Dufinki to fajny dodatek do obiadu, który lubią szczególnie najmłodsi. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, trzeba jednak pamiętać o tym, aby kupić ziemniaki o dużej zawartości skrobii. Są smacznym dodatkiem do ryb oraz mięs. Jako dodatek do obiadów polecam Wam także puree ziemniaczane zapiekane z ricottą.
DUFINKI
Składniki:
- pół kg ugotowanych ziemniaków*
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka miękkiego masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem, tak, by nie było grudek. Dodajemy żółtko, masło, śmietanę, całość doprawiamy i wyrabiamy na gładką masę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Masę ziemniaczaną przekładamy do szprycy, wyciskamy ją na blachę tworząc spiralki. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 20-30 minut, aż nasze dufinki ładnie się zezłocą. Podajemy jako dodatek do obiadu.
*należy wybrać odmiany o dużej zawartości skrobi, np. Tajfun. Odradzam przygotowanie dufinek z młodych ziemniaków.
Czas przygotowania: 40 minut
13 komentarzy
Wow wyglądają ślicznie, jeszcze takiego czegoś nie jadłam 🙂
Super wyglądają ! 🙂
Kochana, jesteś genialna! Już wiem jak przemycić Młodemu ziemniaczki 🙂
jakie śliczne:)
Wyjątkowo oryginalny sposób na podanie ziemniaków. Pycha!
Bardzo ciekawa alternatywa dla ziemniaków, apetycznie wyglądają.
Bardzo je lubię i na pewno wykorzystam Twój przepis 🙂
Jadłam je ostatnio na weselu. Wszyscy się dopytywali co to jest. 🙂
Pozdrawiam
Ania
Jakie one ładne!
Nigdy takiej wersji ziemniaków nie jadłam 😉 Muszę spróbować, bo wyglądają ślicznie!
smakowite rozwiązanie 🙂
J abym je wyjadała same z talerza 😉 Jestem ziemniakoholiczką – zwłaszcza, jeśli ziemniaki są w takim wydaniu 🙂
Pierwsze o nich słyszę;)