Sałatka z tuńczyka i selera

przez Malwina
Przepis na szybką sałatkę z tuńczyka w puszce

Ta ekspresowa sałatka z tuńczyka świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Jest lekko pikantna za sprawą dodatku czerwonej cebuli, selera naciowego i musztardy. Z powodzeniem możecie przygotować ją dzień wcześniej i zjeść ze smakiem kolejnego dnia.

Sałatka z tuńczyka w puszce

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I SELERA
Śniadanie Mistrzów #106


Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka (używam tuńczyka w sosie własnym, nierozdrobionego)
  • 1/4 czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekanego
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, koperek, natkę, kapary i selera. Doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny, mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do pieczywa.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Bernadeta 28/12/2013 - 8:24 am

musi byc pyszna.

Odpowiedz
domowacukierniaewy.blox.pl 28/12/2013 - 10:06 am

Bardzo smacznie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Magda C. 28/12/2013 - 8:29 pm

Tuńczyk i seler? Ciekawa połączenie, jestem ciekawa smaku 🙂

Odpowiedz
Majana 28/12/2013 - 10:58 pm

Podoba mi się takie połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
JustInka 01/01/2014 - 1:28 pm

No wiesz już, że za tuńczykiem nie szaleję ( chyba że surowym!) ale w takiej sałatce to nawet mogłabym się przekonać 🙂 Chociaż chyba zamieniłabym na jakąś inną rybe, no ugotowaną na parze 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/01/2014 - 12:21 pm

Uwielbiam tuńczyka, ale z selerem go jeszcze nie łączyłam:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies