Ciasto pomarańczowe

przez Malwina
Ciasto pomarańczowe przepis
Ciasto pomarańczowe

Zimą, gdy pomarańcze są niezwykle słodkie i soczyste, koniecznie upieczcie ucierane ciasto pomarańczowe. Jest idealne w swojej prostocie. Wystarczy przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem. Jeśli oczywiście macie ochotę możecie przygotować lukier lub polać wierzch ciasta polewą czekoladową. 

Polecam Wam także przepis na Muffinki pomarańczowe z żurawiną


Ciasto z pomarańczami

CIASTO POMARAŃCZOWE

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]

  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • skórka otarta z 2-3 pomarańczy
Mąkę przesiewamy proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy otartą skórkę, mieszamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę w dwóch partiach mąkę i sok z pomarańczy. Formę prostokątną o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-55 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Studzimy na metalowej kratce.

Ciasto pomarańczowe ucierane przepis
Ciasto pomarańczowe

Czas przygotowania: 55 minut.
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Ash 16/01/2014 - 5:43 pm

Ucierane to chyba moje najbardziej ulubione ciasta. A takie z pomarańczami jest cudownie zimowe.. 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/01/2014 - 6:45 pm

Ależ musi być aromatyczne 🙂

Odpowiedz
aldia arcadia 16/01/2014 - 6:48 pm

Jejku, narobiłas mi strasznie smaka!!
Zapiszę sobie przepis w zakładkach 🙂

Odpowiedz
Magda 16/01/2014 - 6:50 pm

Przepięknie wygląda to Twoje ciacho 🙂 Idealne na podwieczorek do herbaty.

Odpowiedz
Monika 16/01/2014 - 7:17 pm

Wygląda to ciasto rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 😀

Odpowiedz
Angie 16/01/2014 - 7:45 pm

Uwielbiam cytrusowe wypieki. Twoje ciasto wygląda przeapetycznie: )

Odpowiedz
Justyna Żak 16/01/2014 - 8:00 pm

świetnie wygląda:)

Odpowiedz
Agnieszka 16/01/2014 - 9:57 pm

A mi właśnie brakowało pomysłu na ciasto na weekend. 🙂

Odpowiedz
Kamila 17/01/2014 - 6:28 am

Pycha! Doskonałe!

Odpowiedz
Kuchnia Izy 17/01/2014 - 7:59 am

Przekonałaś mnie, zapisuję w ulubionych i niedługo zrobię 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/01/2014 - 8:49 am

Jakie śliczne to ciasto, mniam 🙂

Odpowiedz
Anit 17/01/2014 - 6:14 pm

Właśnie wylądowało w moim piekarniku 🙂 Surowe pachniało przepysznie – mam nadzieję że gotowe również takie będzie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies