Muffinki to małe babeczki z różnymi dodatkami, banalnie proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. By je zrobić, potrzebujecie jedynie dwóch misek, łyżki i oczywiście piekarnika. Kilka machnięć łyżką i mamy gotowe ciasto, które możemy włożyć do pieca. Ostatnio chcąc wykorzystać nadmiar pomarańczy, upiekłam niezwykle ciekawe w smaku babeczki. Wzbogaciłam je o dodatek świeżej żurawiny, która przyjemnie komponowała się ze słodkim ciastem. Jeśli na pobliskim targu traficie na żurawinę, koniecznie je przygotujcie.
MUFFINKI POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ
Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- pół szklanki świeżej żurawiny
- cukier do posypania muffinek
W jednej misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek, cukier i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszamy. W drugiej misce umieszczamy sok, jajka, olej, mieszamy widelcem. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia. Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (na 3/4 wysokości). Jeśli używacie foremek silikonowych, nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.
Czas przygotowania: 25 minut.
13 komentarzy
Wyglądają genialnie! Połączenie jak dla mnie ekstra!! Chce! Chce!
Wyglądają pysznie 🙂
No takie połączenie to wersja dla mnie 😉
Mniam:-)
Na pewno są super aromatyczne!
Często robię coś podobnego 🙂 Nigdy jeszcze nie dotrwała do zdjęcia, może w tym tygodniu to się zmieni 🙂
Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo wyglądają smakowicie 🙂
Śliczne są, na pewno takie upiekę 🙂
Muszą być pyszne:) … jaka śliczna i pomysłowa "patera":)
Wyszły idealne 🙂 dzięki za przepis 🙂
Wyszły idealne 😛 dzięki za przepis 🙂
Genialny pomysł! Ale mam drobny problem.. Nie mam dostępu do świeżej żurawiny… czy zamiast tego może być suszona??
Świeża jest dość kwaśna w smaku i fajnie komponuje się ze słodkim ciastem. Z suszoną muffiny będą inne w smaku, ale także ciekawe. Zmniejsz jednak ilość cukru w przepisie (do 3/4 szklanki albo nawet i 1/2, bo suszona jest często bardzo słodka).