Kurczak Piccata

przez Malwina
Przepis na kurczaka z kaparami i cytryną

Piccata to włoska potrawa tradycyjnie przyrządzana z cielęciny. W Stanach Zjednoczonych popularna jest także piccata na bazie mięsa z kurczaka. To dość ciekawe danie, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie białego wina z dodatkiem soku z cytryny oraz kaparów świetnie komponuje się z delikatnym mięsem. 

Kurczak z kaparami

KURCZAK PICCATA


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 piersi z kurczaka
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sok z połowy cytryny (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (najczęściej używam miodu lipowego)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
Każdy filet kroimy wzdłuż na pół (możecie je lekko rozbić przez folię). Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie olej plus masło), smażymy kurczaka z obu stron, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowy w środku. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy. Na patelnię wlewamy wino, podgrzewamy, aż w połowie odparuje. Następnie dodajemy bulion lub rosół, sok z cytryny, miód, kapary. Całość gotujemy przez około 7-10 minut. Dodajemy masło, chwilkę podgrzewamy, aż połączy się z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem, posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem lub makaronem.

Kurczak z cytryną

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 19/01/2014 - 6:38 pm

pysznie się prezentuje:D

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 19/01/2014 - 9:55 pm

mniam! wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 19/01/2014 - 10:04 pm

Pycha! Te kolory mnie pobudzają 🙂

Odpowiedz
Sandra 20/01/2014 - 5:55 am

Super wygląda, koniecznie muszę wypróbowac przepis 🙂

Odpowiedz
Marzena 20/01/2014 - 8:46 am

Malwinko, zdjęcia niesamowite…:-)

Odpowiedz
Maggie 20/01/2014 - 8:49 am

Robilam kiedys z cieleciny, byla obledna, chyba przez sos, ktory bardzo mi odpowiada. Wersja kurczakowa tez wyglada apetycznie!

Odpowiedz
Antenka 20/01/2014 - 9:07 am

apetycznie wygląda:) super pomysł!

Odpowiedz
majka 20/01/2014 - 9:15 am

Nie jadlam jeszcze 🙂 Pysznosci!

Odpowiedz
Magda C. 20/01/2014 - 11:34 am

Świetny ten kurczak, mniam 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/01/2014 - 12:52 pm

od niedawna odkrywam kapary. Wcześniej bardzo się do nich zraziłam, ale taki kurczak musi wiele zyskiwać w takim towarzystwie. Piękne fotki, choć początkowo myślałam, że to filety rybne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies