Zapewne patrząc na długą liczbę składników, stwierdzicie, że coś mi się chyba pomieszało. Kebab Adana składa się bowiem najczęściej z mięsa doprawionego ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Niektóre wersje zakładają dodanie także posiekanego czosnku lub/i cebuli, niekiedy także popularnej w Turcji pasty paprykowej. Swój kebab wzbogaciłam o dodatek kminu rzymskiego, kolendry i odrobiny cynamonu. Przygotowałam go w całości z wołowiny, jeśli macie jednak dostęp do świeżej jagnięciny, użyjcie jej.
KEBAB ADANA
Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]
- 600 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka chili w proszku (lub więcej, jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantne kebaby)
- sól i pieprz do smaku
- patyczki do szaszłyków
Do mięsa dodajemy cebulę, masło i wszystkie przyprawy, doprawiamy je solą i pieprzem, dokładnie całość wyrabiamy. Mięso dzielimy na 6-8 porcji. Z każdej formujemy podłużną kiełbaskę oblepiając szpikulec do szaszłyków (warto ułatwić sobie pracę zwilżając dłonie zimną wodą). Tak przygotowane kebaby smażymy na grillu (w wersji dietetycznej możecie je upiec na ruszcie w piekarniku). Jako dodatek do adana kebab podałam chlebki lawasz, sałatkę z pomidorów i sos jogurtowy.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Bardzo apetyczne danie 🙂 Pozdrawiam
Zjadłabym takie cuda, bardzo apetycznie się prezentuje: )
Zjadłabym:))
Świetny obiad! Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Jak zwykle bardzo apetyczna propozycja 🙂
P.S. Podoba mi się ten nowy minimalistyczny nagłówek 🙂
No to już wiadomo, co będą w łikend jeść moje chłopaki 🙂 Danie na patyku jest wprost idealne dla mojego Młodego, on uwielbia wszelkie "patyczaki"