Do przygotowania tego prostego curry z kurczaka nie potrzebujecie wielu składników. Jest ono pikantne, jednak nie przesadnie, dzięki czemu stanowi miłą odmianę dla ognistych curry z dużą ilością ostrych w smaku przypraw. Moje curry podałam z ugotowanym ryżem, jeśli jednak macie więcej czasu, przygotujcie domowe chlebki naan, które będą świetnie komponować się z tą potrawą.
Składniki (na 4 porcje):
[przepis Jo’Pratt]
- 4 duże piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka nasion gorczycy (żółtej lub czarnej)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka cayenne, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki soli, 70 ml wody
- do podania: chlebki naan lub ugotowany ryż
Czas przygotowania: 25 minut.
8 komentarzy
Wygląda bosko i chyba tez tak smakuje … 🙂
Bardzo, ale to bardzo w moim guscie!
Ale apetyczne!
Bardzo smakowicie wygląda!
Dziękuję za pyszny przepis. Zrobiłam bardziej pikantne, bo takie lubimy. Bardzo smaczne 🙂
Bardzo apetyczny kolor ma ten sos ….zapisuję przepis Kochana:)
Pycha
Super przepis, kurczak bardzo smaczny w tym wydaniu. Pozdrawiam :))