużo sosu to strasznie chlapie po otwarciu. To tyle z minusów 🙂 Po za tym jest ok.

Odpowiedz
Malwina 14/06/2017 - 10:54 am

U mnie z pojemnikiem nic się nie dzieje, choć teraz użytkowany jest już dość rzadko. Przy ich okrągłym pojemniku sporo osób zgłaszało, że miało problemy z pękającym elementem zakręcanego wieczka. Wydaje mi się, że albo wypuścili jakąś felerną serię, albo zmienili fabrykę i produkują z gorszej jakości materiału.

Odpowiedz
Anonimowy 19/05/2015 - 6:39 pm

Mam podobne spostrzeżenia do wypowiedzi Anonima z 07 maja. Uszczelka po podgrzaniu w mikrofalówce rozciągnęła się. A przestrzegałam czasu (max. 2min). Poza tym pojemnik jest dość mały i płaski. Na średniej wielkości posiłek. Pojemnik na sos-nieszczelny.

Odpowiedz
Ania i Witek 13/06/2017 - 6:52 pm

Po przeczytaniu Twoich recenzji kilka miesięcy temu kupiłam dwa takie pojemniki 🙂 Sprawują się świetnie i pięknie wyglądają. Nigdy nie przeciekły. Doły myjmy w zmywarce i niekiedy używamy ich w mikrofalówce, góry i uszczelki myjemy ręcznie. Widelcami nakłuwam ciasto na tarty, bo nie rysują form 😉
Ania

Odpowiedz
Malwina 14/06/2017 - 10:55 am

Aniu, cieszę się, że pojemnik się sprawdza. Dziękuję za podzielenie się opinią 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies