Muffiny z papryką i serem

przez Malwina
Przepis na wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny doskonale sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa. Możecie też podać je jako przystawkę na spotkaniu z przyjaciółmi. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, są smaczna i pożywne. Należy jednak pamiętać o tym, by dobrze doprawić ciasto na muffiny. Ja muffinki podałam z dodatkiem guacamole. Dobrze sprawdzi się także domowa salsa z papryki. 

Polecam Wam także przepis na 
Muffinki wytrawne przepis

MUFFINKI Z PAPRYKĄ I SEREM
Śniadanie Mistrzów #111

Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej cheddara)
  • pół czerwonej papryki
  • do podania: guacamole
W jednej misce umieszczamy mąkę, sól, chili, oregano, natkę pietruszki, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy. W drugiej umieszczamy jajko, mleko, olej, mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia. Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę, opłukaną i odsączoną fasolę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i starty ser. Mieszamy. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (w przypadku foremek silikonowych nie ma potrzeby używania papilotek) do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 18-20 minut. Podajemy z dodatkiem guacamole lub salsy. 

Muffinki z serem żółtym

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Paulina Kwiatkowska 11/01/2014 - 12:50 pm

Uwielbiam muffiny;)

Odpowiedz
Trzcinowisko 11/01/2014 - 2:18 pm

mniam, wytrawne muffinki sa super, a czasem tak niedoceniane przecież:)

Odpowiedz
Anonimowy 11/01/2014 - 4:39 pm

Kochana, dzięki za podanie ilości składników w szklankach i łyżeczkach/łyżkach. Właśnie zrobiłam, muffinki są pyszne. Dziękuję
Beata J.

Odpowiedz
Zuzanna 11/01/2014 - 5:09 pm

Bardzo podobają mi się Twoje dzisiejsze zdjęcia:) to guacamole na muffince wygląda super:)

Odpowiedz
Malwina 11/01/2014 - 6:24 pm

Beatko, widzę, że działasz ekspresowo 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/01/2014 - 3:27 pm

🙂 zaglądam do Ciebie codziennie i zawsze znajdę coś pysznego. Dzięki za cudne przepisy 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/01/2014 - 5:06 pm

Bardzo mnie to cieszy 🙂

Odpowiedz
Kamciss 11/01/2014 - 8:30 pm

Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 8:02 pm

Cudowne na drugie śniadanie, mniam 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/01/2014 - 11:02 pm

Bardzo mi się podobają muffiny w wersji wytrawnej 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/01/2014 - 9:06 am

Bardzo podoba mi się sposób podania:). takie wytrawne muffinki ciągle przede mną …. ale coraz bliżej, coraz bliżej:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies