BEC Sandwich

przez Malwina
Sandwich z boczkiem, jajkiem i serem
BEC Sandwich to popularna w USA kanapka, w której skład wchodzi boczek, jajko oraz ser (bacon-egg-cheese). Niestety nie udało mi się osiągnąć planowanego efektu, czego rezultatem jest praktycznie całkowicie ścięte żółtko (jak się domyślacie, miało pięknie rozlewać się po przekrojeniu kanapki). Nie zmienia to jednak faktu, że ten sandwich jest niezwykle smaczny. Stopień wysmażenia jajek dostosujcie do własnych preferencji smakowych.

Przepis na kanapkę z jajkiem i boczkiem
BACON-EGG-CHEESE SANDWICH (USA)
Śniadanie Mistrzów #110
Projekt Sandwich #9


Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kromki pieczywa (u mnie chleb tostowy)
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 plastry żółtego sera (użyłam Ementalera)
  • 2 jajka
  • sól, wędzona papryka w proszku
Pieczywo opiekamy w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Boczek rumienimy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odkładamy na papierowy ręcznik. Na dwóch kromkach pieczywa układamy ser, wkładamy kromki do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści. Jajka wybijamy na rozgrzany olej, przyprawiamy je solą, wędzoną paprykę, smażymy do uzyskania preferowanego ścięcia żółtka. Na rozpuszczonym serze układamy boczek, jajko, przykrywamy drugą kromką i podajemy. 

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Maggie 10/01/2014 - 10:36 am

Oj tam, wybaczam zoltku (tak to sie odmienia?), ze sie nie rozlewa 🙂 Natomiast nie wybacze tobie, ze tak kusisz, a sie nie podzielisz 😛

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 10/01/2014 - 9:36 pm

Ciężko jest wyłapać idealny moment dla żółtka, ale praktyka czyni mistrza! :))

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 8:01 pm

Cudowne te Twoje kanapki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies