Piccata to włoska potrawa tradycyjnie przyrządzana z cielęciny. W Stanach Zjednoczonych popularna jest także piccata na bazie mięsa z kurczaka. To dość ciekawe danie, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie białego wina z dodatkiem soku z cytryny oraz kaparów świetnie komponuje się z delikatnym mięsem.
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 piersi z kurczaka
- mąka do obtoczenia mięsa
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki bulionu
- sok z połowy cytryny (lub więcej do smaku)
- 1 łyżeczka płynnego miodu (najczęściej używam miodu lipowego)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka kaparów
- sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut.
10 komentarzy
pysznie się prezentuje:D
mniam! wygląda pysznie 🙂
Pycha! Te kolory mnie pobudzają 🙂
Super wygląda, koniecznie muszę wypróbowac przepis 🙂
Malwinko, zdjęcia niesamowite…:-)
Robilam kiedys z cieleciny, byla obledna, chyba przez sos, ktory bardzo mi odpowiada. Wersja kurczakowa tez wyglada apetycznie!
apetycznie wygląda:) super pomysł!
Nie jadlam jeszcze 🙂 Pysznosci!
Świetny ten kurczak, mniam 🙂
od niedawna odkrywam kapary. Wcześniej bardzo się do nich zraziłam, ale taki kurczak musi wiele zyskiwać w takim towarzystwie. Piękne fotki, choć początkowo myślałam, że to filety rybne!