Okres poprzedzający Boże Narodzenie spędzam na pieczeniu pierniczków. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pikantne imbirowe pierniczki. Możecie przygotować je razem z Waszymi pociechami, które z pewnością będą miały wiele radości z ozdabiania upieczonych już ciasteczek. Ja ciasto kroiłam nożem na kwadraty a po upieczeniu ozdabiałam kolorowymi pisakami malując na nich wstążeczki. Takie domowe pierniczki to idealny prezent dla najbliższych.
Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę.
Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę.
IMBIROWE PIERNICZKI
Składniki (na 2 blachy pierniczków):
[www.ah.nl]
- 175 g mąki
- 80 g drobnego brązowego cukru
- 1 płaska łyżka mielonego imbiru*
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
Mąkę mieszamy z cukrem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, rozcieramy z mąką pomiędzy palcami. Dodajemy żółtko i miód, wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody lub mleka (dodałam 1 łyżeczkę wody). Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy je na grubość 5-7mm, wycinamy dowolne kształty przy pomocy foremek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierniczki zachowując odstępy. Pieczemy przez 8 minut w temp. 180 stopni. Pierniczki zostawiamy na około 1-2 minuty na blasze i przenosimy na kratkę. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w metalowej puszce wraz ze skórką z jabłka (co kilka dni należy zmieniać skórkę).
*jeśli chcecie uzyskać klasyczne w smaku pierniczki, pomińcie dodatek imbiru i zastąpcie do 2-3 łyżeczkami przyprawy do piernika
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.
13 komentarzy
Jakie słodkie ! Ślicznie ozdobione 🙂
Urocze! Może je upiekę sobie na uczelnie…? 🙂
ślicznie przyozodobione 😉
No no. Wyglądają bajecznie 🙂 Takie mini prezenciki. Poproszę kilka !
świetnie wyglądają:)
Jak pięknie wyglądają! 🙂
Swietnie udekorowane!
Jak długo mogą leżakować?
Przez 1-2 miesiące.
Śliczne małe pakuneczki i jak pięknie ozdobione!Ja nie mam takich talentów!
śliczne małe prezenciki:)
Czy można zastąpić imbir w proszku świeżym? Ile go wtedy dodać?
Dodałabym 2-3 łyżki świeżego, startego na tartce. Dodatek świeżego imbiru może wpłynąć na stopień chrupkości pierniczków.