Ciastka orzechowe

przez Malwina
Ciastka orzechowe przepis

Te ciasteczka nie należą do najpiękniejszych, nadrabiają jednak niesamowitym smakiem. Są bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Smak orzechów jest w nich dość mocno wyczuwalny. Do ich przygotowania użyłam orzechów laskowych, z powodzeniem możecie je zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami. 

Ciastka z orzechami przepis

CIASTKA ORZECHOWE
Słodka Sobota #21


Składniki (na około 20-25 sztuk):
[przepis własny]

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 większe żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mielonych orzechów 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajmy żółtka i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Następnie ciasto szybko zagniatamy dłonią i formujemy w kulę. Umieszczamy je w lodówce na kilkadziesiąt minut (aby ułatwić sobie formowanie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy podłużne paluszki (należy pamiętać, by były wąskie, ciastka rozleją się na boki). Należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni (160 z termoobiegiem). 

Ciastka z orzechów laskowych

Czas przygotowania: 35 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Natalie 16/11/2013 - 3:42 pm

Od razu na myśl przyszły mi ciasteczka ''brzydkie a dobre'' 🙂
Pycha !

Odpowiedz
Magiczne Słowa 16/11/2013 - 5:17 pm

Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie 🙂
P.S. Bardzo ładna filiżanka :))

Odpowiedz
magda k. 16/11/2013 - 5:47 pm

Jak dla mnie wyglądają cudnie, zjadłabym z przyjemnością 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 16/11/2013 - 5:48 pm

smacznie wyglądają:)

Odpowiedz
Kamila 16/11/2013 - 6:43 pm

Fantastyczne!

Odpowiedz
Magda C. 16/11/2013 - 7:36 pm

Śliczne, idealne do herbaty 🙂

Odpowiedz
rybysikajadomorza 16/11/2013 - 8:23 pm

jak dla mnie prezentują się bardzo ładnie i na pewno smakują przecudownie! do kawy, herbaty lub kakao jak znalazł na jesienne popoludnie 😉

Odpowiedz
Angie 16/11/2013 - 9:59 pm

Obsypane cukrem pudrem muszą smakować wybornie: )

Odpowiedz
gin 17/11/2013 - 12:51 am

Mmm, uwielbiam takie ciasteczka, zawsze znikają u nas błyskawicznie 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 17/11/2013 - 4:46 am

te ciastka orzechowe zawsze robię w formie rogalików 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 17/11/2013 - 10:28 am

Uwilbiam orzechowe ciasteczka;)

Odpowiedz
JustInka 18/11/2013 - 1:41 pm

Bardzo fajne. Kiedyś w wyborczej był dodatek gazetek kulinarnych kuchni z całego Świata. Na Boże Narodzenie były chyba belgijskie ciasteczka. podobne, tylko zamiast orzechów były migdały. Bardzo mi się z Twoimi skojarzyły. Śliczne!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/11/2013 - 9:14 pm

Pyszne muszą być te maleństwa 😉

Odpowiedz
Przypraw mnie 18/11/2013 - 9:15 pm

Filozoficzne ciasteczka orzechowe. Miejmy nadzieję, że pan Kołakowski lubił orzechy.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Ewa Dymerska 07/12/2013 - 3:28 pm

robiłam z tego przepisu i nie wyszły mi takie jak na obrazku 🙁

Odpowiedz
Ewa Dymerska 07/12/2013 - 3:29 pm

piekłam ale nie wyszły mi takie jak na zdjęciu :(((

Odpowiedz
Malwina 07/12/2013 - 3:34 pm

Ewo, jak sama we wstępie wspomniałam, u mnie także zbyt piękne nie wyszły. Mam jednak nadzieję, że Ci smakowały 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies