Kebab Adana

przez Malwina
przepis na Kebab Adana

Zapewne patrząc na długą liczbę składników, stwierdzicie, że coś mi się chyba pomieszało. Kebab Adana składa się bowiem najczęściej z mięsa doprawionego ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Niektóre wersje zakładają dodanie także posiekanego czosnku lub/i cebuli, niekiedy także popularnej w Turcji pasty paprykowej. Swój kebab wzbogaciłam o dodatek kminu rzymskiego, kolendry i odrobiny cynamonu. Przygotowałam go w całości z wołowiny, jeśli macie jednak dostęp do świeżej jagnięciny, użyjcie jej.

turecki Kebab Adana

KEBAB ADANA


Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]

  • 600 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka chili w proszku (lub więcej, jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantne kebaby)
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków
Do mięsa dodajemy cebulę, masło i wszystkie przyprawy, doprawiamy je solą i pieprzem, dokładnie całość wyrabiamy. Mięso dzielimy na 6-8 porcji. Z każdej formujemy podłużną kiełbaskę oblepiając szpikulec do szaszłyków (warto ułatwić sobie pracę zwilżając dłonie zimną wodą). Tak przygotowane kebaby smażymy na grillu (w wersji dietetycznej możecie je upiec na ruszcie w piekarniku). Jako dodatek do adana kebab podałam chlebki lawasz, sałatkę z pomidorów i sos jogurtowy. 

przepis na pikantny kebab

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

domowacukierniaewy.blox.pl 30/12/2013 - 8:12 am

Bardzo apetyczne danie 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Angie 30/12/2013 - 9:43 am

Zjadłabym takie cuda, bardzo apetycznie się prezentuje: )

Odpowiedz
Elexis 30/12/2013 - 11:23 am

Zjadłabym:))

Odpowiedz
Magda C. 30/12/2013 - 9:18 pm

Świetny obiad! Zjadłabym z przyjemnością 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 31/12/2013 - 9:05 am

Jak zwykle bardzo apetyczna propozycja 🙂
P.S. Podoba mi się ten nowy minimalistyczny nagłówek 🙂

Odpowiedz
JustInka 01/01/2014 - 1:20 pm

No to już wiadomo, co będą w łikend jeść moje chłopaki 🙂 Danie na patyku jest wprost idealne dla mojego Młodego, on uwielbia wszelkie "patyczaki"

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies