BEC Sandwich to popularna w USA kanapka, w której skład wchodzi boczek, jajko oraz ser (bacon-egg-cheese). Niestety nie udało mi się osiągnąć planowanego efektu, czego rezultatem jest praktycznie całkowicie ścięte żółtko (jak się domyślacie, miało pięknie rozlewać się po przekrojeniu kanapki). Nie zmienia to jednak faktu, że ten sandwich jest niezwykle smaczny. Stopień wysmażenia jajek dostosujcie do własnych preferencji smakowych.
BACON-EGG-CHEESE SANDWICH (USA)
Śniadanie Mistrzów #110
Projekt Sandwich #9
Śniadanie Mistrzów #110
Projekt Sandwich #9
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki pieczywa (u mnie chleb tostowy)
- 2 plastry wędzonego boczku
- 2 plastry żółtego sera (użyłam Ementalera)
- 2 jajka
- sól, wędzona papryka w proszku
Pieczywo opiekamy w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Boczek rumienimy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odkładamy na papierowy ręcznik. Na dwóch kromkach pieczywa układamy ser, wkładamy kromki do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści. Jajka wybijamy na rozgrzany olej, przyprawiamy je solą, wędzoną paprykę, smażymy do uzyskania preferowanego ścięcia żółtka. Na rozpuszczonym serze układamy boczek, jajko, przykrywamy drugą kromką i podajemy.
Czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
Oj tam, wybaczam zoltku (tak to sie odmienia?), ze sie nie rozlewa 🙂 Natomiast nie wybacze tobie, ze tak kusisz, a sie nie podzielisz 😛
Ciężko jest wyłapać idealny moment dla żółtka, ale praktyka czyni mistrza! :))
Cudowne te Twoje kanapki 🙂