Imbirowe pierniczki

przez Malwina
Przepis na pierniczki kruche

Okres poprzedzający Boże Narodzenie spędzam na pieczeniu pierniczków. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pikantne imbirowe pierniczki. Możecie przygotować je razem z Waszymi pociechami, które z pewnością będą miały wiele radości z ozdabiania upieczonych już ciasteczek. Ja ciasto kroiłam nożem na kwadraty a po upieczeniu ozdabiałam kolorowymi pisakami malując na nich wstążeczki. Takie domowe pierniczki to idealny prezent dla najbliższych. 

Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. 

Przepis na pierniczki

Pierniczki do wykrawania

IMBIROWE PIERNICZKI


Składniki (na 2 blachy pierniczków):
[www.ah.nl]

  • 175 g mąki
  • 80 g drobnego brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka mielonego imbiru*
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
Mąkę mieszamy z cukrem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, rozcieramy z mąką pomiędzy palcami. Dodajemy żółtko i miód, wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody lub mleka (dodałam 1 łyżeczkę wody). Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy je na grubość 5-7mm, wycinamy dowolne kształty przy pomocy foremek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierniczki zachowując odstępy. Pieczemy przez 8 minut w temp. 180 stopni. Pierniczki zostawiamy na około 1-2 minuty na blasze i przenosimy na kratkę. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w metalowej puszce wraz ze skórką z jabłka (co kilka dni należy zmieniać skórkę).

*jeśli chcecie uzyskać klasyczne w smaku pierniczki, pomińcie dodatek imbiru i zastąpcie do 2-3 łyżeczkami przyprawy do piernika

Przepis na pierniczki

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Natalie 10/12/2013 - 5:03 pm

Jakie słodkie ! Ślicznie ozdobione 🙂

Odpowiedz
Magda C. 10/12/2013 - 5:56 pm

Urocze! Może je upiekę sobie na uczelnie…? 🙂

Odpowiedz
Jula G. 10/12/2013 - 6:19 pm

ślicznie przyozodobione 😉

Odpowiedz
JustInka 10/12/2013 - 7:49 pm

No no. Wyglądają bajecznie 🙂 Takie mini prezenciki. Poproszę kilka !

Odpowiedz
Justyna Żak 11/12/2013 - 12:17 am

świetnie wyglądają:)

Odpowiedz
Magiczne Słowa 11/12/2013 - 6:17 am

Jak pięknie wyglądają! 🙂

Odpowiedz
Maggie 11/12/2013 - 12:32 pm

Swietnie udekorowane!

Odpowiedz
Anonimowy 13/12/2013 - 8:10 am

Jak długo mogą leżakować?

Odpowiedz
Malwina 13/12/2013 - 8:20 am

Przez 1-2 miesiące.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2013 - 4:35 pm

Śliczne małe pakuneczki i jak pięknie ozdobione!Ja nie mam takich talentów!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/12/2013 - 7:09 pm

śliczne małe prezenciki:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/12/2016 - 4:48 pm

Czy można zastąpić imbir w proszku świeżym? Ile go wtedy dodać?

Odpowiedz
Malwina 14/12/2016 - 4:57 pm

Dodałabym 2-3 łyżki świeżego, startego na tartce. Dodatek świeżego imbiru może wpłynąć na stopień chrupkości pierniczków.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies