Dufinki

przez Malwina
Dufinki

Dufinki to fajny dodatek do obiadu, który lubią szczególnie najmłodsi. Nie są skomplikowane  w  przygotowaniu, trzeba jednak pamiętać o tym, aby kupić ziemniaki o dużej zawartości skrobii. Są smacznym dodatkiem do ryb oraz mięs. Jako dodatek do obiadów polecam Wam także puree ziemniaczane zapiekane z ricottą. 

Dufinki przepis

DUFINKI

Składniki:

  • pół kg ugotowanych ziemniaków*
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem, tak, by nie było grudek. Dodajemy żółtko, masło, śmietanę, całość doprawiamy i wyrabiamy na gładką masę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Masę ziemniaczaną przekładamy do szprycy, wyciskamy ją na blachę tworząc spiralki. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 20-30 minut, aż nasze dufinki ładnie się zezłocą. Podajemy jako dodatek do obiadu.
*należy wybrać odmiany o dużej zawartości skrobi, np. Tajfun. Odradzam przygotowanie dufinek z młodych ziemniaków.

Czas przygotowania: 40 minut

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Zafascy Nowane 21/11/2013 - 9:02 am

Wow wyglądają ślicznie, jeszcze takiego czegoś nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 21/11/2013 - 9:56 am

Super wyglądają ! 🙂

Odpowiedz
JustInka 21/11/2013 - 12:31 pm

Kochana, jesteś genialna! Już wiem jak przemycić Młodemu ziemniaczki 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 21/11/2013 - 12:34 pm

jakie śliczne:)

Odpowiedz
gin 21/11/2013 - 2:24 pm

Wyjątkowo oryginalny sposób na podanie ziemniaków. Pycha!

Odpowiedz
babka z rodzynkiem 21/11/2013 - 3:33 pm

Bardzo ciekawa alternatywa dla ziemniaków, apetycznie wyglądają.

Odpowiedz
Patrycja 21/11/2013 - 5:07 pm

Bardzo je lubię i na pewno wykorzystam Twój przepis 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 21/11/2013 - 6:15 pm

Jadłam je ostatnio na weselu. Wszyscy się dopytywali co to jest. 🙂
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Angie 21/11/2013 - 6:31 pm

Jakie one ładne!

Odpowiedz
Magda C. 21/11/2013 - 9:02 pm

Nigdy takiej wersji ziemniaków nie jadłam 😉 Muszę spróbować, bo wyglądają ślicznie!

Odpowiedz
Wiewióra 22/11/2013 - 6:46 am

smakowite rozwiązanie 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 22/11/2013 - 11:29 am

J abym je wyjadała same z talerza 😉 Jestem ziemniakoholiczką – zwłaszcza, jeśli ziemniaki są w takim wydaniu 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 22/11/2013 - 11:50 am

Pierwsze o nich słyszę;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies