Muffiny pomarańczowe z żurawiną

przez Malwina
Muffinki z pomarańczą przepis

Muffinki to małe babeczki z różnymi dodatkami, banalnie proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. By je zrobić, potrzebujecie jedynie dwóch misek, łyżki i oczywiście piekarnika. Kilka machnięć łyżką i mamy gotowe ciasto, które możemy włożyć do pieca. Ostatnio chcąc wykorzystać nadmiar pomarańczy, upiekłam niezwykle ciekawe w smaku babeczki. Wzbogaciłam je o dodatek świeżej żurawiny, która przyjemnie komponowała się ze słodkim ciastem. Jeśli na pobliskim targu traficie na żurawinę, koniecznie je przygotujcie.

Muffinki przepis

MUFFINKI POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ

Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki świeżej żurawiny
  • cukier do posypania muffinek
W jednej misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek, cukier i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszamy. W drugiej misce umieszczamy sok, jajka, olej, mieszamy widelcem. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia. Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (na 3/4 wysokości). Jeśli używacie foremek silikonowych, nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.

Czas przygotowania: 25 minut.
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Anonimowy 08/01/2014 - 5:25 pm

Wyglądają genialnie! Połączenie jak dla mnie ekstra!! Chce! Chce!

Odpowiedz
Magdalena M 09/01/2014 - 7:53 am

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
Trzcinowisko 09/01/2014 - 10:53 am

No takie połączenie to wersja dla mnie 😉

Odpowiedz
aga 09/01/2014 - 10:54 am

Mniam:-)

Odpowiedz
Jey 09/01/2014 - 11:36 am

Na pewno są super aromatyczne!

Odpowiedz
JustInka 09/01/2014 - 2:18 pm

Często robię coś podobnego 🙂 Nigdy jeszcze nie dotrwała do zdjęcia, może w tym tygodniu to się zmieni 🙂

Odpowiedz
JustInka 09/01/2014 - 2:19 pm

Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo wyglądają smakowicie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 13/01/2014 - 7:59 pm

Śliczne są, na pewno takie upiekę 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/01/2014 - 11:16 am

Muszą być pyszne:) … jaka śliczna i pomysłowa "patera":)

Odpowiedz
anya truszek 02/05/2014 - 8:51 am

Wyszły idealne 🙂 dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
anya truszek 02/05/2014 - 8:52 am

Wyszły idealne 😛 dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/12/2014 - 4:27 pm

Genialny pomysł! Ale mam drobny problem.. Nie mam dostępu do świeżej żurawiny… czy zamiast tego może być suszona??

Odpowiedz
Malwina 12/12/2014 - 5:40 pm

Świeża jest dość kwaśna w smaku i fajnie komponuje się ze słodkim ciastem. Z suszoną muffiny będą inne w smaku, ale także ciekawe. Zmniejsz jednak ilość cukru w przepisie (do 3/4 szklanki albo nawet i 1/2, bo suszona jest często bardzo słodka).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies