Goańskie curry z kurczaka

przez Malwina

Curry z kurczaka przepis

Do przygotowania tego prostego curry z kurczaka nie potrzebujecie wielu składników. Jest ono pikantne, jednak nie przesadnie, dzięki czemu stanowi miłą odmianę dla ognistych curry z dużą ilością ostrych w smaku przypraw. Moje curry podałam z ugotowanym ryżem, jeśli jednak macie więcej czasu, przygotujcie domowe chlebki naan, które będą świetnie komponować się z tą potrawą.


Curry z kurczakiem

GOAŃSKIE CURRY Z KURCZAKA (INDIE)


Składniki (na 4 porcje):
[przepis Jo’Pratt]

  • 4 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy (żółtej lub czarnej)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka cayenne, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki soli, 70 ml wody
  • do podania: chlebki naan lub ugotowany ryż
Każdą pierś kroimy na mniejsze kawałki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wkładamy do niej mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę siekamy w piórka, czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy gorczycę i podgrzewamy, aż nasionka zaczną podskakiwać. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy na patelnię, smażymy ze wszystkich stron przez około 8 minut. Wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan.

Indyjskie curry z kurczakiem

Czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Alison 09/01/2014 - 5:52 pm

Wygląda bosko i chyba tez tak smakuje … 🙂

Odpowiedz
Maggie 10/01/2014 - 11:03 am

Bardzo, ale to bardzo w moim guscie!

Odpowiedz
Angie 10/01/2014 - 4:28 pm

Ale apetyczne!

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 8:00 pm

Bardzo smakowicie wygląda!

Odpowiedz
rain.drop 17/01/2014 - 9:49 am

Dziękuję za pyszny przepis. Zrobiłam bardziej pikantne, bo takie lubimy. Bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/01/2014 - 11:21 am

Bardzo apetyczny kolor ma ten sos ….zapisuję przepis Kochana:)

Odpowiedz
Anonimowy 19/11/2014 - 2:26 pm

Pycha

Odpowiedz
Anonimowy 16/03/2015 - 1:13 pm

Super przepis, kurczak bardzo smaczny w tym wydaniu. Pozdrawiam :))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies