Ciasto pomarańczowe |
Zimą, gdy pomarańcze są niezwykle słodkie i soczyste, koniecznie upieczcie ucierane ciasto pomarańczowe. Jest idealne w swojej prostocie. Wystarczy przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem. Jeśli oczywiście macie ochotę możecie przygotować lukier lub polać wierzch ciasta polewą czekoladową.
Polecam Wam także przepis na Muffinki pomarańczowe z żurawiną
CIASTO POMARAŃCZOWE
Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]
- 120 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
- skórka otarta z 2-3 pomarańczy
Mąkę przesiewamy proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy otartą skórkę, mieszamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę w dwóch partiach mąkę i sok z pomarańczy. Formę prostokątną o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-55 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Studzimy na metalowej kratce.
Ciasto pomarańczowe |
Czas przygotowania: 55 minut.
12 komentarzy
Ucierane to chyba moje najbardziej ulubione ciasta. A takie z pomarańczami jest cudownie zimowe.. 🙂
Ależ musi być aromatyczne 🙂
Jejku, narobiłas mi strasznie smaka!!
Zapiszę sobie przepis w zakładkach 🙂
Przepięknie wygląda to Twoje ciacho 🙂 Idealne na podwieczorek do herbaty.
Wygląda to ciasto rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 😀
Uwielbiam cytrusowe wypieki. Twoje ciasto wygląda przeapetycznie: )
świetnie wygląda:)
A mi właśnie brakowało pomysłu na ciasto na weekend. 🙂
Pycha! Doskonałe!
Przekonałaś mnie, zapisuję w ulubionych i niedługo zrobię 🙂
Jakie śliczne to ciasto, mniam 🙂
Właśnie wylądowało w moim piekarniku 🙂 Surowe pachniało przepysznie – mam nadzieję że gotowe również takie będzie!