Bogracz

przez Malwina
Bogracz przepis
Bogracz
Bogracz to nazwa węgierskiego kociołka a także zupy gulaszowej, którą się w nim przygotowuje. Mojego bograczu nie przygotowałam w kociołku pod gołym niebem, tylko w domowych warunkach na  kuchence gazowej. Najczęściej podaję go razem z kluseczkami, tym razem z racji braku w lodówce jajek, pominęłam ich dodatek. 
Przepis na bogracz
BOGRACZ


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
  • 1-2 łyżki smalcu (użyłam smalcu gęsiego)
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 listki laurowe
  • 2 mniejsze marchewki
  • 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 papryka
  • 1 duży pomidor (można użyć pomidorów z puszki)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • do podania: kluseczki  lub pieczywo
Na patelni rozgrzewamy smalec, obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty, przekładamy zawartość patelni wraz ze wszystkimi sokami do mięsa. Wlewamy wodę lub bulion (tyle, by zakryła mięso), dodajemy listki laurowe. Gotujemy przez około 1 godzinę, aż mięso będzie na wpół miękkie (gotuję na najmniejszym ogniu, garnek przykrywam uchylnie pokrywką). W razie potrzeby dolewamy więcej wody do gulaszu. Po tym czasie dodajemy pomidory, marchew, słodką i wędzoną paprykę, kminek do smaku (jeśli nie przepadacie za kminkiem, możecie go pominąć). Gotujemy dalej przez około 30-40 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (15-20 minut). Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gulaszu możemy dodać kluseczki przygotowane z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody.

Gulasz wołowy przepis
Bogracz
Czas przygotowania: 2 godziny.
6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Justyna Żak 20/01/2014 - 8:30 pm

pyszny:) konkretne danie na zimę:)

Odpowiedz
Kuchnia domowa Ani 20/01/2014 - 9:35 pm

Lubię bogracz. To pyszne danie jednogarnkowe.

Odpowiedz
Angie 21/01/2014 - 7:01 pm

Bardzo lubię bogracz, no i te kluseczki! U mnie muszą być obowiązkowo; )

Odpowiedz
Magda C. 22/01/2014 - 4:10 pm

Świetne i rozgrzewające danie 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/01/2014 - 12:46 pm

Bogracz bardzo lubię. I robić i jeść. Nie używam jednak w kuchni w ogóle smalcu. Wiem że niektóre dania są lepsze właśnie ze smalcem, ale nie umiem się przekonać.

Odpowiedz
Mika z FoodCookLove 28/10/2014 - 12:04 pm

Twój bogracz wygląda bardzo bardzo smakowicie. Te kolory, te zdjęcia… po prostu cud miód! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies