Ta ekspresowa sałatka z tuńczyka świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Jest lekko pikantna za sprawą dodatku czerwonej cebuli, selera naciowego i musztardy. Z powodzeniem możecie przygotować ją dzień wcześniej i zjeść ze smakiem kolejnego dnia.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I SELERA
Śniadanie Mistrzów #106
Śniadanie Mistrzów #106
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (używam tuńczyka w sosie własnym, nierozdrobionego)
- 1/4 czerwonej cebulki, drobno posiekanej
- 1 łyżka koperku, posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekanego
- kilka łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, koperek, natkę, kapary i selera. Doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny, mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do pieczywa.
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
musi byc pyszna.
Bardzo smacznie się prezentuje 🙂
Tuńczyk i seler? Ciekawa połączenie, jestem ciekawa smaku 🙂
Podoba mi się takie połączenie smaków 🙂
No wiesz już, że za tuńczykiem nie szaleję ( chyba że surowym!) ale w takiej sałatce to nawet mogłabym się przekonać 🙂 Chociaż chyba zamieniłabym na jakąś inną rybe, no ugotowaną na parze 🙂
Uwielbiam tuńczyka, ale z selerem go jeszcze nie łączyłam:)