Masło kokosowe

przez Malwina
Masło kokosowe przepis

Masło kokosowe to pyszny dodatek do deserów, śniadaniowych owsianek i kanapek. Najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką prosto ze słoiczka. Absolutnie uzależnia.  Raz na jakiś czas kręcę takie masło dla Połówka, który uwielbia je dodawać do słodkich śniadań. Ja niestety przez alergię na kokos muszę trzymać się z daleka od tego kokosowego cudeńka. 

Wypróbujcie także przepis na masło orzechowe oraz krem czekoladowo-orzechowy. 

Masło kokosowe

MASŁO KOKOSOWE
Zielona Środa #23


Składniki:

Wiórki umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Miksujemy je, co jakiś czas robiąc przerwy, by nie przegrzać blendera. Najpierw wiórki zaczną się zamieniać w mniejsze kawałki kokosu, później będą wydzielać tłuszcz. Średnio po około 7-10 minutach otrzymujemy masło kokosowe. Będzie ono miało konsystencję płynną. Dosładzamy je cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt, ponownie miksujemy do połączenia składników. Masło kokosowe przechowujemy w szklanym słoiczku w temperaturze pokojowej. Nie przeraźcie się jednak, gdy po kilku godzinach stanie się twarde jak kamień. Wówczas wystarczy słoiczek włożyć na kilka minut do ciepłej wody lub po prostu w sezonie grzewczym postawić na kaloryferze. Masło z powrotem powróci do wcześniejszej konsystencji.

Czas przygotowania: 10 minut.

26 komentarzy
1

Podobne posty:

26 komentarzy

Natalie 20/11/2013 - 5:04 pm

Koniecznie muszę kupić ten blender … takie cudeńka można z nim robić ! 🙂

Odpowiedz
RedHead 20/11/2013 - 5:35 pm

Uwielbiam wszelkie masełka orzechowe. Mój domowy blender już ledwo zipie 🙂

Odpowiedz
kruszyna 20/11/2013 - 6:07 pm

Pyszności :))

Odpowiedz
Jula G. 20/11/2013 - 7:35 pm

ja mam thermomix na szczęście, więc na pewno zrobię to masełko!

Odpowiedz
Marta Z 20/11/2013 - 8:02 pm

ten Połówek to ma z Tobą jak w raju :))

Odpowiedz
Wiktoria Szymańska 20/11/2013 - 8:05 pm

Muszę zrobić! : )

Odpowiedz
Beata F 20/11/2013 - 8:14 pm

Uwielbiam wszystko co kokosowe! Takie masełko to super dodatek do wszystkiego 😀 Ale najlepiej smakuje wyjadane łyżeczką ze słoika 😉

Odpowiedz
Angie 20/11/2013 - 8:20 pm

Muszę zrobić, po prostu muszę!<3

Odpowiedz
Justyna Bąk 20/11/2013 - 9:41 pm

bardzo lubię, świetne do wszystkiego w kuchni:D

Odpowiedz
Przypraw mnie 21/11/2013 - 7:40 am

Wypróbuję, choć kremu kokosowego chyba już nic nie przebije.
🙂

Odpowiedz
Antenka 21/11/2013 - 7:57 am

o matko! jak ci nie wstyd,od rana serwować takie pyszności:) i jak tu teraz przezyć dzień bez takiego masełka?:(

Odpowiedz
JustInka 21/11/2013 - 12:33 pm

Czy jakbym Ci się oświadczyła, to przymknęłabyś oko na fakt, że jestem zamężną kobietą? 🙂 Jesteś po prostu ideałem i chodzącą skarbnicą kulinarnych pomysłów!

Odpowiedz
Magda C. 21/11/2013 - 9:02 pm

Po prostu rewelacja!

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 22/11/2013 - 11:18 am

Nigdy nie robiłam,a szkoda.

Odpowiedz
Anonimowy 18/03/2014 - 1:35 pm

a czy to jest to samo masło które można kupić w eko sklepach? bo tamtym sklepowym można smażyć, czy na tym też można?

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2014 - 3:00 pm

Jestem bardzo zawiedziona. Miksuję już trzeci dzień (po około pół godziny dziennie, z przerwami) i nadal przypomina tylko rozdrobnione wiórki, nawet odrobinę się nie zbliża do masła. Z innymi masłami i kremami nigdy nie było tego problemu, więc to nie jest wina blendera. Przepis bardzo ciekawy, jednak nie da się go wykonać.

Odpowiedz
Malwina 07/04/2014 - 3:06 pm

Nie jest to wina blendera a samych wiórków kokosowych. Trafiłaś najprawdopodobniej na odtłuszczone wiórki kokosowe. Przepis jest jak najbardziej wykonalny, zapewniam Cię o tym 🙂 Spróbuj z innymi wiórkami.

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2014 - 5:18 pm

a czy to jest to samo masło które można kupić w eko sklepach? bo tamtym sklepowym można smażyć, czy na tym też można?

Odpowiedz
Anonimowy 06/07/2014 - 9:15 pm

a czy to jest to samo masło które można kupić w eko sklepach? bo tamtym sklepowym można smażyć, czy na tym też można?

Odpowiedz
Malwina 11/02/2016 - 2:06 pm

Nie, na tym produkcie nie można smażyć.

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2016 - 4:33 pm

Mam pytanie w jakim blendera robiłaś to masło? W Russellu Hobsie się da? Wygląda super! Monika

Odpowiedz
Malwina 17/05/2016 - 5:01 pm

RH Aura radzi sobie z masłem bardzo dobrze. Musisz tylko pamiętać o tym, że to mają być wiórki nieodtuszczone (te najtańsze są zazwyczaj waśnie odtłuszczone i z nich masła nie ukręcimy). Wcześniej kręciłam masło w starym modelu Brauna (o ile dobrze pamiętam), i też wychodziło bez problemu.

Odpowiedz
Anonimowy 25/11/2016 - 7:21 pm

A czy zamiast cukru pudru można dać erytrytolu bądź ksylitolu? 🙂 i jeśli tak, to w jakich ilościach? 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/11/2016 - 7:22 pm

Jasne, tylko zmiel na puder w młynku. Daj 3 łyżki, w razie potrzeby dosypiesz więcej.

Odpowiedz
Anonimowy 30/12/2016 - 10:05 am

A blender ręczny da radę? Mam o mocy 700 W, ewentualnie młynek do kawy?

Odpowiedz
Malwina 30/12/2016 - 10:08 am

W młynku do kawy możesz zmielić sobie je na mąkę, a potem już działać blenderem. Tylko rób przerwy, by go nie przepalić.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies